Cultuurblog - Meidengroep O'G3NE voor Nederland naar Eurovisiesongfestival

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant (lees hier alle berichten van het vorige cultuurblog terug).

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. O'G3NE naar Eurovisiesongfestival

  De Nederlandse meidengroep O'G3NE gaat in mei volgend jaar Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Kiev. Het liedje waarmee de zussen Amy, Shelley en Lisa Vol gaan optreden is nog niet bekend. Dit wordt begin volgend jaar duidelijk.

  De geruchten dat O'G3NE volgend jaar in Kiev Nederland zou vertegenwoordigen, gingen al een tijdje. Zo had zanger Jan Smit, een van de presentatoren van het jaarlijkse liedjesfestival op tv en lid van het Nederlandse selectiecomité, al laten weten O'G3NE te gaan polsen.

  De drie zussen Shelley en Amy (20) en Lisa (22) deden bijna tien jaar geleden ook al mee aan het Junior Songfestival. Twee jaar geleden wonnen ze het talentenprogramma The Voice of Holland.

  O'G3NE moet op dinsdag 9 of op donderdag 11 mei 2017 optreden in een van de voorrondes van het Eurovisiesongfestival in Kiev. De finale van het liedjesfestival, dat dit jaar werd gewonnen door de Oekraïnse Jamala en haar diepzinnige en historische protestlied 1944, is op zaterdag 13 mei.

 2. Brief Lennon aan koningin gevonden

  Stel je voor, de Britse koningin Elizabeth II geeft je een koninklijke onderscheiding, maar vier jaar later wil je ervan af. Wat doe je dan? Beatle John Lennon tikte vijf regels en zette zijn handtekening eronder. Shit, de inkt vlekt. Opnieuw, en verzenden maar.

  Die eerste, gevlekte versie, is nu opgedoken in een platenhoes, gekocht voor 12 euro op een rommelmarkt. Dit meldt de Britse krant The Guardian vrijdag. Een taxateur schat de waarde van de brief op 66.500 euro. Darren Julien, een expert op het gebied van muziekmemorabilia, vermoedt dat Lennon inderdaad een tweede versie verstuurde, omdat op het origineel inktvlekken zaten.

  Lennon schrijft aan de vorstin dat hij zijn lidmaatschap van de Most Excellent Order of the British Empire (MBE) opgeeft. 'Ik geef deze MBE terug als protest tegen de Britse betrokkenheid in het Nigeria-Biafra-ding, tegen onze steun aan Amerika in Vietnam en tegen het zakken van Cold Turkey in de hitparade.' Cold Turkey was een single van Lennons Plastic Ono Band.

  De in 1980 vermoorde rockster had de onderscheiding in 1965 geaccepteerd. De versie van de brief die Lennon vier jaar later verzond om alsnog voor de eer te bedanken, ligt in de koninklijke archieven.

 3. Record voor gek YouTube-liedje

  'I have a pen. I have a apple... Apple pen!'
  'I have a pen. I have a pineapple... Uh! Pineapple Pen!'

  U dacht dat het niet erger kon dan Gangnam Style? Maak dan kennis met Pineapple Pen (mocht u dat nog niet gedaan hebben). Dit liedje op YouTube heeft bovenstaande tekst, wordt 'gezongen' door de Japanse kunstenaar Pikotaro, duurt een luttele 45 seconden en is op het moment van schrijven al meer dan 131.810.500 keer bekeken. Het simpele liedje verscheen ongeveer een maand geleden op het videoplatform en is inmiddels al ontelbare keren nagedaan.

  Pinapple Pen heeft nu een plekje in het Guinness Book of Records gekregen als het kortste lied dat ooit de Amerikaanse hitlijsten heeft gehaald. Het nummer is deze week binnengekomen op de 77e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

  Op een stampvolle persconferentie ter gelegenheid van dit heugelijke feit wist Pikotaro precies wie hij voor zijn succes moest bedanken. 'Zonder de hulp van Justin Bieber zouden er nu maar vier journalisten geweest.' Het was namelijk Bieber die het liedje op Twitter deelde, waarna het een enorme hit werd. Het liedje heet officiëel Pen Pineapple Apple Pen, afgekort PPAP.

  De Amerikaanse folkgroep The Womenfolk was de vorige recordhouder. Hun nummertje duurde een minuut en twee seconden.

 4. Radiohead afsluiter Best Kept Secret

  De eerste naam die de organisatie van Best Kept Secret 2017 uit de doeken doet is niet de minste: Radiohead. De Britse band sluit het festival op 18 juni 2017 af met een volledige headline set.

  Radiohead wordt door muziekrecensenten en –liefhebbers gezien als één van de invloedrijkste bands van de afgelopen decennia. Sinds de release van debuutalbum Pablo Honey in 1993, maar vooral met albums als OK Computer (1997), Kid A (2000), In Rainbows (2007) en het onlangs verschenen A Moon Shaped Pool’ weet het vijftal uit Oxfordshire zich steeds te vernieuwen. Het optreden op Best Kept Secret is het eerste festivaloptreden van Radiohead in Nederland sinds 2001.

  ‘Elk jaar vragen we ons publiek in een enquête om hun wensenlijstjes voor volgend jaar in te dienen, en sinds onze eerste editie in 2013 staat Radiohead steevast met stip bovenaan’, aldus festivaldirecteur Robert Swarts. 'We zijn dan ook ontzettend trots en dankbaar dat we deze publiekswens kunnen laten uitkomen.’ Naast Radiohead treden op de vijfde editie van Best Kept Secret zo’n honderd artiesten, bands en dj's op.

 5. 'James Bond ongeschikt als MI6-spion'

  Dat James Bond-films niet de dagelijkse realiteit van het Britse spionnenleven representeren zal u niet verrassen. Maar in werkelijkheid zou 's werelds bekendste spion zelfs niet door het selectieproces van de geheime dienst komen. Het hoofd van de Britse inlichtingendienst MI6 Alex Younger heeft laten weten dat 007 met zijn spectaculaire stunts buitengewoon ongeschikt is als inlichtingenofficier.

  Vooral de neiging van Bond om zijn eigen, soms wat dubieuze morele kompas te volgen maakt hem als geheim agent problematisch. 'Een sterk ethisch besef is een van de eerste kwaliteiten die we zoeken in onze werknemers', aldus Younger. 'Hoewel we zijn patriottisme, energie en vasthoudendheid delen, beschikt een inlichtingenofficier in de echte MI6 over een hoge mate van emotionele intelligentie, een waardering voor teamwerk en respect voor de wet... in tegenstelling tot de heer Bond.'

  De MI6-baas deed zijn uitspraken in een interview met Black History Month, een website gewijd aan de jaarlijkse viering van zwarte cultuur en erfgoed in Groot-Brittannië in oktober. De Britse geheime dienst staat al jaren bekend als een van de beste werkgevers voor etnische minderheden en lhbt'ers. Younger: 'Ik wil dat MI6 zo divers is als het land dat het representeert en de beste mensen aantrekken uit alle gemeenschappen.'

  Ook daarin verschilt de echte MI6 van de fictieve spionnendienst, want hoewel er al jaren wordt geroepen James Bond nu eens te laten vertolken door een niet-witte acteur, of zelfs door een actrice, is Hollywood vooralsnog behoudend in zijn casting. Laat staan dat de vrouwenverslindende geheim agent na de zoveelste spectaculaire ontsnapping/explosie/helikoptersprong eens in bed zou belanden met iemand van hetzelfde geslacht.

 6. Nieuw stripboek Bommel en Poes

  Na dertig jaar afwezigheid keert het duo Olivier B. Bommel en Tom Poes terug. Volgende week donderdag verschijnt Het lastpak, een nieuw stripavontuur van Bommel en Poes. Het boek is niet van de hand van wijlen Marten Toonder, de geestesvader van de iconische striphelden, maar gemaakt door schrijver Henk Hardeman en illustrator Henrieke Goorhuis.

  Het lastpak komt exact 75 jaar uit nadat Tom Poes zijn debuut maakte in De Telegraaf. Bommel deed datzelfde jaar zijn intrede in het derde Tom Poes-verhaal. Tussen 1941 en 1986 produceerde Toonder 177 verhalen, die onderverdeeld in afleveringen werden gepubliceerd in weekbladen en kranten, waaronder de Volkskrant. Bommel en Poes verrijkten de Nederlandse taal met woorden en uitspraken als 'minkukel' en 'kommer en kwel'.

  Liefhebbers kunnen zich opmaken voor een gezonde dosis nostalgie: vertrouwde karakters als burgemeester Dickerdack en de Markies de Canteclaer geven acte de présence in het nieuwe stripverhaal.

 7. Amerikaanse schrijver Beatty wint Booker

  De Amerikaanse auteur Paul Beatty heeft de Britse Man Bookerprijs 2016 gewonnen met het boek The Sellout (De Uitverkoop). Hij is de eerste Amerikaan die de prestigieuze trofee in de wacht sleept.

  The Sellout is een keiharde satire over de Amerikaanse samenleving. In een absurdistische, zowel hilarische als uiterst venijnige plot, belandt de zwarte hoofdpersoon Me in de positie van slavendrijver, voert hij de rassensegregatie op een lokale school weer in en belandt hij uiteindelijk voor het gerecht.

  Beatty's uitbundige schrijfstijl is messcherp. Hier omschrijft Me zijn buurt: 'Je weet dat je The Farms bent binnengereden wanneer de trottoirs, net als je velgen, autoradio, zenuwen en progressieve stemgedrag, in rook zijn opgegaan; dikke rook met de geur van koeienmest en - als de wind uit de juiste hoek waait - goede weed.'

  Volgens een van de vijf juryleden is Beatty vergelijkbaar met grote Amerikaanse auteurs uit het verleden. ‘Hij duikt in het hart van de hedendaagse Amerikaanse samenleving met een wildheid van een soort die ik niet meer heb gezien sinds Swift of Twain.’

  Aan de Bookerprijs is een bedrag van zo'n 56.000 euro verbonden.

 8. 'Ruby slippers' gered door inzamelactie

  De glitterende robijnrode schoentjes waarmee Judy Garland als Dorothy in de filmklassieker The Wizard of Oz de bakstenen gele weg bewandelde, zijn gered van een doffe dood. Het Smithsonian museum in Washington D.C. heeft met een Kickstarter-campagne genoeg geld opgehaald om het 77 jaar oude iconische schoeisel een opknapbeurt te geven.

  De 'ruby slippers' zijn een van de meest bekeken objecten in het museum. Maar de pailletten die de schoenen hun kleur en glans gaven, hebben in de loop der jaren een doffe, bruine waas gekregen, liet het Smithsonian eerder deze maand weten. Omdat de schoenen uit verschillende materialen zijn gemaakt, is dat een kostbaar project: 300 duizend dollar (ruim 275 duizend euro) is nodig om ze in hun originele staat te herstellen. Van dat bedrag wordt ook een nieuwe vitrine aangeschaft waarin het paar beter beschermd is tegen licht en vocht.

  In 1979 werden de rode schoenen anoniem aan het museum geschonken. Er zouden nog zeker vier paar identieke exemplaren in omloop zijn die ook door Garland in de film zijn gedragen. In de oorspronkelijke vertelling zijn de schoenen overigens zilver, maar om de effecten van de toen zeer kostbare Technicolor-techniek beter tot zijn recht te laten komen, werd in de film gekozen voor rood.

  Na het succes van de #KeepThemRuby-campagne vraagt het Smithsonian Wizard of Oz-liefhebbers nu om hulp om het kostuum van de vogelverschrikker uit de film te conserveren, zodat de objecten in 2018 herenigd kunnen worden in een tentoonstelling over Amerikaanse popcultuur.

 9. De Avonden in het Engels vertaald

  Bijna 70 jaar na publicatie is de roman De Avonden van Gerard Reve in het Engels vertaald. Uitgever is het Britse Pushkin Press, dat eerder succes boekte met een Engelse editie van De Brief voor de Koning van Tonke Dragt.

  Op de achterflap van The Evenings staat een commentaar van de schrijver Herman Koch, waarin hij een parallel trekt tussen De Avonden en de Amerikaanse klassiekers van Jack Kerouac en JD Salinger. ‘Als De Avonden in de jaren vijftig in het Engels was verschenen, zou het net zo’n klassieker zijn geworden als On The Road en The Catcher in the Rye’.

  Tot nu toe zijn van de klassieker acht vertalingen beschikbaar, onder meer in het Frans, Hongaars en Afrikaans. Alleen de Duitse versie haalde een tweede druk. Uitgeverij De Bezige Bij probeerde al jaren tevergeefs de licentierechten voor een Engelse vertaling te krijgen. 'Reve was terecht kritisch op vertalingen, hij vond ze niet snel goed genoeg,' zei rechtenmanager Marijke Nagtegaal van de uitgever eerder tegen de Volkskrant. 'Zijn stijl en taalgebruik maken De Avonden ook voor de beste vertaler een uitdaging.'

  Die vertaling is in handen van de Amerikaan Garrett. Hij vertaalde eerder boeken van Herman Koch, Tommy Wieringa en Arnon Grunberg.

 10. Jury Nobelprijs: Bob Dylan arrogant

  Een prominent lid van het comité voor de Nobelprijs van de Literatuur heeft winnaar Bob Dylan bestempeld als arrogant. Per Wastberg deed zijn uitspraak vrijdag op de Zweedse televisie, een week nadat Bob Dylan zijn prijs won. Een week zonder reactie van de zanger. ‘Dit is onbeleefd en arrogant’, aldus Wastberg op de publieke zender SVT.

  Bob Dylan reageert niet op telefoontjes van het Nobelprijscomité en heeft in het openbaar niets gezegd over de prijs. Een korte verwijzing naar het winnen van de literatuurprijs verscheen kort op zijn website maar werd een dag later alweer verwijderd.

  De 75-jarige zanger trad op donderdag 13 oktober nog op, nadat hij dezelfde dag de Nobelprijs toegewezen had gekregen. Op het podium repte hij er met geen woord over, hoewel zijn versie van het nummer ‘Why try to change me now?’ werd gezien als een verwijzing naar de pers, met wie hij een moeizame relatie heeft. Het is voor het eerst dat de prijs is toegekend aan een liedjesschrijver.

  De Zweedse Nobelacademie weet niet of Dylan van plan is in December naar Stockholm komt om de prijs zelf in ontvangst te nemen. ‘Dit hebben we nog nooit meegemaakt’, aldus jurylid Wastberg. Eerdere Nobelprijswinnaars reageerden ook weleens matig enthousiast, maar op een andere manier. Jean-Paul Sartre weigerde de Nobelprijs voor de Literatuur in 1964.