Ucademy-studenten van Avans Hogeschool in Breda zijn met post-its in de weer tijdens de zelfbedachte les `macht en controle`.
Ucademy-studenten van Avans Hogeschool in Breda zijn met post-its in de weer tijdens de zelfbedachte les `macht en controle`. © Sanne De Wilde

De kleurloze diplomafabriek moet plaatsmaken voor Bildung

Reportage: Bildungsles

Ontevreden over hun onderwijs gingen studenten van Avans met hun eigen ideeën aan de slag. De cursus is een hit én levert studiepunten op.

Of Raffi Nazarian even naar voren wil komen. 'Raffi, Raffi', scanderen zijn klasgenoten. Daar gaat de 23-jarige student. Hij zet een handtekening, schudt zijn docenten formeel de hand en neemt zijn diploma in ontvangst. Even lachen, en als de foto is genomen, vliegt Nazarian zijn docenten hartstochtelijk in de armen - het zijn tenslotte óók zijn medestudenten.

Nazarian is zojuist afgestudeerd aan de Ucademy, een academie waar studenten hun eigen onderwijs ontwikkelen en elkaar lesgeven. Het is een initiatief van zes studenten van Hogeschool Avans in Breda die niet tevreden zijn met hun onderwijs.