Windpark Luchterduinen in de Noordzee
Windpark Luchterduinen in de Noordzee © ANP

Nederland scoort slecht op Europese milieuranglijst

Nederland staat onderaan de Europese ladder als het gaat om het behalen van klimaat- en energiedoelstellingen in 2020. Luxemburg en Nederland scoren het slechtst in een dinsdag gepubliceerd voortgangsrapport van het Europees Milieuagentschap.

Twintig van de 28 EU-lidstaten liggen op koers om hun doelen op het gebied van duurzame energie en het terugdringen van het energieverbruik te halen. Nederland heeft in beide categorieën een achterstand. De doelstelling voor de derde categorie, het terugdringen van broeikasgassen, is voor Nederland wel binnen handbereik, zo blijkt uit het rapport.

Dertien EU-lidstaten liggen op koers om de doelstellingen in alle drie de categorieën te halen. Dat waren er vorig jaar nog negen. Het Milieuagentschap stelt dat de EU als geheel de gestelde doelen in 2020 kan halen als het beleid wordt aangescherpt.

Greenpeace noemt de ranglijst 'Nederland onwaardig'. De organisatie wil onder meer dat Nederland zijn kolencentrales sluit. 'Pas dan kan Nederland geloofwaardig afreizen naar de klimaattop in Parijs.'

De actiegroep Milieudefensie vindt dat het kabinet 'razendsnel' de eindspurt moet inzetten, als Nederland niet 'hopeloos' wil achterblijven met de duurzame energievoorziening. Minister van Economische Zaken Henk Kamp zei eerder dat de doelen nog haalbaar zijn.