Cultuurblog - U2 stelt nieuw album uit om verkiezing Trump

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. U2 stelt album VS uit om Trump

  De Ierse band U2 heeft de lancering van een nieuw album uitgesteld vanwege de verkiezing van Donald Trump. De band wil ‘bedenktijd’ om een aantal nummers aan te passen en mogelijk nieuwe nummers te schrijven om middels muziek te reageren op Trumps intrede in het Witte Huis.

  Dit zegt gitarist Edge in een interview met Rolling Stone. Het veertiende studioalbum van de band, Songs of Experience, is grotendeels al tijdens de eerste maanden van 2016 geschreven, lang voordat Trump in november de verkiezingen won. ‘U zult begrijpen dat de wereld een andere plek is geworden’, zei de gitarist.

  Bono heeft meerdere malen zijn ongenoegen over Trump uitgesproken, schrijft de Britse krant The Guardian. Hij zou ‘het idee hebben om Amerika te kapen’. En in een andere show zei hij tegen een virtuele Trump: ‘You’re fired!’

 2. Kunstenaars staken tegen Trump

  ‘Sluit je deuren. Ga de straat op. Neem je vrienden mee. Vecht terug.’ Meer dan 130 kunstenaars en critici hebben een petitie ondertekend waarin Amerikaanse culturele instellingen wordt opgeroepen om de deuren te sluiten op vrijdag 20 januari, de dag van de inauguratie van Donald Trump.

  De oproep tot deze zogenaamde J20 Art Strike komt van bekende kunstenaars als Cindy Sherman, Richard Serra en Joan Jonas, die de VS in 2015 vertegenwoordigde op de Biennale van Venetie. Het is geen staking tegen de kunst, aldus een verklaring, maar een protest tegen de ‘normalisatie van het Trumpisme’, omschreven als een ‘giftige mix van witte dominantie, misogynie, xenofobie, militarisme, en oligarchisch bestuur’.

  De oproep luidt: ‘geen werk, geen school, geen handel’. Musea, theaters, galerieën, concertgebouwen, studio’s, non-profit instituten en kunstacademies worden opgeroepen mee te doen.

  Terwijl een aantal instituten nog overweegt om zich aan te sluiten, heeft het Museum of Modern Art (MoMa) in New York al laten weten op die dag gewoon open te zijn. Ook het Los Angeles County Museum of Art blijft die dag open: “Onze hele programma staat al in het teken van de waardering voor elke cultuur.’

  De kunstwereld spreekt zich regelmatig uit over Trump. Zo honoreerde het Whitney Museum in New York het protestverzoek van kunstenaar Annette Lemieux om haar werk ondersteboven op te hangen, als symbool van een wereld die volgens haar sinds de verkiezingen op zijn kop staat. Verschillende kunstenaars hebben dochter Ivanka gevraagd hun werken van haar muren te halen.

  Famke van Montfoort

 3. U2 naar Nederland voor The Joshua Tree

  U2 is in ons leven, U2 is bij onze dood

  U2, 40 jaar geleden opgericht op een school in Dublin, is voor de fans als een levenspartner. Willem Vissers schetst hoe de Ierse band al jaren metgezel is en troost biedt in vrolijke en trieste tijden.

  De Ierse band U2 komt deze zomer naar Amsterdam, voor een uitvoering van de klassieke plaat The Joshua Tree. Dat heeft de band vandaag bekendgemaakt. The Joshua Tree, de vijfde studioplaat van U2, werd dertig jaar geleden uitgebracht en dat historische feit viert de band met een nostalgische wereldtournee. Dat is opmerkelijk, omdat U2 altijd heeft gezegd niet te willen vervallen in muzikale retrospectieven.

  In 2015 gaf U2 vier concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome, en ook in die shows blikte de band royaal terug op de eigen carrière. Maar met een vertolking van The Joshua Tree, waarvan de nummers waarschijnlijk in een andere volgorde zullen worden gespeeld, richt U2 zich nu zonder voorbehoud op het rijke bandverleden.

  Volgens gitarist The Edge heeft de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten de band doen besluiten tot de tournee, die op 29 juli de Amsterdam Arena aandoet. ‘Wij overdachten de dertigste verjaardag van The Joshua Tree’, zegt The Edge in een interview met het Amerikaanse blad Rolling Stone, ‘en realiseerden ons dat de plaat was gemaakt in het heel onrustige politieke tijdperk van Thatcher en Reagan, met mijnstakingen tot oorlogen in Midden-Amerika. We hebben nu het gevoel dat we terugkeren naar die tijd, endenken dat de liedjes van onze plaat weer nieuwe betekenis kunnen krijgen.'

  Volgens U2 is de tournee ook een prelude op het verschijnen van de nieuwe plaat Songs of Experience, de opvolger van het in 2014 verschenen Songs of Innocence (lees hier de 5-sterren recensie van het U2-concert terug) Songs of Experience is direct na de afgelopen wereldtournee opgenomen en verschijnt na de zomer. De voorverkoop voor het concert van U2 in de Arena start maandag 16 januari. (Robert van Gijssel)

 4. 'Toni Erdmann krijgt Amerikaanse remake'

  Als je dacht dat je alles gehad hebt: écht grappige Duitsers

  Een Duitse film met húmor? Die ook nog eens 162 minuten duurt? Dat wordt niks. Maar Toni Erdmann ontvangt de ene na de juichende recensie. Lees hier het interview met regisseur Maren Ade (+).

  De Volkskrant geeft vijf sterren: Dat een film zo grillig, uniek en onvoorspelbaar kan zijn, is een verademing. Toni Erdmann raakt de juiste snaar met grootste precisie.

  Het is een oude Hollywood-traditie: remakes maken van succesvolle buitenlandse films. Volgens de Duitse krant Bild moet de internationaal bejubelde tragikomedie Toni Erdmann er mogelijk ook aan geloven. Concrete plannen worden niet genoemd, maar het is niet ondenkbaar dat Amerikaanse studiobazen de 162 minuten durende Duitstalige film graag in behapbaardere brokken zouden aanbieden aan hun publiek.

  Regisseur Maren Ade heeft in ieder geval gezegd geen bezwaar te hebben tegen een Amerikaanse versie van Toni Erdmann. 'Dit heeft geen invloed op het origineel', zei ze tegen het tijdschrift Total Film. 'Ze zouden het verhaal kunnen inkorten en er een pure komedie van kunnen maken. Ik zou niet degene zijn om dat te maken. Ik ben blij dat ik mijn film heb voltooid. Het duurde vijfenhalf jaar om de film te schrijven en te draaien.'

  Toni Erdmann gaat over een vader die een spontaan bezoek brengt aan zijn dochter, die in het buitenland werkt. Hij besluit haar in zijn ogen oppervlakkige en ongelukkige zakenleven op een positieve manier te ontregelen met behulp van zijn alter ego Toni Erdmann - compleet met rare pruik en lelijke neptanden.

  Toni Erdmann maakt zondagavond kans op een Golden Globe en is dit jaar eveneens de Duitse inzending voor de Oscars.

 5. Nieuwe Bowie-muziek op 70ste verjaardag

  Ter ere van de zeventigste geboortedag van David Bowie is zondag een nieuwe EP uitgebracht. Op het mini-album staan vier nummers, waaronder het al bekende Lazarus en drie nieuwe singles.

  No Plan, Killing a Little Time en When I Met You werden opgenomen voor de musical Lazarus, momenteel te zien in Londen. De liedjes verschenen in oktober al op de officiële soundtrack, maar werden toen gezongen door de cast. Van het nummer No Plan is zaterdag ook een videoclip, geregisseerd door Tom Hingston, verschenen.

  Bowie werd op 8 januari 1947 geboren in Londen. Vorig jaar op 11 januari overleed hij, kort na het uitbrengen van zijn laatste plaat Blackstar. De zanger bleek al enige tijd ziek.

  Achteraf meenden fans en muziekliefhebbers in zijn laatste plaat verwijzingen te herkennen naar zijn ziekte en naderende dood, hoewel onlangs uit de BBC documentaire David Bowie: The Last Five Years bleek dat de artiest pas drie maanden voor zijn dood te horen kreeg dat artsen niets meer voor hem konden doen.

 6. Martin Koolhoven verrast

  Regisseur Martin Koolhoven is zeer verrast door alle heftige reacties die de voorvertoningen van zijn nieuwe film Brimstone losmaken bij het Nederlandse publiek. Na premières op een aantal internationale festivals is Nederland het eerste land waar de western over een demonische priester (Guy Pearce) die het op een onschuldige vrouw gemunt heeft, in de bioscopen te zien is.

  Een veelgestelde vraag is of de gruwelijke praktijken die Koolhoven in zijn western schetst op waarheid zijn geïnspireerd. "Brimstone gaat over wat religie met mensen kan doen, en welke invloed dat in de negentiende eeuw op vrouwen had. Het verhaal is niet waargebeurd, maar alles wat ik toon had wel echt gebeurd kunnen zijn. Zo heftig was die wereld, ja.’

  Op de filmfestivals van Venetië en Toronto werd Brimstone door de critici overwegend positief ontvangen. Ook de filmrecensent van de Britse krant The Independent geeft Brimstone deze week vier sterren, maar benadrukt in zijn recensie het gewelddadig karakter van de film: ‘Brimstone is een met bloed doordrenkte wraakwestern, zeer gewelddadig, zeer levendig en vol overspannen bijbelse verwijzingen. In de brutale, vrouwonvriendelijk wereld dat Koolhoven oproept, worden de vrouwen als vanzelfsprekend belaagd door mannen. Ze worden geslagen en mishandeld. Hun rechten zijn non-existent en met allerlei sadistische maatregelen worden ze tot zwijgen gebracht.’

  Daarnaast benadrukt de Independent-recensent het feit dat de vrouwen in Brimstone ‘de sterkste en bewonderenswaardigste karakters zijn, terwijl de mannen bijna zonder uitzondering verachtelijk zijn’.

  Is Brimstone in feite een feministische western? Het is een vraag die Volkskrant recensent Floortje Smit zich ook stelde. Lees hier haar beschouwing over vrouwen in westernfilms.

 7. Biopic over Django Reinhardt

  Japanse gypsyjazzband op Django Amsterdam-festival

  Een van de atracties op het Django Amsterdam-festival iwas vorig jaar een gipsyjazzband uit Japan. Dat is minder vreemd dan het misschien lijkt.

  Django, een biopic over de Belgisch-Franse jazzlegende Django Reinhardt, is op 9 februari de openingsfilm van het filmfestival van Berlijn. Het filmdebuut van de Franse regisseur Etienne Comar, met Reda Kateb in de hoofdrol, is tevens opgenomen in de officiële competitie van de Berlinale. De muziek voor de film wordt verzorgd door de Nederlandse jazzgroep Rosenberg Trio.

  Django verhaalt over de vlucht van de jazzgitarist uit het door de Duitse nazi’s bezette Parijs in 1943. Reinhardt was een sinti-zigeuner, een bevolkingsgroep die net als de joden door de Duitsers werd vervolgd. Reinhardt (1910-1953) wordt beschouwd als een pionier van de Europese jazz en grondlegger van de jazz manouche of gipsy jazz.

  Overigens is het niet de eerste keer dat er een verfilming komt van het leven van Reinhardt. In 1999 speelde Sean Penn in Woody Allens Sweet and Lowdown de rol van gitarist Emmet Ray, dat duidelijk gebaseerd was op Reinhardt. De jazzlegende werd ook geportretteerd door gitarist John Jorgenson in de film Head in the Clouds.

 8. Schwarzenegger volgt Trump op

  Arnold Schwarzenegger heeft maandagavond zijn debuut gemaakt als presentator op de Amerikaanse televisie. De voormalig gouverneur van Californië nam het stokje over van Donald Trump bij het programma The Celebrity Apprentice. In het programma, in Nederland uitgezonden onder de naam Trumps Troonopvolger, strijden kandidaten om de titel van beste ondernemer. Donald Trump was presentator en juryvoorzitter van de eerste veertien seizoenen van de realityserie, maar moest daarmee in 2015 stoppen nadat hij bekend had gemaakt dat hij zich kandidaat zou stellen als president van de Verenigde Staten.

  Net als de afgelopen zeven seizoenen, doen ook in de serie die de Terminator-ster presenteert beroemdheden mee als kandidaat. Deze reeks zijn dat onder meer Mötley Crüe-zanger Vince Neil, realityster Snooki en zanger Boy George. De acteur en bodybuilder wordt bijgestaan door steeds wisselende juryleden, onder meer Tyra Banks en Jessica Alba.

  Fans van The Apprentice waren vooral nieuwsgierig naar de uitspraak waarmee Schwarzenegger de verliezende kandidaten de laan uit zou sturen. Trumps vaste woorden daarvoor, ‘You're Fired’ groeiden uit tot een populaire oneliner. Zijn opvolger ging voor een optie die door menigeen al was voorspeld. Hij wees de eerste twee deelnemers de deur met woorden die verwezen naar zijn grote filmsuccessen; ‘You're Terminated’.

 9. 2016 was een vruchtbaar jaar

  De oudejaarsconferenciers hadden een goed jaar met Erdogan, Poetin, Trump, Rutte, Epke Zonderland en Sylvana Simons. Al staat dat professionele geluk traditioneel pessimisme niet in de weg. Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe? Het meest beluisterde antwoord dit jaar: 'Naar de verdoemenis.'

  Claudia de Breij heeft maandag haar boek De oudejaars gepresenteerd in een boekhandel in Utrecht. Het boek bevat de integrale tekst van de oudejaarsconference die De Breij zaterdag opvoerde vanuit het Oude Luxor Theater in Rotterdam.

  De Breij vertelt in het boek ook de verhalen achter de voorstelling en al het voorwerk dat zij verrichte. ‘Er was heel veel dat uiteindelijk geen plekje heeft gekregen in de show, maar ik tóch over wilde vertellen’, zei ze daar eerder over.

  De Breijs oudejaarsvoorstelling trok zaterdagavond 2,12 miljoen televisiekijkers. De eerste vrouwelijke jaarsluiter hield de traditionele vorm van Wim Kan aan: commentaar op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar en korte bijpassende teksten op bestaande melodieën, zoals Heroes van Bowie en Hallelujah van Leonard Cohen.

  Volgens Volkskrant-recensenten Patrick Van Den Hanenberg en Joris Henquet was het 'een scherpe, geestige en overtuigende conference geworden, waarbij het op haar schouders een gevecht is tussen het cynische duiveltje Maurits Hendriks, de chef de mission die turner Yuri van Gelder uit Rio naar huis stuurde, en het positieve engeltje, de sprinter Churandy Martina.'

  Sterkste grap: 'Een vloggertje? Dat was bij ons in dialect vroeger een snelle wip.'

 10. Mariah Carey gaat de mist in

  Een '2016-moment' voor Mariah Carey: tijdens het traditionele aftelmoment op Times Square in New York verliep haar optreden niet zoals gepland, meldt The New York Times. Het eerste nummer verliep nog vlekkeloos voor de schaarsgekleede zangeres, maar door een technische fout ging het bij het tweede nummer mis.

  Toen Carey begon aan haar hit ‘Emotions’, liep de geluidsband niet gelijk en maakte Carey duidelijk de muziek niet te kunnen horen. De zangeres gaf er de brui aan en liet het publiek zingen terwijl de dansers hun optreden voortzetten. Bij het volgende nummer ging het opnieuw mis, waardoor het duidelijk werd dat de zangeres playbackte. Het optreden werd live uitgezonden in de Verenigde Staten.

  Op Twitter reageerden velen dat dit toch wel de perfecte manier was om ‘rampjaar’ 2016 af te sluiten. Zelf kon Mariah er in een tweet wel om lachen. Bekijk het pijnlijke optreden hieronder.