Teruglezen - Beurzen opgelucht na verkiezingsuitslag

De Europese beurzen zijn na de verkiezingsuitslag opgelucht, al blijft euforie uit, burgemeester Aboutaleb van Rotterdam uit kritiek op de manier waarop leiderschap binnen de PvdA wordt bepaald en VVD-minister Edith Schippers is aangesteld als verkenner. Lees reacties en ander verkiezingsnieuws terug in ons liveblog van donderdag.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 'Verlichting, maar geen rust'

  Er was op de Europese beurzen opluchting over de verkiezingsuitslag in Nederland. Maar het leidde op het Damrak niet tot euforie zoals in het verleden wel het geval was als extreme partijen het slechter deden dan verwacht. De oude regel dat een overwinning van de VVD goed is voor 5 procent koerswinst deed geen opgeld. Ten eerste verloor de VVD acht zetels en ten tweede is niet duidelijk of Nederland op korte termijn een stabiele nieuwe regering zal krijgen.

  De graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot donderdag niettemin op het hoogste niveau sinds december 2007: 514,53 punten. Dat was echter maar 0,6 procent hoger dan dinsdag. Daarnaast speelde mogelijk ook het rentebesluit in de VS een rol. Yellen hield zich op de vlakte of dit jaar nog drie renteverhogingen of twee renteverhogingen worden doorgevoerd. Het Damrak schoot in vergelijking tot andere financiële markten niet uit zijn slof. In Parijs, Frankfurt en Londen werden even grote winsten geboekt.

  ‘Vandaag reageert de markt met een zucht van verlichting. Maar ik denk niet dat de markt veel rust is gegund. De onderliggende oorzaken van de wijdverbreide ontevredenheid zullen weldra weer de kop opsteken’, zei James Athey van Aberdeen Asset Management. Florian Beier van Fanthom Consulting in Londen zei cliënten nog niet te adviseren meer in de eurozone te gaan beleggen. ‘Onze risicoscenario is verlaagd. Maar het is beter nog even de Franse verkiezingen af te wachten.’

 2. Zeeuws dorp 'voorspelt' stemgedrag

  Kattendijke

  Verslaggever Mark Misérus was in Kattendijke. Hoog en lager opgeleid zijn er vertegenwoordigd, net als ondernemers en stille werkers. 'Dit dorp is een mengeling van jong en oud, van nieuwkomers en van mensen die er generatie op generatie zijn blijven wonen.' (+)

  Geen stembureau kwam vijf jaar geleden zo dicht in de buurt bij de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen als het enige stembureau in Kattendijke, een lieflijk Zeeuws dorpje zonder supermarkt, horeca of school. Na een onderzoek en een bezoek aan het dorp door deze krant ging het opmerkelijke moyenne (afwijking slechts 3,9 procent ten opzichte van het landelijk gemiddelde) een eigen leven leiden.

  ‘De rest van Nederland kan stoppen met tellen. De uitslag in Kattendijke is bekend’, concludeerde Omroep Zeeland daarom toen woensdagavond de 379 stemmen in het dorp waren geteld. Wat blijkt? De ‘Kattendiekers’ hadden de meeste trends deze verkiezingen opnieuw in de smiezen.

  Zo kwam volgens de omroep het aantal stemmen op de PvdA precies overeen met de vrije val die de partij landelijk maakte: 9 zetels. Ook werd de groei van GroenLinks (14 zetels) ragfijn voorspeld. De 34 zetels voor de VVD waren er weliswaar een te veel, ook de 21 van D66 waren aan de hoge kant. En de christelijke partijen kregen in Kattendijke meer ruggensteun dan in de rest van Nederland, hoewel dat geldt voor heel de gemeente Goes.

  Ook de opmars van het Forum voor Democratie was voorzien, maar dat geldt niet voor de drie Kamerzetels waarmee Denk mag pronken. Als het aan het dorp aan de Oosterschelde had gelegen, waren dat er nul gebleven.

 3. Stijging jonge stemmers is 'te gek'

  Ondanks de vele initiatieven om hen naar de stembus te lokken, hebben minder jongeren gestemd dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Uit de prognose die onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS deed, blijkt dat woensdag 66 procent van de jongeren woensdag zijn stem uitbracht. Ipsos baseert zich hiervoor op een online onderzoek onder drieduizend respondenten.

  In 2012 stemde volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 70 procent van de jongeren. Daarbij geldt wel dat het CBS (18-25 jaar) andere leeftijdscategorieën aanhoudt dan Ipsos, dat de 25-jarigen in die groep buiten beschouwing laat.

  Ipsos verwacht niet dat de 25-jarigen het opkomstpercentage nog opstuwen, hoewel jongeren tussen de 25 tot 34 jaar in groten getale naar de stembus kwamen: 82 procent van hen stemde woensdag, in 2012 was dat nog 67 procent. ‘In de tweede helft van dit segment mega veel groei qua aantal stemmers. Dat is te gek’, concludeerde BNN-presentator Tim Hofman op Twitter.

  Onvermoeibaar trok hij de laatste weken met de Stembus 2017 langs scholen om jongeren te overtuigen van het nut om te stemmen. Zo werd er deze verkiezingen wel meer geprobeerd om jongeren naar de stembus te trekken. YouTubers plaatsen video’s met de boodschap om vooral te gaan stemmen, Facebookgebruikers kregen een herinnering om te gaan stemmen en online influencers riepen volgers op om vooral gebruik te maken van hun stemrecht.

 4. Rechts-populisten juichen voor Wilders

  Terwijl Europese leiders opgelucht Mark Rutte complimenteren met zijn verkiezingszege, juichen rechts-populistische partijen de zetelwinst van de PVV toe. De Oostenrijkse FPÖ noemde Wilders de echte winnaar van de verkiezingen en zag in de uitslag juist het failliet van de gevestigde partijen. ‘Winnaars zien er anders uit.

  'Ook de partijleider van de Italiaanse Lega Nord vierde de zetelwinst van Wilders en de schade bij de liberalen en sociaaldemocraten. Front National sprak van een 'gedeeltelijke zij het geen ultieme overwinning'. Marine Le Pen zelf ziet de uitslag vooral als een aanmoediging voor de aanstaande Franse presidentsverkiezingen. 'Dit is het bewijs dat de algemene ideeën die wij hebben hun opmars maken in verschillende Europese landen.'

 5. Stembiljetten in Nijmegen

  Milde paniek in Nijmegen. Vanwege een tekort aan stembiljetten in meerdere stembureaus besloot de Gelderse gemeente woensdagavond dat inwoners niet tot negen maar tot elf uur ’s avonds terecht konden op het stembureau in het stadhuis. Dit besluit werd binnen een halfuur teruggedraaid: Nijmegen zou de regels hebben overtreden met het oprekken van de deadline.

  Het is toegestaan om na negen uur nog te stemmen, maar dan moet de kiezer al wel voor die tijd binnen zijn in het stemlokaal. Het stembureau op het stadhuis in Nijmegen sloot uiteindelijk om half tien.

  De Kiesraad heeft begrip voor de situatie in Nijmegen. ‘Het is niet normaal dat er om 21 uur nog een grote rij voor een stembureau staat. Dit was een unieke situatie en die vroeg om een unieke oplossing’, zegt een woordvoerder.

  Dat sommige stembureaus in Nijmegen stembiljetten tekort kwamen, kwam niet doordat de gemeente er te weinig had besteld. Dat lag volgens een woordvoerder aan de ‘onevenredige drukte’ op plekken als het stadhuis en het centraal station van Nijmegen. Door te schuiven met biljetten van minder populaire stembureaus, kon Nijmegen de problemen opvangen. Ook zette de gemeente het eigen kopieerapparaat aan om vijftig stembiljetten bij te drukken. ‘In onze repro hebben we gelukkig een speciale printer die dat op dat formaat kan.’

 6. Aboutaleb: geen lijsttrekkerverkiezingen

  De burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb vindt dat de PvdA geen verkiezingen meer moet houden om een partijleider te kiezen. Dat is ‘niet zo’n goede manier’, zegt hij op de website van Centrum voor Lokaal Bestuur, de bestuurdersvereniging van zijn partij. ‘Dat je dan andere kandidaten moet afvallen. Die manier van verkiezing moet heroverwogen worden.’

  Aboutaleb heeft er zelf voor gekozen om niet mee te doen in de verkiezing, maar zegt dat hij ‘altijd beschikbaar is voor overleg en dialoog’. De verkiezingsnederlaag van zijn partij komt volgens hem omdat de PvdA 'onvoldoende met de tijdgeest mee is gegaan' en 'misschien te ver is gegaan' met bezuinigen.

 7. Start van groene revolutie?

  'Vanavond heeft de groene politiek gewonnen', jubelde Marianne Thieme woensdagavond. Daarmee doelde ze niet alleen op het succes van haar eigen Partij voor de Dieren (van 2 naar mogelijk 5 zetels), ook andere partijen met duurzame ambities (D66, GroenLinks, ChristenUnie) deden het goed. Samen verdubbelden ze bijna hun zetelaantal. Staan we aan de vooravond van een groene politieke revolutie? Lees hier een rondvraag langs enkele experts.

 8. Hiddema moet eerst zaken afbouwen

  Sinds gisteravond weten we dat Theo Hiddema in de Tweede Kamer komt, maar zijn 'hele drukke advocatenpraktijk' is daar niet zomaar op berekend. Het vertrek van de nummer twee van het Forum voor Democratie naar het Binnenhof laat noodgedwongen op zich wachten.

  'Afbouw gaat niet van de ene op de andere dag, omdat zaken nog lopen', legt partijleider Thierry Baudet uit. 'Hij zal daar enige weken of maanden voor nodig hebben.'

  Strafpleiter Hiddema is een markante verschijning, bleek ook gisteravond. Op het verkiezingsfeestje van het FvD was hij lange tijd de grote afwezige. De opbrengst (twee zetels) zei hij wat magertjes te vinden en hij had nog een strafzaak voor te bereiden. 'Bel maar als we op drie staan', zei hij aan de telefoon tegen verslaggever Dion Mebius. Even later liet Hiddema alsnog zijn gezicht op het feestje zien.

 9. Voorspellende gave van Kattendijke

  Geen stembureau kwam vijf jaar geleden zo dicht in de buurt bij de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen als het enige stembureau in Kattendijke, een lieflijk Zeeuws dorpje zonder supermarkt, horeca of school. Na een onderzoek en een bezoek aan het dorp door deze krant ging het opmerkelijke moyenne (afwijking slechts 3,9 procent ten opzichte van het landelijk gemiddelde) een eigen leven leiden.

  ‘De rest van Nederland kan stoppen met tellen. De uitslag in Kattendijke is bekend’, concludeerde Omroep Zeeland daarom toen woensdagavond de 379 stemmen in het dorp waren geteld. Wat blijkt? De ‘Kattendiekers’ hadden de meeste trends deze verkiezingen opnieuw in de smiezen.

  Zo kwam het aantal stemmen op de PvdA omgerekend precies overeen met de vrije val die de partij landelijk maakte: 9 zetels. Ook werd de groei van GroenLinks (14 zetels) ragfijn voorspeld. De 34 zetels voor de VVD waren er weliswaar een te veel, ook de 21 van D66 waren aan de hoge kant. En de christelijke partijen kregen in Kattendijke meer ruggensteun dan in de rest van Nederland, hoewel dat geldt voor heel de gemeente Goes.

  Ook de opmars van het Forum voor Democratie was voorzien, maar dat geldt niet voor de drie Kamerzetels waarmee Denk mag pronken. Als het aan het dorp aan de Oosterschelde had gelegen, waren dat er nul gebleven.

 10. Schippers start maandag

  Edith Schippers begint na het weekeinde pas aan haar taak om de mogelijkheden van een nieuw kabinet te verkennen. Dat zei de VVD'er vlak voor een gesprek met voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer donderdag over de verkenning.

  Schippers laat er een weekeinde overheen gaan op verzoek van de fractievoorzitters. Die willen even bijkomen na een intensieve campagne. Schippers begint maandag met het ontvangen van de fractievoorzitters. Ze brengt donderdag verslag uit aan de Tweede Kamer.