Asscher eerder deze maand tijdens een bezoek aan de Kuba Moskee in IJmuiden. Aanleiding voor het bezoek waren ongeregeldheden rond de moskee. Een bestuurslid werd mishandeld en bedreigd en er werd een varkenskop achtergelaten.
Asscher eerder deze maand tijdens een bezoek aan de Kuba Moskee in IJmuiden. Aanleiding voor het bezoek waren ongeregeldheden rond de moskee. Een bestuurslid werd mishandeld en bedreigd en er werd een varkenskop achtergelaten. © Guus Dubbelman/de Volkskrant

Eerst de harde hand, dan de zachte

Rel Nederland-Turkije

Al zijn hele leven is Lodewijk Asscher een man van de confrontatie: de schandpaal, gevolgd door een gesprek. Vaak met succes, maar in de kwestie-Turkije lijkt zijn tactiek averechts uit te pakken.

Hij zegt het met nadruk: integratie. 'Ik voel mij vandaag misschien wel meer dan ooit de minister van Sociale Zaken, Integratie en Werkgelegenheid (...) Ongewenste tweedeling kan de samenleving ontwrichten en dat mogen wij niet laten gebeuren. Dat vraagt om een harde en om een uitgestoken hand.'

Het is de dag na het uitbarsten van de knallende ruzie met Turkije. Lodewijk Asscher (40) verdedigt zijn begroting in de Tweede Kamer.