Cultuurblog - Louis Vuitton lijft mode van Christian Dior in

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Vuitton lijft Dior in

  Modemerk Christian Dior komt volledig in handen van het moederbedrijf van Louis Vuitton, LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Het luxemerkenconglomeraat bezat al drie kwart van de aandelen van Dior. Voor het laatste kwart biedt LVMH nu in totaal 12 miljard euro. Dat is 15 procent meer dan de slotkoers op maandag.

  Met de aankoop worden de mode- en parfumafdeling van Dior weer verenigd onder één dak. De parfums van Dior zijn al sinds 1960 eigendom van Louis Vuitton.

  LVMH is het grootste luxemerkenconglomeraat van de werld, met merken als Fendi, Givenchy en Marc Jacobs, maar bijvoorbeeld ook champagnemerk Dom Pérignon. Grootste aandeelhouder is de familie van de Franse miljardair Bernard Arnault.

  Aandeelhouders van de bedrijven reageerden enthousiast. De koers van Dior steeg dinsdag met 12 procent. LVMH steeg 4 procent.

 2. Ruslandrel Songfestival in Oekraïne

  De organisatie van het Eurovisiesongfestival dreigt ermee Oekraïne uit te sluiten van toekomstige deelnames aan de liedjeswedstrijd als het land de Russische kandidaat voor de editie van 2017 niet toelaat op zijn grondgebied.

  Ingrid Deltenre, de voorzitster van de European Broadcasting Union (EBU), noemt het 'onaanvaardbaar' dat de Russische zangeres Joelia Samojlova werd uitgesloten van de competitie, die op 13 mei plaatsvindt in Kiev. 'We zijn gefrustreerd, boos eigenlijk, dat de wedstrijd gebruikt wordt binnen het conflict dat nu gaande is tussen Oekraïne en de Russische federatie', schrijft ze in een brief aan de Oekraïense premier Volodymyr Grojsman. Ze dringt hem daarin aan om 'te verzekeren dat de Russische Oekraïne zal binnen mogen en zal mogen deelnemen' aan de wedstrijd. Als dat niet gebeurt kan de Oekraïense openbare omroep die het Songfestival uitzendt uitgesloten worden van toekomstige evenementen.

  De Oekraïense geheime diensten weigerden zangeres Samojlova op 22 maart voor drie jaar toegang tot het land, omdat ze in juni 2015 een concert had gegeven op de Krim, die toen al was geannexeerd door Rusland. Het Songfestival wilde de zangeres toch laten deelnemen via een satellietverbinding, maar dat heeft de Russische staatstelevisiezender Pervyj Kanal geweigerd.

  De voorzitter van het Eurosongfestival zet in haar brief Oekräine onder druk. 'Als het verbod wordt bevestigd zou dat zeker een zeer negatieve impact hebben op de internationale reputatie van Oekraïne als Europese en democratische natie', aldus Deltenre. Volgens haar deed de beslissing van Kiev om Samojlova niet toe te laten in het land, de tanden knarsen bij de organisatie van het songfestival. Ook zouden verschillende leden nu overwegen zich terug te trekken uit de wedstrijd. 'We hebben nooit horen zeggen dat Julia Samojlova problemen zou veroorzaken voor de veiligheid in Oekraïne', aldus Deltenre, die wijst op het 'onpolitieke' karakter van de wedstrijd.

 3. Best bezochte kunstwerken

  Het best bezochte kunstwerk van 2016 was Christo’s Floating Piers, een 3 kilometer lange wandelweg van pontons, overdekt met feloranje textiel op het Iseomeer in Italië.

  Gedurende zestien dagen werd het door 75 duizend mensen bezocht. In totaal trok Christo met zijn eerste installatie sinds 2005 1,2 miljoen bezoekers.

  Deze week publiceerde The Art Newspaper zijn jaarlijkse lijst met bezoekcijfers. De lijst ‘Best bezochte tentoonstellingen’ wordt gerangschikt naar het aantal bezoekers per dag. Daarmee haalde Hieronymus Bosch: Visions of Genius in het Noordbrabants Museum in Den Bosch de lijst. Met 5.710 bezoekers gemiddeld per dag (in totaal 421.700) staat het Bosche museum op de tiende plek. Met 9.700 bezoekers per dag (en een totaal van 749.679 bezoekers) staat de tentoonstelling Post-Impressionist Masterpieces in het Centro Cultural Banco do Brasil in Rio de Janeiro op de eerste plek van deze wereldranglijst.

  Met 7.400.000 bezoekers was het Louvre in Parijs (ondanks teruglopend bezoek vanwege de aanslagen van november 2015) weer het best bezochte museum ter wereld; gevolgd door het Metropolitan Museum of Art in New York (net boven de 7 miljoen) en het British Museum (6,4 miljoen). In de top-zes staan zes musea in de Britse hoofdstad; naast het British Museum, ook de National gallery en het Tate Modern.

  Het Prado in Madrid trok volgens deze lijst voor het voor het eerst sinds 2012 meer dan 3 miljoen bezoekers, te danken aan de 600 duizend belangstellenden voor de Hieronymus Bosch- tentoonstelling. (Michiel Kruijt)

 4. Oscar-organisatie neemt maatregelen

  Een historische blunder: de Oscars in acht hoogtepunten

  De Oscar-avond eindigde in een chaotische climax toen Moonlight toch bleek te zijn uitgeroepen tot beste film. De aankondiging volgde kort op een fout van de organisatie die eerst La La Land winnaar noemde.

  Een blunder zoals bij de laatste Oscar-uitreiking - waarbij La La Land werd uitgeroepen tot beste film, in plaats van Moonlight? Dat nooit meer, lijkt de organisatie achter de bekende filmprijzen in Hollywood nu te willen zeggen. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences komt met maatregelen om dergelijke blunders in de toekomst te voorkomen.

  Zo wordt er een derde accountant aangesteld, die alle winnaars van tevoren kent en indien nodig de regisseur van de Oscars kan waarschuwen. Ook komen er repetities voor de Oscar-uitreiking en wordt het gebruik van smartphones in de coulissen verboden.

  Academy-voorzitster Cheryl Boone Isaacs maakte in een brief de maatregelen bekend. Ook legde ze uit dat de Oscar-organisatie blijft samenwerken met accountancykantoor PriceWaterHouseCoopers, dat al jaren verantwoordelijk is voor de kaartjes met daarop de winnaars. Maar, waarschuwde Boone PriceWaterHouseCoopers, dat al 83 jaar samenwerkt met de Oscar-organisatie; een fout zoals eerder dit jaar is ‘onaanvaardbaar’.

  Eerder maakte de Academy bekend dat PriceWaterHouseCoopers,-accountant Brian Cullinan en zijn collega Martha Ruiz nooit meer voor de Oscars mogen werken.

  Cullinan zou afgeleid zijn geweest omdat hij foto’s van actrice Emma Stone tweette op het moment dat hij de envelop moest overhandigen voor de uitreiking van de laatste Oscar, die voor de beste film. Hierdoor kregen acteurs Warren Beatty en Faye Dunaway, die de belangrijkste Oscar mochten uitreiken, de verkeerde envelop in handen: een kopie van het kaartje van de Oscar voor beste actrice (Emma Stone in La La Land) en niet die van de beste film (Moonlight).

  De blunder werd pas duidelijk toen de producers van La La Land al bezig waren met hun overwinningtoespraken.

 5. George Michael begraven

  George Michael is woensdag in besloten kring eindelijk begraven. De Britse popster overleed in december, maar bleef maandenlang in het mortuarium voor forensisch onderzoek. Begin deze maand maakte de lijkschouwer een einde aan de speculatie over de doodsoorzaak: George Michael is een natuurlijke dood gestorven als gevolg van hart- en leverproblemen, luidde de conclusie.

  Popicoon Michael overleed op Eerste Kerstdag op 53-jarige leeftijd. Een kleine groep familieleden en vrienden was woensdag aanwezig bij zijn begrafenis. Hij laat een erfenis na van 115 miljoen verkochte platen.

 6. Dylan neemt Nobelprijs in ontvangst

  Singer-songwriter Bob Dylan zal komend weekeinde eindelijk zijn Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst nemen. Dit heeft secretaris Sara Danius van het Zweedse Nobelprijscomité woensdag in een blogpost bekendgemaakt. Dylan krijgt zijn Nobelprijsdiploma en medaille in Stockholm, waar hij twee concerten geeft.

  Volgens Danius zullen Dylan en het Nobelprijscomité in een kleine, intieme setting ontmoeten. Daarbij zal geen pers aanwezig zijn. ‘We zullen hem dan het Nobelprijsdiploma en de medaille overhandigen en hem feliciteren met zijn Nobelprijs voor Literatuur Dit alles volgens de persoonlijke wensen van Dylan.’

  Op 13 oktober vorig jaar werd Dylan de Nobelprijs toegekend voor ‘het creëren van nieuwe poëtische uitdrukkingswijzen binnen de grote Amerikaanse songtraditie’. De Amerikaanse zanger, van wie morgen het nieuwe album Triplicate verschijnt, liet destijds na weken stilte weten zich vereerd te voelen, maar ging zijn prijs niet ophalen. Naar eigen zeggen omdat hij al veel andere afspraken zou hebben gehad.

  De traditionele Nobel-voordracht zal Dylan dit weekeinde niet houden, aldus Sara Danius. Om ook het bij de Nobelprijs horende geldbedrag van zo’n 840 duizend euro te krijgen, moet Dylan voor 10 juni een officiële toespraak geven. Dylan heeft al laten doorschemeren dat hij een videoboodschap zal opsturen. Dit is in het verleden ook door andere Nobelprijswinnaars gedaan, zoals de Canadese verhalenschrijfster Alice Munro in 2013.

 7. Drake meldt zich ziek

  Drake heeft maandagavond zijn fans in Amsterdam teleurgesteld. De Canadese zanger en rapper annuleerde zijn optreden ruim een uur na het officiële aanvangstijdstip.

  Drake zou om 21.00 uur beginnen met zijn concert uit de reeks Boy Meets World Tour. Rond 22.15 uur kreeg het publiek de mededeling dat het concert werd verplaatst naar woensdag. De rapper was ziek als gevolg van een voedselvergiftiging en mocht niet optreden van de dokter.

  Op sociale media is er weinig begrip voor de zanger en ook in de Ziggo Dome klonk protest. ‘Het concert is verplaatst naar 1 april', ‘Drake'n er maar niet op', ‘We stonden wel keurig 22.30 uur volgens schema weer buiten #omdenken'.

  Drake had zijn concerten eerder al uitgesteld. Met tien dagen vertraging had hij de reeks op zaterdag 28 januari afgetrapt in de Ziggo Dome. De afgelaste show van maandagavond wordt verplaatst naar woensdag 29 maart; de gekochte kaarten zijn dan geldig.

  Het concert van vanavond gaat vooralsnog gewoon door, meldt concertorganisator Mojo.

 8. Zwaarste gouden munt gestolen

  Inbrekers hebben zondagnacht de Big Maple Leaf, een 100 kilo wegende munt, gestolen uit het Bode-museum in Berlijn. Het zeldzame exemplaar - volgens het Guinness Book of Records de op één na zwaarste munt ter wereld - heeft een doorsnee van 53 centimeter en is 3 centimeter dik.

  Volgens de Duitse politie zijn de inbrekers binnengekomen door een museumraam in te slaan. In de buurt van het museum is een ladder teruggevonden die mogelijk bij de inbraak zou zijn gebruikt.

  De Big Maple Leaf werd in 2007 geslagen door de Koninklijke Canadese Munt. De munt bevat 99,999 procent puur goud. Op de voorzijde van staat een portret van de Britse koningin Elizabeth II, op de achterzijde een esdoornblad. De loodzware gouden munt heeft een nominale waarde van 1 miljoen Canadese dollars, maar is 3,7 miljoen euro in goud waard.

  Oorspronkelijk was de Big Maple Leaf bedoeld als visitekaartje voor de jaarlijkse nieuwe Canadese gouden munt van 50 dollar. De reuze gouden munt bleek echter zo populair dat er vijf exemplaren van werden verkocht. Alleen de in 2012 vervaardigde 1.012 kilo zware Australische munt Tonne Australia Kangaroo is groter.

  Een van de vijf Big Maple Leaf zou in het bezit zijn van de Britse koningin Elizabeth II zelf. Andere exmplaren gingen onder meer naar Dubai. In december 2010 kreeg het Bode-museum in Berlijn een van de munten in bruikleen. Aanvankelijk voor de tentoonstelling Gold Giganten. Later als onderdeel van het 540.000 objecten tellende muntenkabinet van het Berlijnse museum. Deze wordt in Duitsland gezien als het belangrijkste muntenarchief van het land.

  Over hoe de inbrekers de 100 kilo zware Big Maple Leaf ongemerkt naar buiten hebben kunnen brengen, heeft de Duitse politie nog geen mededelingen gedaan.

 9. Russich optreden via satellietverbinding

  Het leek einde oefening voor Rusland dit jaar op het Eurovisie Songfestival. De Oekraïense veiligheidsdienst legde de Russische kandidaat Julia Samojlova woensdag een inreisverbod op van drie jaar wegens een optreden op de Krim in 2015, twee jaar nadat Rusland het Oekraïense schiereiland annexeerde. Daarop besloot Rusland zelf tot stevige tegenmaatregelen: als hun 27-jarige blonde zangeres in een rolstoel niet welkom zou zijn, zo zeiden de boze Russen, boycotten we het festival in Kiev helemaal.

  De European Broadcasting Union (EBU), die het jaarlijkse liedjesfestijn organiseert, zei 'diep teleurgesteld' te zijn over het Oekraïense besluit, maar de wetten van het land te respecteren. De Russische boycot viel eveneens verkeerd bij EBU-baas Jon Ola Sand, aangezien dit zou indruisen tegen de geest van verbroedering waar het songfestival voor staat en het evenement 'vrij zou moeten blijven van politiek'.

  In een poging tot een oplossing te komen zou de Europese festivalorganisatie volgens de BBC donderdag hebben voorgesteld om Julia Samojlova haar nummer Flame is Burning per satellietverbinding te laten zingen. De blonde zangeres zal dus niet aanwezig zijn op het podium in Kiev, maar haar ballad vanuit een Russische studio vertolken.

  Het zou voor het eerst in de ruim zestigjarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival zijn dat een kandidaat via een videoverbinding meedoet aan het liedjesfestijn.

  Samojlova is ingeloot in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival - met onder meer de Nederlandse meidengroep O'G3NE. Mocht ze die doorkomen en de finale op 13 mei halen, zou ze opnieuw via een videoverbinding moeten optreden. Rusland verwacht overigens dat Oekraïne de beslissing om de zangeres niet toe laten, heroverweegt, zei een woordvoerder van het Kremlin donderdag.

 10. Hals Museum koopt topstuk Berchem

  Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft het mythologische schilderij 'Callisto door Jupiter bespied' van Nicolaes Pietersz Berchem (1622-1683) aangekocht. De Haarlemse schilder was vooral bekend van zijn Italiaanse landschappen, maar heeft ook ‘een klein aantal uitmuntende grootfigurige historiestukken’ gemaakt, aldus het museum, waarvan het aangekochte werk een voorbeeld is.

  Directeur Ann Demeester spreekt van de grootste aankoop van haar museum in de laatste tien jaar. Het Frans Hals Museum had al twee landschappen van Berchem, maar nog geen mythologisch werk van hem. Conservator oude kunst Anna Tummers noemt Callisto door Jupiter bespied, dat rond 1656 is geschilderd, een topstuk van Berchem en een ‘zeer verleidelijk naakt met enorme wall-power. Het is groot, krachtig en vol mooie symboliek.’ Het werk kon worden aangekocht met hulp van vijf fondsen. De aankoopprijs is niet bekendgemaakt.