Een stelletje waait uit op het Scheveningse strand.
Een stelletje waait uit op het Scheveningse strand. © ANP

Het weer: enkele graden warmer met een stevige wind

In tegenstelling tot de eerste dagen van deze week krijgen we de komende tijd te maken met een stevige westelijke stroming. Daardoor is de nachtvorst verdwenen. De aangevoerde lucht is zacht en vochtig.

Donderdag vertoont de lucht veel grijstinten. Het blijft meestentijds droog; alleen in het noorden kan het enige tijd druilerig zijn. In het midden en zuiden van het land komt mogelijk de zon even tevoorschijn en is het minder somber. Met een middagtemperatuur van 7 graden in het noordoosten tot 10 in het zuiden van het land, is het vrij zacht voor de tijd van het jaar. Er waait wel een stevige zuidwestenwind, aan zee staat soms windkracht 6.

Donderdagavond en donderdagnacht blijft het waaien, is het veelal bewolkt en soms nat. Door de bewolking en de wind koelt het amper af; de temperatuur daalt niet verder dan 6 tot 8 graden. Vrijdag is het opnieuw vaak betrokken en op sommige plaatsen valt er regen of motregen. Met 9 of 10 graden is het in het hele land tamelijk zacht.

Ook in het weekeinde bevindt Nederland zich nog in de milde en vochtige lucht. Zaterdag is het bewolkt maar droog. In de nacht van zaterdag op zondag trekt een actieve storing voorbij. Daardoor regent het enige tijd. Op zondag krijgt de zon meer ruimte, maar is er opnieuw kans op een bui.