Cultuurblog - Grote hal Tate Modern veranderd in speeltuin voor volwassenen

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Schommelen in Tate Modern

  Het Deense kunstenaarstrio Superflex heeft Tate Moderns grote hal veranderd in een speeltuin voor volwassenen. Er staan komende maanden driepersoonsschommels (zo past Superflex er zelf ook op). Op de vloer ligt gestreept tapijt met erboven een grote ronde spiegelbol.

  Elk jaar tovert een kunstenaar in oktober de turbinehal om tot een installatie. Hier stortte Ai Weiwei in 2010 honderd miljoen zonnebloempitten, hier hing Olafur Eliasson in 2003 een nepzon op waarin bezoekers konden zonnebaden. Superflex liet zich ook inspireren door de glijbanen die Carsten Höller bouwde in 2006. De installatie opende traditiegetrouw in de week van kunstbeurs Frieze.

  One Two Three Swing!, Tate Modern, Londen, t/m 2/4; Frieze London, Regent’s Park, Londen, t/m 8/10.

 2. Underworld geeft show bij Rijksmuseum

  De Britse dance-act Underworld, bekend van de houseklassieker Born Slippy, zal tijdens de komende editie van Amsterdam Dance Event (ADE) optreden bij het Rijksmuseum. Op vrijdag 20 oktober geeft de band een gratis show in de fietspassage. De passage wordt omgetoverd tot een intieme club voor een beperkt aantal fans. Groepen tot maximaal 4 personen kunnen zich aanmelden via underworld.audio-obscura.com.

  Het optreden van Underworld volgt op het succes van de ADE-show vorig jaar met Maceo Plex op dezelfde plek. Hiermee wilde het Rijksmuseum in aanraking komen met een nieuw publiek. Vorige week nog gaf ook singer-songwriter Dotan een pop-up-concert in de passage.

  Underworld begon in de jaren negentig in de underground technoscene, maar brak in 1996 definitief door bij het grote publiek dankzij het nummer Born Slippy dat werd gebruikt door de makers van de film Trainspotting. De band bestaat al jaren uit Rick Smith, als regisseur achter een immense mengtafel, Karl Hyde, soms op gitaar en meestal ook dansend, en Darren Price. Price verving begin deze eeuw Darren Emerson.

 3. Yayoi Kusama opent eigen museum

  Yayoi Kusama: tijdloos, eindeloos en nooit stiploos

  De Japanse kunstenares Yayoi Kusama schildert en tekent al zestig jaar stippen. Ze wil met polkadots de wereld redden, al gaat dat vaak ten koste van haar geestelijke gezondheid. Lees hier het profiel over haar van redacteur Anna van Leeuwen.

  Zelfbenoemd ‘hogepriesteres van de polkadots’ Yayoi Kusama heeft een eigen museum in Tokio geopend. De Japanse kunstenaar van 88 jaar maakte pas een maand geleden bekend dat het museum zou opengaan. Ze verklaarde dat ze gewend was dat haar kunst vooral buiten Japan de aandacht trekt, in de Verenigde Staten en in Europa, maar inmiddels ook in haar thuisland geliefd is.

  Het nieuwe spierwitte museumgebouw van vijf verdiepingen staat al sinds 2014 in de wijk Shinjuku, de bestemming ervan was tot voor kort niet bekend. Kusama heeft wereldwijd succes met haar installaties, schilderijen en sculpturen in felle kleuren vol herhalende patronen, vooral stippen. In april veroorzaakten haar ‘spiegelkamers’ enorme rijen bij het Hirschhorn Museum in Washington. Daar werden alle bezoekersrecords gebroken: in drie maanden ontving het museum 475 duizend bezoekers.

  In het nieuwe museum in Tokio mogen steeds vijftig bezoekers negentig minuten verblijven. Kusama woont vlak bij haar museum onder doktersbegeleiding omdat ze lijdt aan hallucinaties en paniekaanvallen. Ze schildert en tekent nog elke dag en hoopt met haar polkadots de wereld te redden. Zelfs de toiletten in het museum zijn compleet bestippeld. (Anna van Leeuwen)

 4. Mini-schilderij Renoir gestolen

  Een schilderij van de Franse schilder Pierre-Auguste Renoir is zaterdag gestolen uit een veilinghuis in Saint-Germain-en-Laye, nabij de Franse hoofdstad Parijs. Dat meldt de politie. Het werk 'Portrait d'une jeune fille blonde' ('Portret van een jong blond meisje'), met een geschatte waarde tussen 25.000 en 30.000 euro, zou zondag onder de hamer gaan.

  Het schilderij - olie op doek - was het pronkstuk van de veiling en werd zaterdag gestolen terwijl het naar aanleiding van de veiling tentoongesteld werd. De dief is erin geslaagd om het werk van de muur te halen en het veilinghuis onopgemerkt te verlaten. De afmetingen bedragen 14 op 12,2 centimeter. De politie is een onderzoek gestart en gaat nu alle videobeelden analyseren.

 5. Cardi B naar Amsterdam

  Niet Taylor Swift of Rihanna, maar deze grofgebekte ex-stripper staat bovenaan de hitlijsten

  Debuutsingle Bodak Yellow van vrouwelijke rapper Cardi B is een regelrechte hit én een hymne voor zelfbewuste vrouwen.

  Cardi B, die deze week geschiedenis schreef door als eerste vrouwelijke solorapper in bijna twintig jaar de nummer 1-positie in de Billboard Hot 100 te bereiken, komt in december naar Nederland. De grofgebekte Amerikaanse rapster uit de Bronx, op dit moment uitermate populair dankzij haar debuutsucces Bodak Yellow, is toegevoegd aan de line-up van Encore 5 Year Anniversary.

  Ook Ronnie Flex staat samen met zijn Deuxperience band op 1 december het podium van AFAS Live in Amsterdam om te vieren dat het hiphop platform Encore vijf jaar bestaat. Vrijdag werd eveneens bekend gemaakt dat Sevn Alias er zijn nieuwe album Picasso zal presenteren Daarnaast komt de Britse rapper Mist, bekend van de hits Madness en Hot Property, voor het eerst naar Nederland.

 6. Nominaties voor International Emmy

  Wat je fotografeert ben je zelf

  Vijf fotografen portretteren Robin de Puy, Fotograaf des Vaderlands.

  De Nederlandse regisseur Pieter Verhoeff maakt met zijn Netflix-serie Tokyo Trial kans op een International Emmy Award, de wereldwijde variant van de prestigieuze Emmy Awards. De Engelstalige miniserie met Marcel Hensema, Hadewych Minis en Porgy Franssen maakt kans op een beeldje in de categorie 'beste miniserie of tv-film'.

  Tokyo Trial gaat over twaalf juristen die tussen 1946 en 1948 probeerden een oordeel te vellen over de Japanse oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hensema speelt de rol van de Nederlandse rechter Bert Röling (1906-1985). Hij worstelde met zijn taak bij het tribunaal in Tokio. De uitspraken van de rechters zijn vooral in Japan nog altijd omstreden. Critici zeggen dat van een eerlijk oordeel geen sprake kon zijn omdat de winnaars van de Tweede Wereldoorlog het proces stuurden. Uiteindelijk werden destijds zeven verdachten ter dood veroordeeld.

  Tokyo Trial is de eerste grote internationale miniserie voor de 79-jarige Verhoeff en zijn eerste productie sinds de boekverfilming Brief voor de koning uit 2008. De bioscoopversie van Tokyo Trial beleefde eerder deze week zijn première op het Nederlands Film Festival in Utrecht en is vanaf 14 december in de Nederlandse bioscopen te zien. Hensema, Minis en Franssen zijn in Tokyo Trial te zien met Jonathan Hyde (Titanic), Paul Freeman (onder meer Raiders of the Lost Ark) en Irrfan Kahn (Life of Pi, Slumdog Millionaire).

  Ook de NPO-documentaire Robin de Puy - Ik ben het allemaal zelf maakt kans op een International Emmy Award. De korte film is genomineerd in de categorie ARTS en neemt het op tegen inzendingen uit Canada, Japan en Brazilië. De documentaire, gemaakt in het kader van het programma Close Up van Avrotros, volgt fotografe Robin de Puy tijdens een roadtrip door de Verenigde Staten. De film is begin 2016 uitgezonden.

  De International Emmy Awards bekronen elk jaar televisieprogramma's die buiten de Verenigde Staten gemaakt zijn. Wie de prijzen in de elf categorieën in ontvangst mogen nemen, wordt op 20 november in New York bekend gemaakt.

 7. Nominaties grootste podiumprijs bekend

  In De Balie in Amsterdam zijn maandagavond de genomineerden bekendgemaakt van de nieuwe Gieskes-Strijbis Podiumprijs, met een geldbedrag van twee keer 60 duizend euro de grootste podiumprijs van Nederland. Een adviescommissie selecteerde vijf kanshebbers voor de prijs: hiphopchoreograaf Lloyd Marengo, schrijver en theatermaker Bright Richards, regisseur en actrice Lizzy Timmers, danser en choreograaf Niek Traa en componist Merlijn Twaalfhoven.

  Zij werden geselecteerd omdat ze, volgens een persverklaring, ‘vele podia bespelen: ze zijn te vinden op straat, in asielzoekerscentra én in theaters. Het zijn veelzijdige, getalenteerde makers met vernieuwende producties op hun naam.

  Tino Wallaart, directeur van het Gieskes-Strijbis Fonds, zegt over de kanshebbers: ‘De genomineerden voor de nieuwe Gieskes-Strijbis Podiumprijs zijn geëngageerde makers die grenzen durven verleggen. Doorzetters die niet bang zijn om het gebaande pad te verlaten.’ De winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2017 worden op 9 oktober bekend gemaakt.

 8. Jinek twee keer genomineerd

  Eva Jinek is twee keer genomineerd voor de Sonja Barend Award, de prijs voor het beste tv-interview van 2017. De Varagids heeft maandag de longlist bekendgemaakt. Het interview dat Patricia Paay in Jinek gaf over haar sekstape, staat daarop vermeld, evenals het gesprek dat Jinek en Jeroen Pauw met Jan Roos voerden voor Pauw & Jinek.

  Ook Jeroen Pauw is met twee interviews in de race. Het gesprek dat hij met Diederik Samsom voerde voor 5 Jaar later, behoort volgens de VARAgids tot de tien beste interviews van het afgelopen jaar. Jinek en Pauw krijgen concurrentie van Stef Biemans, Kefah Allush, Matthijs van Nieuwkerk, Mariëlle Tweebeeke en Tijs van den Brink.

  Ook Janine Abbrings gesprek met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en het interview van Wilfried de Jong met koning Willem-Alexander staan op de longlist. De Sonja Barend Award wordt uitgereikt op 19oktober door Sonja Barend tijdens DWDD.

 9. Frank Zappa op tournee als hologram

  Hij is al bijna een kwart eeuw dood. Toch gaat Frank Zappa weer op tournee - als hologram. De concertenreeks van de bekende Amerikaanse componist en muzikant gaat eind 2018 van start. De exacte tourdata worden volgend jaar bekendgemaakt.

  Tijdens de tournee, die Frank Zappa – Back on the Road gaat heten, zal het hologram worden bijgestaan door bekende Zappa-alumni als Steve Vai, Adrian Belew en Vinnie Colaiuta. De Zappa Family Trust die momenteel wordt geleid door Ahmet Zappa (de derde telg van de vier Zappa-kinderen) heeft het groene licht gegeven. Hij laat weten verrukt te zijn. Daarnaast spreekt hij de wens uit zijn broer Dweezil en zus Moon naast hun (hologram)vader te zien schitteren. Moon scoorde met haar vader in 1982 nog de Top 40-hit Valley Girl, de enige Amerikaanse Top-40 hit uit Zappa’s carrière.

  De kans om de kinderen naast het hologram van Zappa te zien lijkt echter klein. Toen na de dood van Zappa’s echtgenote Gail in 2015 bleek dat zij de Trust onevenredig onder haar kinderen had verdeeld – Ahmet en Diva kregen 60 procent; Moon en Dweezil 40 procent – raakten de gemoederen verhit. Dweezil, op 16, 17 en 18 oktober in Nederland te zien onder de noemer 50 Years of Frank: Dweezil Zappa Plays Whatever the F@%k He Wants, heeft op zijn Twitterpagina al laten weten part noch deel te hebben aan de hologramtournee.

  Zappa’s hologram zal overigens niet het eerste optredende hologram zijn, al is het feit dat hij direct op tournee gestuurd wordt opmerkelijk. Onder anderen Elvis, Michael Jackson en Tupac gingen hem voor. Naast de Back on the Road-tournee zijn er tevens plannen om de rockopera Joe’s Garage (1979), een van Zappa’s populairste platen, op de planken te brengen, waarbij Zappa’s hologram de rol van de ‘Central Scrutinizer’ zal vervullen, de stem die de nummers aan elkaar praat en het verhaal, over een muzikant die werkloos raakt omdat de overheid muziek heeft verboden, van continuïteit voorziet. (Jay Plaat)

 10. 400 jaar oude Rubens ontdekt

  In Schotland is een bijna 400 jaar oud schilderij ontdekt dat wordt toegeschreven aan de 17de-eeuwse Vlaamse schilder Peter Paul Rubens (1577-1640). De ontdekking werd gedaan door kunsthistoricus Bendor Grosvenor van het BBC-programma Britain’s Lost Masterpieces.

  Volgens de BBC gaat het om een kopstudie uit ongeveer 1625 van George Villiers, de eerste hertog van Buckingham. Het schilderij hangt in het museum Pollok House in de Schotse stad Glasgow. Van het schilderij werd altijd gedacht dat het was gemaakt door een latere schilder die zich op het werk van Rubens baseerde.

  Nadat overschilderingen en vuil waren verwijderd, werd een studie gedaan naar het hout waarop was geschilderd. Daaruit bleek dat het werk eerder was gemaakt dan altijd was verondersteld. Ook röntgenonderzoek van het haar op het schilderij wees naar Rubens zelf.

  Villiers, hertog van Buckingham (1592-1628), werd in 1614 voorgesteld aan het hof van de Engelse koning Jacobus. Hij werd zijn adviseur en er ontstond een langdurige vriendschap. In 1917 werd Villiers hertog van Buckingham. Hoewel Villiers getrouwd was en kinderen had, gingen er hardnekkige geruchten dat de koning en de hertog een liefdesrelatie hadden. Bij een renovatie van Apethorpe Hall, een van de favoriete verblijven van koning Jacobus, werd een geheime verbinding tussen de slaapkamers van de twee mannen ontdekt. In 1628 werd Villiers vermoord, drie jaar na de dood van koning Jacobus.

  Ben van Beneden, de directeur van het Rubenshuis in Antwerpen, heeft inmiddels bevestigd dat het om een authentiek schilderij van Rubens gaat. Hij noemde het een ‘zeldzame uitbreiding van het portrettenoeuvre van Rubens’. Het doek is inmiddels gerestaureerd. Op 27september wordt de aflevering van Britain’s Lost Masterpieces over de vondst uitgezonden op BBC 4.

  Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel stond dat George Villiers graaf van Buckingham was, die titel droeg hij vanaf 1617. De tekst is aangepast omdat Villiers in 1623 de hogere adelijke titel Hertog van Buckingham kreeg.