De temperatuur blijft laag voor de tijd van het jaar.
De temperatuur blijft laag voor de tijd van het jaar. © ANP

Het weer: lente laat zich van zijn koele kant zien

De lente is in volle gang, maar het seizoen laat zich van zijn koele kant zien. Op zich is dat niet vreemd want april heeft veel gezichten. De windrichting is in deze tijd van het jaar bepalend voor de temperatuur. Met zuidelijke winden kan zachte lucht het kwik makkelijk opstuwen tot boven de 20 graden. Waait de wind uit het noordwesten, dan kan koude lucht vanaf de Noordzee ertoe leiden dat de maxima blijven steken rond 10 graden. Met het laatste scenario krijgen we dit weekeinde te maken.

Vandaag loopt de temperatuur nog op tot normale waarden. Vanmiddag wordt het 12 graden op de Wadden en 16 graden in het zuiden van het land. Er is veel bewolking, maar soms breekt de zon door. De meeste zonnestralen zien we in het westen van het land. De westenwind is matig.

In het weekeinde waait de wind uit het noordwesten. In de nacht van vrijdag op zaterdag valt enige tijd regen. Overdag is het overwegend droog, hoewel een enkele bui mogelijk blijft.

Zaterdag wordt het nog 9 tot 12 graden, zondag zal het niet veel warmer zijn dan een graad of 10. Na het weekeinde blijft de noordwestenwind domineren. De bovenlucht koelt verder af en de buienactiviteit neemt toe. Het kan hagelen of zelfs onweren en het kwik bereikt amper 10 graden.