Mensen zitten aan het water in de zon op de Kop van Zuid.
Mensen zitten aan het water in de zon op de Kop van Zuid. © ANP

Het weer: eerst zomers warm, dan buien

Het wordt vandaag in het hele land zomers warm. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 25 graden in Den Helder tot 29 in Limburg.

De zon schijnt eerst geregeld, maar in de loop van de dag neemt vanuit het westen de bewolking toe. Ook wordt de lucht onstabiel en ontstaan enkele buien, mogelijk met onweer. De wind draait in de kustprovincies al vrij snel naar het westen en met deze westelijke wind stroomt geleidelijk minder warme lucht het land in. Vanavond komen alleen in het oosten en zuidoosten meer wolken en een paar buien voor. In het westen blijft het droog en is het al een stuk minder warm.

Komende nacht koelt de westelijke wind ook de lucht in het oosten af. Morgen waait in het hele land een frisse westenwind. Met een middagtemperatuur van 17 graden vlak aan zee tot 21 in Limburg is het minder warm dan vandaag. De meeste zon is weggelegd voor de kuststreken. Landinwaarts zijn meer wolken en valt er mogelijk een enkele bui.

In het weekeinde gaat de temperatuur weer omhoog. Zaterdag schijnt geregeld de zon en is het met een matige noordwestelijke wind best aangenaam. Het wordt in de middag 21 tot 25 graden. Zondag is het voor de tweede keer deze week zomers warm. De maxima lopen op van 25 tot 29 graden.