Koerdische strijders in Sinjar nadat ze de stad veroverd hebben.
Koerdische strijders in Sinjar nadat ze de stad veroverd hebben. © Hawre Khalid

Kabinet wil Koerden in Irak wapens leveren

Nederland wil wapens en munitie gaan leveren aan de Koerdische strijders in Noord-Irak in de strijd tegen terreurgroep IS. Dit zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag in de Tweede Kamer. 'We gaan hier actief naar kijken.'

De wapenlevering moet in samenwerking met Duitsland gebeuren, zodat de risico's worden geminimaliseerd. De Duitsers hebben al eerder wapens geleverd aan de peshmerga's, zoals de Koerdische strijders genoemd worden. Er is nog niet overlegd met Berlijn. Koenders wil wapens sturen omdat de Koerden steeds meer in het offensief gaan tegen IS. Onlangs veroverden ze de stad Sinjar. Koenders wil niet zeggen hoeveel geld hij hiervoor wil uittrekken.

Tot dusver weigerde het kabinet wapens en munitie te leveren aan de Koerden. Wel wordt er materiaal gegeven om bermbommen op te sporen en krijgen peshmerga's training van Nederlandse militairen. Vorig jaar stuurde Nederland duizend helmen en scherfvesten naar de peshmerga's .

Eerder dit jaar pleitten VVD, CDA, D66, SGP en ChristenUnie voor wapenhulp aan de Koerden in Noord-Irak. Er is dus een ruime meerderheid in de Kamer voor het plan.

Luchtaanvallen op Irak, niet op Syrië

IS wordt in Irak ook bestreden door Nederlandse gevechtsvliegtuigen. In Syrië zullen de vier F-16's nog niet actief worden, zei Koenders. Het kabinet wil wachten tot er zicht is op een politieke oplossing voor het conflict. Alleen dan vindt het bombardementen op Syrië zinvol.

De gematigde Syrische gewapende oppositie blijft steun ontvangen van het kabinet. Eerder is hier 3 miljoen euro voor uitgetrokken. Dat ging onder meer naar voedselpakketten, medische kits, kleding en communicatiemiddelen. Die steun was volgens Koenders 'zeer succesvol'.

Het kabinet wil nu 10 miljoen uittrekken voor de Syrische strijdgroepen. Welke partijen non-militaire steun krijgen, blijft geheim. Met de hulp moet voorkomen worden dat de oppositie verder in de verdrukking raakt en dat strijders zich uiteindelijk aansluiten bij terroristische organisaties zoals Islamitische Staat en Jabhat al-Nusra.