Cultuurblog - Luisterboek Award Bordewijk, Van Dis

Van de nieuwste filmtrailers tot albumgeruchten; van theaterrelletjes tot de laatste series en de beste boeken. Kortom, een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant (lees hier alle berichten van het vorige cultuurblog terug).

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Luisterboek Award Bordewijk, Van Dis

  De klassieke roman Karakter van F. Bordewijk, voorgelezen door Adriaan van Dis, heeft de Luisterboek Award 2016 gewonnen. De jury schrijft: 'Van Dis voelt zich verwant met de jonge Katadreuffe. Het is zeer opvallend hoe modern de Nieuwe Zakelijkheid van Bordewijk uit Van Dis’ mond klinkt. Van Dis past bij dit verhaal.'

  De prijs wordt uitgereikt in het kader van De week van het Luisterboek. De jury stond onder leiding van cabaretier Vincent Bijlo. Maker van het Luistergeschenk Willy haalt alles uit de kast in de week van het Luisterboek is Sander van der Pavert.

 2. Lovende recensies voor Verhoevens Elle

  Interview Paul Verhoeven
  'Elle is een politiek incorrecte film'

  ‘Non’, antwoordt Isabelle Huppert, op de vraag van een Britse journalist of ze kritiek verwacht op de onconventionele wijze waarop een verkrachting figureert in Elle. ‘Het is niet zozeer een realistische film’, zegt de 63-jarige hoofdrolspeelster uit de komische thriller van Paul Verhoeven. ‘En ook geen statement over vrouwen. De film stelt niet dat vrouwen die verkracht zijn hun verkrachter moeten accepteren, of zoiets.’

  De eerste Franse film van de Nederlandse regisseur is zaterdag met enthousiasme ontvangen op het 69e Cannes Filmfestival. Veel gelach, veel applaus, veel jubelrecensies. Vijf sterren in de Britse krant The Guardian: ‘Een buitengewone zwarte komedie, frivool en dodelijk’. Veel ook lof in The Hollywood Reporter: ‘Wat indruk maakt en verrast is de wijze waarop Verhoeven zijn stijl en wereldbeeld vat in wat een typisch Franse aangelegenheid lijkt, inclusief overspel, familiecrisissen, afgrijselijke ouders’. En Variety: ‘Mogelijk de beste film in Verhoevens carrière’.

  Geen superheldenfilms
  Gedurende de drukbezochte persconferentie in het festivalpaleis switch de 77-jarige regisseur tussen Engels en Frans, geheel op z’n gemak: ‘Parijs en Frankrijk gaven me Isabelle.’ Over een terugkeer naar Hollywood, waarover direct wordt gespeculeerd, is hij uitgesproken. ‘Ik kan geen interessante Amerikaanse scripts vinden.’ Superhelden enzo, het zegt hem niks. ‘En iets regisseren voor het geld vind ik saai. Geld komt toch wel, als je goed bent. Toch?’

  Iemand in de zaal vraagt hoe het met Jezus is gesteld, over wie Verhoeven een in het buitenland vertaald boek schreef, en ooit een film wenste te maken. ‘Il est mort’, zegt de regisseur, lachend. ‘And he’s not coming back.’ Zondagavond worden de prijzen verdeeld in Cannes.
  (Bor Beekman)

 3. 'Cocaïnekunstwerk' onterecht vernietigd

  Twee kunstwerken van de Boliviaanse kunstenaar Gastón Ugalde zijn door de Nederlandse douane onterecht vernietigd. De kunstwerken bestaan uit cocabladeren, die volgens het boekje gelden als drugs. Een vonnis van de rechter moest de kunstwerken redden, meldt Het Parool, maar dat kwam te laat.

  Volgens de rechter konden de kunstwerken niet als drugs worden gebruikt dankzij een vernislaagje over de cocabladeren. Maar een telefoontje met de douane leerde dat de kunstwerken verdwenen waren. Na een korte zoektocht werd geconstateerd dat de 'cocaïnekunstwerken' vernietigd waren.

  De uit de Andes afkomstige Ugalde, bijgenaamd The Andean Warhol, geldt als een prominent kunstenaar. Zijn werk, met cocabladeren als belangrijkste bestandsdeel, wordt over de hele wereld tentoongesteld.

 4. Anti-islam uitspraken kost EODM festival

  Het Parijse rockfestival Rock en Seine heeft het concert van Eagles of Death Metal afgezegd, nadat zanger Jesse Hughes in een interview controversiële uitspraken deed over de aanslagen van 13 november in Parijs. In een gesprek met het zeer conservatie Amerikaanse Takimag vertelt Hughes over zijn ervaringen in de Bataclan, waar terroristen meer dan negentig personen doodgeschoten alvorens ze zichzelf opbliezen.

  Tijdens het interview zinspeelt hij meermaals op een complot waar ook leden van de beveiliging bij waren betrokken. Ook zegt hij dat politieke correctheid westerse landen kwetsbaar maakt. 'Na de aanslagen zag ik moslims juichend op straat. Hoe konden ze dat zo snel weten? Er moeten meer mensen op de hoogte zijn geweest.'

  Rock en Seine verstuurde vrijdag een tweet met het korte statement: 'Omdat we het totaal oneens zijn met de uitspraken van Jesse Hughes, wordt het concert van Eagles of Death Metal geannuleerd.'

 5. Cinema Olanda naar Biënnale van Venetië

  Het Mondriaan Fonds heeft de presentatie ‘Cinema Olanda’ van kunstenares Wendelien van Oldenborgh (1962) en curator Lucy Cotter (1973) uitgeroepen tot de Nederlandse inzending voor de komende editie van de Biënnale van Venetië in 2017. Het Rietveldpaviljoen zal worden ingericht met drie nieuwe filmwerken, die ‘onderbelichte delen van de recente Nederlandse postkoloniale geschiedenis’ blootleggen.

  De jury selecteerde ‘Cinema Olanda’ uit een totaal van 68 voorstellen. De overige kunstenaars op de shortlist waren: Jennifer Tee, Erik van Lieshout, Renzo Martens en Melanie Bonajo. Wendelien van Oldenborgh won in 2014 de A.H. Heinekenprijs ter waarde van 100.000 euro, die tweejaarlijks wordt uitgereikt. Haar werk maakte in 2011 al onderdeel uit van de Biënnale van Venetië in de groepstentoonstelling van het Deense paviljoen.

 6. 'Claire' eist zelfde salaris als 'Frank'

  De werkelijkheid lijkt soms verbazingwekkend veel op de fictie. Zeker als het om House of Cards gaat. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen biedt de échte Amerikaanse politiek misschien wel evenveel amusementswaarde als die in de populaire Netflix-serie. Maar ook op meer persoonlijk vlak zijn er grote overeenkomsten tussen de gebeurtenissen in de serie en de werkelijkheid.

  Actrice Robin Wright (Claire Underwood) heeft namelijk onlangs geëist dat haar salaris gelijkgetrokken wordt met dat van Kevin Spacey (Frank Underwood). 'Ik zei: of jullie verhogen mijn loon, of ik zoek de publiciteit', zei Wright volgens de Huffington Post in een interview. 'Er zijn maar weinig films en series waar de man - de patriarch, en de vrouw - de matriarch, gelijk zijn. In House of Cards is dat wel het geval.'

  Wright bekeek naar eigen zeggen de statistieken van de serie, en zag dat first lady Claire Underwood enige tijd populairder was bij de kijkers dan president Frank Underwood. 'En dus ben ik op mijn strepen gaan staan.' Wright en Spacey vertolken niet alleen de hoofdrollen in de serie, ze staan ook beide op de rol als uitvoerend producent in het vijfde seizoen. Beide hebben ze meerdere afleveringen geregisseerd.

  De poging van Wright om evenveel te verdienen als haar mannelijke tegenspeler had succes, aldus de actrice. Claire Underwood zou trots op haar zijn. (Thomas van der Kolk)

 7. Louis C.K. komt naar Amsterdam

  Profiel: misschien wel de beste komiek van de wereld
  Louis C.K. profileert zichzelf op het podium als een loser; alsof er een zielige, kwade man van straat is geplukt om zijn verhaal te doen. Kalend, te dik, rossig en met een verslagen blik in zijn hondenogen; C.K. zal niet snel op de cover van Men's Health te bewonderen zijn. En dat werkt in zijn voordeel.

  Louis C.K. treedt deze zomer op in Amsterdam. De Amerikaanse stand-up comedian geeft op 16 augustus een show in de Ziggo Dome. Dat heeft Mojo maandag bekend gemaakt.

  Het is de eerste soloshow die Louis C.K., een van de meest gerespecteerde comedians, in Nederland verzorgt. Kaarten voor de show zijn sinds maandag te koop. Naast stand-up comedian is Louis C.K. een succesvolle tv- en filmmaker. Hij won zes Emmy's, onder meer voor zijn eigen serie Louie.

 8. Susan Sarandon: 'Woody Allen is niet OK'

  De beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van Woody Allen worden doorgaans vakkundig door acteurs ontweken, maar Susan Sarandon liet zich tijdens het filmfestival in Cannes onverholen uit over het feit dat Allen zijn geadopteerde dochter Dylan Farrow misbruikt zou hebben. De New York Times publiceerde in februari 2014 een open brief van Farrow over het misbruik.

  Sarandon schaart zich als één van de weinige sterren in Hollywood openlijk achter Dylan, bleek tijdens een panelgesprek in Cannes. Op een vraag van een journalist over Allen's neiging om films te maken die draaien om relaties tussen oudere mannen en jongere vrouwen, zei ze: 'Ik heb niets goeds te zeggen over Woody Allen, dus ik denk niet dat we het daarover moeten hebben.' Op verzoek verduidelijkte ze: 'Ik denk dat hij een kind seksueel misbruikt heeft en ik denk niet dat dat OK is.... Het wordt hier erg stil, maar het is de waarheid.'

  Dylan's broer Ronan haalde de zaak afgelopen week weer aan, toen hij een essay publiceerde in The Hollywood Reporter. Ronan Farrow vindt het ongelooflijk dat Woody Allen niet verantwoordelijk wordt gehouden voor wat hij zou hebben gedaan en uit kritiek op de zwijgcultuur in Hollywood en de gesmeerde PR-machine van Allen.

  Woody Allen heeft het misbruik altijd ontkend. Hij stuurde in 2014 een open brief naar de New York Times, waarin hij schrijft dat Dylan's moeder Mia het verhaal over misbruik in haar hoofd heeft geprent. Dylan liet daarna weten bij haar oorspronkelijke verhaal te blijven.

 9. Schilderijen teruggevonden in Oekraïne

  Met hulp van de Europese justitieorganisatie Eurojust zijn zeventien in Italië gestolen waardevolle schilderijen teruggevonden in Oekraïne en zijn de dieven aangehouden. Dit berichtte het in Den Haag gevestigde Eurojust vrijdag.

  De werken van onder anderen Peter Paul Rubens en Andrea Mantegna werden in november 2015 uit het Castelvecchio Museum in Verona ontvreemd. Het onderzoek naar de diefstal is door de Italiaanse politie gedaan. Na vijf maanden zijn de daders gearresteerd en zijn de schilderijen in Odessa teruggevonden.

  Eurojust meldde dat het Italiaanse onderzoek niet zo'n succes had kunnen worden zonder de medewerking van de Moldavische en Oekraïense autoriteiten en de politie en justitie in Odessa.

  In Oekraïne zouden zich nog steeds een heleboel uit Hoorn gestolen schilderijen bevinden. Die werden buitgemaakt bij een inbraak in 2005 in het Westfries Museum. Vier van de 24 vermiste werken zijn vorige maand door geheime dienst van Oekraïne teruggevonden.

 10. Nieuwe single Stone Roses

  Met de nieuwe single All For One van The Stone Roses is de ninetiesrevival definitief. De nineties-dance werd al gevierd met nieuwe platen van Underworld, Leftfield, The Prodigy en The Chemical Brothers. Radiohead kwam vorige week met een nieuwe plaat, en zelfs de Manic Street Preachers lieten van zich horen met een voetbal-anthem, bedoeld voor het aanstaande EK. En laten we de mooie comebackplaat Night Thoughts van Suede niet vergeten.

  De nieuwe single van The Stone Roses zagen we aankomen. De band zette in 2012 de vermoeide schouders maar weer eens achter een grote tournee, en die concertserie duurt nog voort. En dan komt er natuurlijk ook een keer een nieuw plaatje. Over een album wordt nog gespeculeerd – er zijn zelfs wat vage beloftes gedaan - maar de single was gisterenavond dan eindelijk daar: het eerste studiowerk van de legendarische Britse ‘Madchester’-band in 21 jaar.

  Een topliedje? Nou nee, al denken een aantal Britse popcritici daar anders over. All For One is een rockniemendalletje, met een tekst, melodie en riff die allen lijken geschreven in tien minuten. Het klinkt dus allemaal net even te simplistisch, en een stadionanthem gaat het zeker niet worden.

  Maar The Stone Roses zijn tóch even helemaal terug (in ieder geval in de opgehypte Britse pop-pers), met dat lekker overstuurde psychedelische gitaarrockgeluid en natuurlijk die lijzige anti-zang van Ian Brown. Lange, luie zomer: kom maar op. (Robert van Gijssel)