Ontuchtzaak tegen Officier van Justitie kwam aan het rollen door sms'jes op telefoon slachtoffer
© ANP

Ontuchtzaak tegen Officier van Justitie kwam aan het rollen door sms'jes op telefoon slachtoffer

De ontuchtzaak tegen plaatsvervangend hoofdofficier Vincent L. kwam aan het rollen nadat de ouders van het slachtoffer verdachte sms'jes aantroffen op de telefoon van hun zoon. Dat maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend.

L. werd deze week gearresteerd. De 43-jarige plaatsvervangend hoofdofficier van het Functioneel Parket zou betaalde seks hebben gehad met een jongen van rond de 16 jaar.  Volgens de rechter-commissaris zijn er 'ernstige verdenkingen' tegen de OM'er, maar zijn er onvoldoende gronden om hem langer vast te houden. Hij blijft verdachte.

OM-topman Herman Bolhaar zegt 'zeer geschrokken' te zijn door de zaak.  'We nemen deze kwestie zeer hoog op', zegt de hoogste baas van het OM. 'De zaak raakt in tweeërlei opzicht onze professionaliteit en verantwoordelijkheid. Zedenzaken, en zeker zaken waarbij minderjarigen zijn betrokken, zijn voor ons een speerpunt in de opsporing en vervolging. OM'ers, en zeker de leidinggevende top, behoren als professional en als leidinggevende een voorbeeldfunctie te vervullen.'

Hoge leidinggevende OM verdacht van ontucht met minderjarige

Een hoge leidinggevende binnen het Openbaar Ministerie is geschorst omdat hij tegen betaling ontucht zou hebben gepleegd met een minderjarige van rond de 16 jaar. Het gaat om plaatsvervangend hoofdofficier van justitie bij het Functioneel Parket Vincent L. Bronnen bij justitie bevestigen dit. De woordvoerder wil dit bericht niet bevestigen, maar ontkent het ook niet.

In januari deden de ouders van de Amsterdamse jongen aangifte. Donderdag werd bekend dat een hooggeplaatste leidinggevende van het OM verdachte was in de ontuchtzaak. Vincent L. is de vierde verdachte, meer aanhoudingen sluit het OM niet uit. .

De vier mannen zouden - onafhankelijk van elkaar - seks hebben gehad met de jongen tegen betaling. Er zijn geen aanwijzingen dat het viertal elkaar kende. Hun woningen zijn doorzocht en onder andere telefoons en computers zijn in beslag genomen. Alle verdachten zijn voorlopig in vrijheid gesteld, het zijn mannen tussen de 37 en 58 jaar. Geen van hen heeft een strafblad.

L.  is sinds 2007 verbonden aan het Functioneel Parket, de afdeling van het OM die onder meer witteboordencriminaliteit bestrijdt. De fiscaal jurist vervulde sinds 2013 de rol van landelijk coördinerend fraudeofficier, en werd een jaar geleden tot plaatsvervangend hoofdofficier benoemd.

Pijnlijk

De laatste jaren ziet het OM meer minderjarigen in de prostitutie belanden

De zaak van Vincent L. is pijnlijk. Onder andere in 2014 maakte het OM veel gewag van de Valkenburgse zedenzaak. In deze geruchtmakende zaak werd een 16-jarig meisje geprostitueerd vanuit een Limburg hotel, ze had seks met tientallen mannen. Niet alleen haar pooier, ook haar klanten werden vervolgd. Twee prostitueebezoekers pleegden zelfmoord. Tijdens de rechtszaak eiste het OM celstraffen in de hoop dat dankzij deze zaak een duidelijke norm gesteld werd. De rechters gingen hier niet in mee, de zaak ligt nu bij de Hoge Raad.

De maximumstraf voor het bezoeken van een minderjarige prostituee is vier jaar. De laatste jaren ziet het OM meer minderjarigen in de prostitutie belanden, zei Warner ten Kate, landelijk officier mensenhandel, in 2015 in de Volkskrant. Politie en justitie maken daarom intensiever jacht op hun bezoekers: met het doel potentiële klanten te ontmoedigen en zo 'de vraagkant te verstoren'. 'Duidelijk moet zijn dat het bezoeken van een minderjarige prostituee voor de klant geen risicoloze aangelegenheid is', aldus Ten Kate destijds.

Tussen 2012 en 2015 registreerde het OM 117 integriteitsmeltingen over aanklagers, medewerkers en stagiaires. Dat varieert van het oneigenlijk gebruik van dienstmiddelen tot ongewenste omgangsvormen en strafbare feiten. In 2015 werden drie medewerkers ontslagen, van zes werd het tijdelijke contract ontbonden. Vorig jaar was de meest  in het oog springende zaak die van de Brabantse officier van justitie Lucas van Delft. Deze officier verzon een doodsbedreiging, later bleek dat hij gebukt ging onder grote werkstress. Als straf wordt hij twee jaar lang niet ingezet als aanklager, werd zijn salaris gekort en werd hij overgeplaatst. 

Vincent L. is geschorst. Hij blijft geschorst tot er een beslissing is genomen om hem al dan niet te vervolgen

Lees ook:

Hoge leidinggevende OM verdacht van ontucht met minderjarige

Een hoge leidinggevende binnen het Openbaar Ministerie is geschorst omdat hij tegen betaling ontucht zou hebben gepleegd met een minderjarige van rond de 16 jaar.

Hoe schuldig waren hoerenlopers in Valkenburgse zedenzaak?

De verdachten moesten weten dat het meisje nog maar 16 jaar was, maar konden ze dat ook? Lees de analyse over de zaak terug.

'Straf voor seks met minderjarige prostituee moet zwaarder'

Rechters leggen te lage straffen op aan bezoekers van minderjarige prostituees, vindt het Openbaar Ministerie.