Premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de ministerraad.
Premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de ministerraad. © ANP

Kabinet besluit in januari over bombarderen Syrië

Het kabinet neemt begin volgend jaar een besluit of ons land gaat deelnemen aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. Premier Mark Rutte zei vrijdag dat even na de kerst de knoop zal worden doorgehakt. 'Ik hoop in januari.'

Het kabinet overweegt te gaan meedoen met het bombarderen door westerse landen van Islamitische Staat in Syrië. Maar is er wel een volkenrechtelijk mandaat voor militaire actie? (+)

Nederland is door zowel Frankrijk als de Verenigde Staten gevraagd om meer inzet tegen de terreurgroep. Het kabinet neemt een 'zorgvuldige afweging' en zal de voor- en nadelen goed bekijken, zei hij.

Regeringspartij VVD is voor uitbreiding van de missie naar Syrië. PvdA-leider Diederik Samsom herhaalde onlangs dat áls er een politieke oplossing is voor de toekomst van Syrië, hij dan bereid is te denken aan bombarderen in dat land. Op dit moment bestrijden vier Nederlandse F-16's alleen IS in Irak.

Rutte verwacht niet dat Nederland de missie in Mali zal uitbreiden zodat de Fransen meer in Syrië kunnen doen. 'Dat is niet de meest logische koppeling', aldus de premier.

Draai

Nederlands ingrijpen in Syrië is vorige week dichterbij gekomen na een opmerkelijke politieke draai van Koenders, schreef onze verslaggeefster Natalie Righton eerder. Onder meer de terreuraanslagen in Parijs, de reactie van Frankrijk daarop en het recente besluit van de Britten om hun luchtaanvallen uit te breiden naar Syrië zijn een 'gamechanger' voor de minister van Buitenlandse Zaken, zei hij in de Tweede Kamer.

De Amerikanen hebben een schriftelijk verzoek gedaan aan Nederland en andere bondgenoten om de strijd tegen IS  'te intensiveren', nadat de Franse president half november een oproep had gedaan om hem te steunen in de strijd tegen IS.

Bombarderen is niet het enige middel tegen IS, benadrukte Koenders eerder. Andere middelen zijn het 'afknijpen van olie-inkomsten en financiën'.