Festivalgangers op Southside, toen het weer nog goed was.
Festivalgangers op Southside, toen het weer nog goed was. © EPA

Duitse Festivalbezoekers vluchten voor noodweer: 25 gewonden

Noodweer heeft vrijdagavond bezoekers van het Southside Festival in het zuidwesten van Duitsland overvallen. Tienduizenden muziekfans moesten op de vlucht voor bliksem en zware regenval. Vijfentwintig mensen liepen diverse verwondingen op en vijf belandden in het ziekenhuis, zei de politie.

Het festival op een voormalige legerplaats in Neuhausen Ob Eck, in de deelstaat Baden-Württemberg, had drie dagen moeten duren, maar werd afgelast omdat voor de veiligheid niet meer kon worden ingestaan. Het gelijktijdig gehouden Hurricane Festival in Nedersaksen werd eveneens door onweer onderbroken.

Op verschillende plaatsen leidde de zware regenval tot overstromingen, zoals in Pfullingen bij Stuttgart en Stromberg in Rijnland-Palts. Bij Bacharach in Rijnland-Palts ontspoorde een lokale trein doordat aarde en puin op de rails waren gespoeld. Volgens de politie in Koblenz raakte niemand gewond.

Maatregelen

Zo ben je het best beschermd tegen onweer op festivals

Je kunt geaarde metalen palen op een terrein plaatsen - hoe meer palen, des te kleiner de kans dat iemand wordt geraakt. Ook kun je boven het terrein, op 15 tot 20 meter hoogte, een netwerk van metalen draden spannen. Deze technieken zijn we op effectiviteit aan het beproeven in het lab.'

Bliksemexpert Guus Pemen van de Technische Universiteit Eindhoven waarschuwde onlangs dat festivalbezoekers onvoldoende beschermd zijn, omdat er geen netwerk van metalen draden boven het open veld hangt. De komende jaren zal het naar verwachting vaker onweren door de klimaatverandering. Daarom bepleit Pemen maatregelen om het risico van blikseminslag op festivals verder te beperken