Nieuwjaarsblog: Jaarwisseling verliep 'redelijk rustig', maar politie moet balans nog opmaken

In dit blog verzamelden we het nieuws en de verhalen rondom de jaarwisseling.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 'Redelijk rustig'

  Oud en nieuw is dit jaar gepaard gegaan met diverse incidenten. Onder meer in de grote steden moesten de veiligheidsdiensten aantreden. De politie komt in de loop van nieuwjaarsdag met definitieve cijfers.

  In Amsterdam waren in de loop van de nacht meldingen van diverse vechtpartijen, maar de politie sprak van een redelijk rustige jaarwisseling. De vuurwerkshow op de kop van het Java-eiland werd door zo'n negenduizend mensen bezocht en verliep gemoedelijk. De politie in Rotterdam trof in de nieuwjaarsnacht onder meer een zware mortierbom aan in Spijkenisse. Het explosief werd in veiligheid gebracht. De politie hield twee mannen aan en trof in een woning nog eens 200 kilo illegaal vuurwerk aan. In Capelle aan den IJssel hield de politie een man en een vrouw aan na een schietincident. Hierbij was een man gewond geraakt.

  De brandweer in de Maasstad moest enkele keren uitrukken. Er woedde een brand in een buurthuis in de Rollostraat en in de kelder van een flatgebouw in de Menenkamp in Rotterdam-Noord. Niemand raakte daarbij gewond.

  Een woordvoerder van de politie Rotterdam wilde nog geen inschatting maken van het verloop van de jaarwisseling. Ook in Den Haag kon de politie de balans over het aantal incidenten nog niet opmaken. Ook elders in het land waren incidenten. Zo raakte in Arnhem een aantal mensen gewond nadat een balkon instortte.

  De jaarwisseling in Utrecht verliep in ieder geval tot 2 uur 's nachts zonder grote incidenten. 'Tot dusverre is het beheersbaar', zei burgemeester Jan van Zanen rond 02.00 uur 's nachts in de meldkamer van de Utrechtse politie tegen een camera van AD/Utrechts Nieuwsblad: 'Er zijn wel enkele incidenten geweest, in bepaalde delen van de stad, die overigens niet verrassend zijn, maar geen grootschalige vervelende dingen.' (ANP)

 2. Nieuwjaarsduik

  Op het strand van Scheveningen rennen straks om 12.00 uur naar verwachting 10.000 mensen de zee in voor de traditionele nieuwjaarsduik. Maar dat gebeurt op meer plekken: Nederland telt vandaag ongeveer 140 locaties waar zo'n duik wordt georganiseerd. Op die locaties gaan volgens sponsor Unox nog eens ruim 40.000 mensen het water in. Wie meedoet krijgt een muts van de worstenmaker uit Oss en na afloop een kom erwtensoep. De eerste Nederlandse nieuwjaarsduik was op 1 januari 1960 in Zandvoort. De eerste duik in Scheveningen vond plaats in 1965. Negentien jaar geleden adopteerde Unox het traditionele evenement. Een keer ging de duik niet door. Op 1 januari 2007 was het extreem koud en de stroming van zeewater te verraderlijk.

 3. Incidenten in Keulen

  In Keulen zijn dit jaar na de jaarwisseling negen vrouwen ongewenst seksueel benaderd, meldt de Duitse politie. Drie verdachten zijn geïdentificeerd. Ook had een aantal vechtpartijen plaats. Volgens een woordvoerder waren in Keulen 'ontzettend veel mensen' op de been, maar was het aantal incidenten vergelijkbaar met een normale stapavond.

 4. Vrouwen aangerand in Berlijn

  In Berlijn zijn bij feestelijkheden rond de Brandenburger Tor verscheidene vrouwen slachtoffer geworden van seksueel geweld. Volgens de politie gaat het om geïsoleerde incidenten. Zeven verdachten zijn gearresteerd voor tien gevallen van seksueel ongewenst gedrag. In de Duitse hoofdstad is het grootste nieuwjaarsfeest van het land. Bij de Brandenburger Tor is een veiligheidszone speciaal ingericht, waar vrouwen terechtkunnen als ze zich onveilig voelen of zijn lastiggevallen. De veilige zone wordt bemand door medewerkers van het Rode Kruis.

  De maatregel is een reactie op de honderden aanrandingen bij de jaarwisseling twee jaar geleden in Keulen.

 5. Aanhoudingen in Drenthe

  In Drenthe zijn twee personen aangehouden voor het gooien van vuurwerk naar de veiligheidsdiensten. In Assen werd een zestienjarige jongen opgepakt die agenten bekogelde met zwaar vuurwerk toen een te groot vreugdevuur werd opgeruimd. Hij wist in eerste instantie te ontkomen, maar was gefilmd door een bodycam van een van de agenten. Niet veel later brachten zijn ouders hem naar het politiebureau. In het dorp Geesbrug is een man aangehouden na het gooien van vuurwerk richting de brandweer.

 6. Jongeren gooien vuurwerk in Den Haag

  Mankracht

  Politievakbonden willen meer mankracht, meer wapens en meer vrijheid om kordaat in te kunnen grijpen, zeiden ze begin 2017.

  In Den Haag hebben jongeren even na middernacht agenten bekogeld met vuurwerk. Twee mensen zijn aangehouden, meldt Omroep West. Ook waren er wat kleine brandjes op straat, waarbij extra politie aanwezig was om de weg vrij te maken voor de brandweer.

  Nadat begin 2017 meer agenten werden aangevallen tijdens nieuwjaarsnacht dan het jaar ervoor, luidde de politiebond de noodklok. Dit jaar lijkt het aantal incidenten mee te vallen.

 7. Kim Jong-un geeft nieuwjaarsspeech

  In zijn nieuwjaarsspeechop heeft Kim Jong-un wederom gedreigd met een kernoorlog. De Noord-Koreaanse leider tartte de Verenigde Staten door te stellen dat dit land geen oorlog zou durven beginnen, nu Noord-Korea raketten heeft die volgens Kim ‘de gehele VS’ kunnen bereiken. Begin december kondigde hij al aan dat er een succesvolle test was gedaan met een intercontinentale raket.

  ‘Ik heb een nucleaire knop op mijn bureau zitten. Dat is een realiteit, geen dreigement’, aldus Kim in zijn op televisie uitgezonden speech, waarin hij ook aankondigde dat de wapens alleen zullen worden gebruikt als andere landen zich gewelddadig gedragen jegens Noord-Korea.

 8. Vuurwerk in de grote steden

  De vuurwerk- en lasershow op de Kop van het Java-eiland in Amsterdam ging ondanks harde wind toch door. Wel werden er enkele aanpassingen gedaan om ervoor te zorgen dat het spektakel veilig verliep.

  De vuurwerkshow verliep zonder incidenten. 'Het was heel gemoedelijk', zegt een woordvoerder van de betrokken organisatie. Zo'n 9000 mensen kwamen af op het vuurwerk op de kop van het Java-eiland en nog eens 1,3 miljoen mensen zagen het op televisie.

  In Rotterdam kwamen 60.000 mensen af op de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug. Vanuit binnen- en buitenland, aldus de woordvoerder. 'De sociale cohesie was groot.' Hij spreekt van 'een gekke dag', omdat de wind lange tijd nog roet in het eten kon gooien. De organisatie heeft er alles aan gedaan om het evenement goed te laten verlopen. 'En dat is gelukt.'

  In Den Haag bekeken 15.000 mensen de vuurwerkshow bij de Hofvijver, waar ook het Nationaal Aftelmoment plaatshad. Door de weersomstandigheden werd het vuurwerk in de wijk Laak en bij Scheveningen afgeblazen.

 9. Cameraman bekogeld met vuurwerk

  Een cameraman van RTL Nieuws is in de Haagse Schilderswijk bekogeld met vuurwerk vlak na de jaarwisseling. Hij moest naar het ziekenhuis voor behandeling. Dat meldt RTL. De man heeft een flinke piep in zijn oor, maar houdt na verwachting geen blijvende schade over aan het incident. De cameraman heeft aangifte gedaan van mishandeling, aldus de politie.

 10. Balkon ingestort in Arnhem

  In Arnhem zijn meerdere mensen gewond geraakt toen een balkon instortte. Volgens de brandweer stonden er tien mensen op het balkon, toen het naar beneden viel. Geen van de gewonden is in levensgevaar. Enkele personen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het balkon was op de eerste verdieping.