Cultuurblog - Jan Rot wint Annie M.G. Schmidtprijs

Van de nieuwste filmtrailers tot albumgeruchten; van theaterrelletjes tot de laatste series en de beste boeken. Kortom, een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Annie M.G. Schmidtprijs voor Jan Rot

  Met het lied Stel dat het zou kunnen... heeft Jan Rot de Annie M.G. Schmidtprijs 2015 gewonnen, de onderscheiding voor het beste theaterlied van het voorgaande seizoen.

  Het lied, dat ook door Rot zelf is geschreven en gecomponeerd, beschrijft in de coupletten een reeks opties van van ontmoetingen met personen of gebeurtenissen uit het verleden waarvan je enkel kunt dromen. ‘Stel dat het zou kunnen: met wie wil je dineren? Wordt het Jezus, Albert Einstein of Martin Luther King?’ In de refreinen maakt Rot echter steeds keuzen die veel persoonlijker van aard zijn: ‘Geef mij maar een uurtje / Met mijn eigen moeder / Mijn lieve, lieve moeder / Zij is al zo lang dood.’

  In het Amsterdamse Theater Bellevue ontving een trotse Rot zondagmiddag een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt. Aan de prijs is een geldbedrag van 3.500 euro verbonden. De jury, onder leiding van Jacques Klöters, prees het winnende lied met de woorden: ‘Het is origineel van opzet en prachtig geschreven, heeft een pakkende melodie, sublieme tekstinterpretatie en wordt warm gezongen.’

  Eerder op de dag had Rot Stel dat het zou kunnen... ook al aan de piano ten gehore gebracht, want de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs, een onderdeel van het Amsterdams Kleinkunst Festival, kende dit jaar een nieuwe opzet, die goed uitpakte. Niet langer kwam de winnaar uit het niets tevoorschijn, maar er waren zes genomineerde liedjes. Begin maart waren die al onthuld in het programma RTL Late Night door Yentl & De Boer, de winnaressen van vorig jaar.

  De zes genomineerden brachten nu (bijna) allemaal hun liedje live ten gehore. Naast Jan Rot waren dat Joost Spijkers met Alle seizoenen, Jan Beuving en Daan van Eijk met Meisje, Lisa Loeb en Janneke Rinzema (samen het duo Matroesjka) met #Imalive, en Kiki Schippers met Guus. Alleen Louise Korthals was op video te zien en te horen met haar lied Kruisje, aangezien zij net is bevallen.

  Deze nieuwe opzet gaf een mooi overzicht van de theaterliedjes die in de ogen en oren van de jury tot de beste van het afgelopen jaar behoren. (Joris Henquet)

 2. Springsteen wil niet spelen vanwege wet

  Vanwege een nieuwe, omstreden transgenderwet die in de Amerikaanse staat North-Carolina is aangenomen, heeft zanger Bruce Springsteen een optreden in de staat afgezegd. Springsteen en zijn E Street Band zouden 10 april in Greensboro spelen.

  De zogeten HB2-wet, die in maart werd aangenomen door Republikeinse gouverneur Pat McCrory, schrijft transgenders voor welke toiletten ze wel of niet mogelijk gebruiken. Transgenders mogen alleen nog maar gebruik maken van het toilet dat overeenkomt met het geslacht dat in hun paspoort staat, ook als ze zich met een ander geslacht identificeren. Ook verbiedt de nieuwe maatregel werknemers om juridische stappen te ondernemen als zij op hun werk worden achtergesteld of gepest vanwege hun seksuele voorkeur, of omdat ze transgender zijn.

  Er is in de Verenigde Staten veel kritiek op de wet. Springsteen voelt zich zo ongemakkelijk bij de maatregel, dat hij niet wil optreden in North-Carolina. 'Ik voel dat het tijd voor mij en mijn band is om ons solidair te verklaren met de vrijheidsstrijders die het opnemen tegen deze wet', aldus de zanger in een verklaring op zijn website.

  Springsteen zegt het jammer voor zijn fans te vinden, 'maar sommige dingen zijn groter belangrijker dan een rockconcert'. Fans kunnen hun geld terugkrijgen.

 3. Britten: Gucci-meisje te dun

  Een reclame van modemerk Gucci is in Groot-Brittannië verboden omdat er een 'ongezond dun' fotomodel in figureert. Dat melden Britse media. Aan het einde van een inmiddels aangepast online reclamefilmpje was een dun meisje te zien dat tegen een muur leunt.

  Het Italiaanse modemerk geeft toe dat de modellen inderdaad 'slank gebouwd' zijn maar zegt dat ze niet 'ongezond dun' werden gepresenteerd. Volgens Gucci is er juist voor gezorgd dat er geen uitstekende botten in beeld zijn. Daarbij zegt het modemerk dat de reclame bedoeld was voor volwassenen.

  De Britse reclamecodecommissie ASA vindt het onverantwoord om een meisje te laten zien dat mager is en bij wie de verhoudingen niet kloppen. 'Daarbij, haar houding maakt haar bovenlichaam nog langer, en benadrukt haar middel dat daardoor erg klein lijkt.' Volgens de Britse commissie was ze niet alleen te dun maar zag ze er ook ongezond uit door haar sombere gezichtsuitdrukking en donkere make up.

  Gucci vindt het onzin en zegt juist dat de make up heel natuurlijk is. Het omstreden beeld verscheen aan het einde van een Gucci-filmpje. De rest van de video staat nog wel online, alleen het einde is er inmiddels uitgeknipt. Vorig jaar verboden de Britten een reclamefoto van Yves Saint Lauren waarin het Nederlandse fotomodel Kiki Willems te zien was. Daarop zouden haar benen te dun zijn, aldus de ASA.

 4. Trailer Rogue One

  Laat je niet op het verkeerde been zetten: Rogue One: A Star Wars Story is niet de nieuwe Star Wars-film. Het is een afgeleide van de Star Wars-saga, die vorig jaar nieuw leven in werd geblazen door Disney en JJ Abrams. Voor de liefhebbers dus, een verhaal dat zich afspeelt in de wereld die ooit werd bedacht door George Lucas. Een beetje te vergelijken met de Marvel-films, waarin de verhalen zich ook afspelen in eenzelfde wereld.

  In een vandaag gepubliceerde trailer van de film zien we gevechten met Stormtroopers, AT-AT walkers en een gepijnigde Forest Withaker. Net als in The Force Awakens is een hoofdrol weggelegd voor een sterke vrouw, ditmaal gespeeld door Felicity Jones. Ze is 'roekeloos, aggressief en ongedisciplineerd'. ‘Ik rebel’, antwoordt ze daarop. Haar missie voor de rebellen: het stelen van de plannen voor de Death Star.

  De regie van Rogue One is in handen van Gareth Edwards (Godzilla, Monsters). Je zou Rogue One, dat in december van dit jaar verschijnt, kunnen zien als een zoethoudertje. Maar wel een die er voorlopig erg smakelijk uitziet. Star Wars: Episode VIII staat gepland voor december 2017.

 5. Harry Potter-stoel geveild

  Wie grote successen behaalt, kan later soms veel geld ophalen met spullen en gebruiksartikelen die aan die successen hebben bijgedragen. Dat moet JK Rowling ook hebben ingezien. ‘Ik schreef Harry Potter terwijl ik op deze stoel zat’, kerfde de Britse schrijfster in 2002 in de eikenhouten stoel in jaren '30-stijl, waarop ze de eerste twee Potterboeken had geschreven. Nu is het meubelstuk voor 394 duizend dollar (345.500 euro) geveild bij het Amerikaanse veilinghuis Heritage Auctions. Een anonieme koper telde er meer dan acht keer de openingsprijs voor neer, zo laat het veilinghuis weten.

  De stoel is al een paar keer eerder geveild. In 2002 doneerde Rowling de stoel aan een veiling voor een goed doel. Het werd voor 21 duizend dollar afgehamerd. In 2009 bracht het meubelstuk op eBay 29 duizend dollar op.

  Op de spijlen van de rugleuning van de stoel had Rowling geschreven: 'Je vindt me misschien niet mooi, maar oordeel niet op basis van wat je ziet.' Ook signeerde ze de achterkant van de stoel in gouden en roze kleuren. In een steunbalk schreef ze 'Gryffindor', de naam van de leerlingenafdeling op de toverschool Zweinstein waar Harry Potter en zijn vrienden op zaten.

  De Harry Potter-boeken waren wereldwijd een enorm succes. Er werden 450 boeken verkocht en de zevendelige reeks werd in 73 talen vertaald. Ook leverde de reeks 8 populaire films op.

 6. Einde MainStreet

  Er zullen flink wat meisjestranen vloeien woensdagavond: MainStreet gaat uit elkaar. Wie zegt u? Nou, MainStreet, een boyband uit het boekje, zoals we die kenden uit de jaren 90. Maar dan onder de 18. Een kopie van het Amerikaanse succescollectief One Direction. In Amerika heten de fans Directioners, hier in Nederland dragen ze de geuzennaam Mainiacs.

  De ontstaansgeschiedenis is bijzonder. De band ontstond in 2011 nadat de vier leden individueel auditie deden voor The Voice Kids. Maar geen van hen was goed genoeg om uitgenodigd te worden voor de audities.

  Toch zag een platenmaatschappij er wel heil in. In 2012 deed MainStreet mee aan het Nationaal junior songfestival, wat de band veel vooral jonge fans opleverde. Hoogtepunt was het voorprogramma van Justin Bieber.

  Nog niet zo lang geleden haalde 3FM-dj Giel Beelen zich nog de woede van honderden 'Mainiacs' op de hals. Na twee eigen nummers deed Mainstreet in de studio van Giel een covermedley. Hoe dat klonk? Vals. Toen het nummer Bad Blood van Taylor Swift werd ingezet, greep Giel in. 'Jongens, alsjeblieft, dit gaat echt te ver.'

  Zelf zien Nils Käller, Owen Playfair, Daan Zwierink en Rein van Duivenboden dat overigens anders: 'We waren twaalf, dertien jaar toen we begonnen. Nu zijn we allemaal bijna achttien en hebben we voor ons gevoel in Nederland alles bereikt wat we hadden kunnen bereiken.'

 7. Emmy voor jeugdfilm Rabarber

  De jeugdfilm Rabarber heeft dinsdag in Cannes een Emmy Kids Award gewonnen. De film van Maarten Lebens en Mark de Cloe was een van de vier jeugdprogramma's van de publieke omroep die genomineerd was voor een Emmy.

  De telefilm Jongens, de serie Taart en De Zandtovenaar en de Oorlog grepen naast een Emmy Kids Awards, die sinds 2012 jaarlijks worden uitgereikt.

  Rabarber is een film over een samengesteld gezin. Winnie en Siem leren elkaar kennen als Siems vader en Winnie's moeder verliefd worden op elkaar. De tieners kunnen het al snel goed met elkaar vinden en maken zich zorgen als hun ouders steeds meer ruzie maken. Om te voorkomen dat ze uit elkaar gaan, besluiten de kinderen voor hen een instructiefilm te maken met relatietips. Daarbij groeien ze zelf steeds dichter naar elkaar toe.

 8. Gezamenlijke modeshow Gucci

  Gucci gooit vanaf volgend jaar zijn huidige catwalk-format overboord. Het Italiaanse modehuis voegt de damesmode- en herenmodeshows samen. Creatief directeur Alessandro Michele presenteert dan zijn dames- en herencollecties ieder seizoen in één gezamenlijke modeshow.

  De eerste gezamenlijk show zal op het nieuwe hoofdkantoor van Gucci aan de Via Mecenate in Milaan plaatsvinden, zo vertelde CEO Marco Bizzarri aan diverse media tijdens de International Luxury Conference in Versailles. ‘Het overschakelen naar één show per seizoen zal aanzienlijk bijdragen aan het vereenvoudigen van veel aspecten van onze business. Het organiseren van twee afzonderlijke shows is een keuze geweest vanuit traditie en niet vanuit praktische redenen’, aldus Bizzarri.

  Ook creatief directeur Alessandro Michele van Gucci is blij met de verandering. ‘Het is voor mij een logische keuze om de dames- en herencollecties samen te presenteren. Het is de manier waarop ik de hedendaagse wereld zie’, aldus Michele, die twee jaar geleden de rol van hoofdontwerper overnam van Frida Giannini bij het het Italiaanse modehuis. ‘Het zal zeker niet altijd makkelijk zijn en het zal enige uitdagingen met zich meebrengen, maar ik denk dat het mij de kans geeft een andere aanpak te ontwikkelen om mijn verhaal te vertellen.’

  Gucci volgt met zijn besluit om mannen en vrouwen door elkaar lopen op de catwalk en geen strikte grenzen meer te stellen tussen de twee collecties onder meer het Britse modehuis Burberry, Tom Ford en Vetements. Anders dan bijvoorbeeld Burberry, Hugo Boss of Moschino brengt Gucci echter geen wijzigingen aan in zijn ‘see now, buy later’-systeem.

  Dat betekent dat klanten van Gucci na het zien van een catwalk-show nog altijd zes maanden zullen moeten wachten totdat ze een collectie kunnen kopen.

 9. Nieuw album Rolling Stones

  Interview Richards

  Een half uur alleen met Keith Richards op een hotelkamer - de droom van iedere popjournalist; nu werkelijkheid. Aanleiding: de levende rocklegende heeft een nieuwe soloplaat. Al komt ook het S-woord voorbij. Lees hier het interview van Robert van Gijssel terug. (+)

  In een interview met de Volkskrant van vorig jaar vertelde Keith Richards al dat hij niets liever wilde dan met zijn oude bandgenoten Mick Jagger, Ron Woods en Charlie Watts de studio in duiken voor een nieuw album. 'Het is inmiddels elf jaar geleden dat we een plaat hebben gemaakt. Dat is echt een beetje belachelijk. Als we terugkeren van die tour door Zuid-Amerika en de jongens zijn nog hot, lekker gesmeerd en geolied, dan trek ik ze rechtstreeks uit het vliegtuig de studio in.'

  Volgens Wood (68) is de band onlangs in de studio aan het werk geweest en heeft het viertal zowel nieuw materiaal als enkele bluescovers opgenomen. Bij de covers zitten nummers van onder anderen Howlin' Wolf en Little Walter.

  Het album zou dit jaar nog moeten verschijnen, zei Wood.

 10. Atlas VOC-cartograaf wordt geveild

  De grenzen en kustlijnen kloppen misschien niet helemaal, maar voor liefhebbers van oude kaarten komt er eind deze maand een kroonjuweel op de markt: een met de hand getekende atlas van de Amsterdamse cartograaf Joan Blaeu (1589-1673). Het Londense veilinghuis Sotheby's veilt de atlas op 28 april.

  Blaeu, geboren en getogen in Amsterdam, was een vermaard kaartentekenaar als de officiële cartograaf van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Zijn atlassen waren in de zeventiende eeuw de duurste op de markt.

  De Amsterdammer tekende vele kaarten van Nederlandse en Vlaamse steden, maar hij ontfermde zich ook over wereldatlassen. Zijn bekendste atlas, Atlas Maior uit 1662 (in het Nederlands 'De Grooten Atlas, oft wereld-beschryving in welcke 't aerdryck de zee en hemel') telt zeshonderd kaarten.

  Het is ook een originele versie van deze atlas die in Londen onder de hamer gaat. Sotheby's schat dat de atlas zo'n 300 duizend euro op zal brengen. De gelukkige winnaar van de veiling krijgt negen boeken vol kaarten. Dat zijn kaarten van Duitsland en Zwitserland in de zeventiende eeuw tot Nederland, België en de rest van de toen bekende wereld.