Turkse Nederlanders betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije.
Turkse Nederlanders betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. © ANP

Gemeenten krijgen overheidshulp bij Turkse spanningen

Gemeenten met Turkse Nederlanders krijgen steun en advies van de landelijke overheid bij het in de hand houden van de spanningen binnen de Turkse gemeenschap. Vertegenwoordigers van een aantal gemeenten, ministeries en de politie hebben daar woensdag over gesproken in Utrecht.

Tijdens de bijeenkomst is gehamerd op het belang van extra alertheid bij de gemeenten. De ministeries hebben gemeenten ook bijgepraat over de internationale ontwikkelingen, zodat de lokale overheden de gebeurtenissen kunnen plaatsen. Dat is onder meer van belang als na de zomer veel Turkse Nederlanders terugkeren van hun vakantie in Turkije.

De gemeenten hebben ook advies gekregen over hoe om te gaan met de onrust en hoe men in gesprek kan blijven met de verschillende groepen Turkse Nederlanders. Medewerkers van de landelijke overheid zullen de gemeenten, als zij dat willen, adviseren over de contacten met de Turks-Nederlandse gemeenschap.

Aangifte

De politie heeft gezegd dat het belangrijk is dat iedereen aangifte doet die te maken krijgt met geweld of bedreigingen. Na de mislukte staatsgreep in Turkije nam het aantal incidenten fors toe, vooral tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Erdogan.

Het overleg woensdag was bedoeld om informatie uit te wisselen en ervaringen te delen bij de aanpak van de problemen. Onder meer Amsterdam, Rotterdam en Zaanstad waren van de partij, net als vertegenwoordigers van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie.

Hoorzitting Turkse organisaties

Lees ook

'Hij noemde mij terrorist en verrader': Interview met Saniye Calkin, die wordt bedreigd omdat ze Gülen-aanhangster is.

Juist vertegenwoordigers van de Turks-Nederlandse gemeenschap moeten boze Turkse Nederlanders tot kalmte manen, schrijft Kamerlid Ahmed Marcouch in een opiniestuk.

De Tweede Kamer wil naar aanleiding van de onrust onder Turkse Nederlanders een hoorzitting met Turkse organisaties in Nederland. Die moet onder meer inzicht geven welke (financiële) banden die organisaties hebben met Turkije.

De SP en regeringspartij VVD spraken dinsdag hun wens uit om een hoorzitting te houden. Naar de banden tussen de organisaties en Turkije is al een onderzoek bezig. Maar de uitkomsten laten volgens de partijen te lang op zich wachten. Volgens een woordvoerder van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) worden de resultaten verwacht na Kerstmis.

Het CDA en D66 steunen het voorstel van een hoorzitting na het zomerreces. Coalitiegenoot PvdA kan nog geen ja of nee zeggen, omdat de partij nog niet precies weet wat de bedoeling is. Er is nog geen officieel verzoek. Ahmed Marcouch vindt het een verstandig idee om na de zomervakantie een hoorzitting te houden over de spanningen en intimidatie in de Turkse gemeenschap.

Duitsland

Premier Hannelore Kraft van Noord-Rijnland-Westfalen heeft Duitsers van Turkse komaf in haar deelstaat opgeroepen tot bezonnenheid. Kraft maakt zich zorgen over een mogelijk massale betoging zondag in Keulen vóór de regering van president Recep Tayyip Erdogan in Turkije.

Kraft heeft donderdag gevraagd het Turkse conflict 'niet naar het gekozen vaderland in Noord-Rijnland-Westfalen te halen, niet naar uw familie, niet naar uw vrienden en niet naar uw hart. Iedereen heeft het recht te demonstreren, maar blijf alstublieft bezonnen en vooral vreedzaam. Het aanwakkeren van geweld en haat tegen anderen mogen we op geen enkele manier tolereren.'