De Waalbrug bij Nijmegen.
De Waalbrug bij Nijmegen. © ANP

College Nijmegen verder zonder PvdA na conflict over bezuiniging

Het progressieve college van Nijmegen gaat verder zonder de PvdA. SP, GroenLinks, Stadspartij DNF en de ouderenpartij VSP hebben woensdagavond met de sociaaldemocraten gebroken. Ze konden het niet eens worden met de PvdA over bezuinigingen op de bijzondere bijstand en de begeleiding van werklozen naar werk.

Nijmegen wil daar respectievelijk 500 duizend en 1,5 miljoen euro op bezuinigen. Voor de PvdA is dat onverteerbaar. Onlangs al zegde de partij het vertrouwen op in de eigen wethouder Turgay Tankir die zich achter deze bezuinigingen had geschaard. 

Het is voor het eerst in vijftien jaar dat de PvdA geen deel uitmaakt van het stadsbestuur

De PvdA hoeft geen vervanger voor Tankir te zoeken, zo werd woensdagavond duidelijk. De coalitiepartijen hebben de ouderenpartij VSP verzocht een nieuwe wethouder te leveren. De PvdA besloot daarop om zich uit de coalitie terug te trekken. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat de PvdA geen deel uitmaakt van het stadsbestuur.

Onlangs botste de PvdA ook al met de coalitiepartijen in het debat over het debacle rond de aankoop van slachterij Hilckmann. Terwijl SP en GroenLinks zich achter het college scharen, stelt de PvdA vraagtekens bij de handelwijze van het college en SP-wethouder Bert Velthuis.