Leden van de koninklijke marechaussee bewaken het gebouw van de Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider
Leden van de koninklijke marechaussee bewaken het gebouw van de Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider © ANP

'Kabinet zet marechaussee in tegen terreurdreiging'

Het kabinet gaat meer marechaussees inzetten tegen de terreurdreiging. Het gaat om de beveiliging van risicovolle objecten zoals het parlement, ambassades en Joodse instellingen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een kamerbrief die morgen zou verschijnen.

Nu gebeurt de bewaking grotendeels nog door agenten. De inzet van marechaussees zorgt voor minder werkdruk bij de politie. Marechaussees kunnen zwaarder bewapend worden, maar dat verschilt per situatie.

Vanuit de politievakbonden en gemeenten was geklaagd over de werkdruk bij de politie, nu steeds meer agenten werden ingezet voor de beveiliging van gebouwen en instellingen. Uit veiligheidsoverwegingen wordt niet bekendgemaakt hoeveel marechaussees precies worden ingezet.

Budget inlichtingendiensten

Het kabinet kondigt ook een onderzoek aan naar de budgetten van veiligheids- en inlichtingendiensten. Volgens premier Rutte heeft de AIVD op dit moment genoeg geld, maar als er meer geld nodig blijkt te zijn, dan wordt dat beschikbaar gesteld. Het onderzoek moet zicht richten op de lange termijn: is het budget van de AIVD en de MIVD voor de komende jaren voldoende om terreurdreiging het hoofd te bieden? De Algemene Rekenkamer onderzoekt de gevolgen van de bezuinigingen bij de AIVD al.

D66 en CDA lieten vandaag weten dat zij een debat met premier Mark Rutte willen over deze maatregelen. SP, PVV, GroenLinks, ChristenUnie en SGP steunen dat verzoek.