PvdA-minister Lodewijk Asscher staat de pers te woord.
PvdA-minister Lodewijk Asscher staat de pers te woord. © ANP

Asscher start campagne om PvdA-leiderschap op mbo-school

Vicepremier Lodewijk Asscher wil lijsttrekker worden van de PvdA. Hij maakt maandagmiddag zijn kandidatuur bekend op het Calvijn College in Amsterdam-West, een (v)mbo-school waar hij als wethouder in Amsterdam al een band mee opbouwde. Zaterdag lekte een uitnodiging voor de 'bijzondere bijeenkomst' uit. Ingewijden in Den Haag bevestigen dat hij zich zal kandideren.

'Het zat er al een tijdje aan te komen', zo staat te lezen in de uitnodiging. Telegraaf-journalist Wouter de Winther publiceerde de aankondiging zaterdag op Twitter. 'Kom en ga in gesprek met Lodewijk over de toekomst van Nederland', is de oproep.

Alleen de bekendmaking zelf mist nog in de uitnodiging: dat Asscher lijsttrekker van de PvdA wil worden. Haagse bronnen bevestigen dat hij zich maandag in de strijd mengt. Asscher is de derde PvdA'er die zich kandidaat stelt.

De huidige partijleider Diederik Samsom is al volop campagne aan het voeren voor zijn herverkiezing. Zijn strijdkreet is 'Doorknokken!', hij heeft een website gelanceerd onder dezelfde titel en tourt langs lokale PvdA-afdelingen in heel Nederland.

Afgelopen donderdag maakte Kamerlid Jacques Monasch bekend dat hij het zal opnemen tegen het partij-establishment. Monasch is een uitgesproken criticus van de koers die de PvdA is ingeslagen in de coalitie met de VVD.

Het team van Asscher heeft hoge verwachtingen van zijn electoraal potentieel, zo blijkt uit de uitnodiging. 'Mis het niet. Want jij wil toch ook later kunnen zeggen: ik was er bij.' De bijeenkomst is op het Calvijn College in Amsterdam-West, een school die met de opening van nieuwbouw eind 2015 van probleemschool in succesvoorbeeld is veranderd.

Asscher kent de school uit zijn tijd als wethouder Onderwijs in Amsterdam. Hij zette zich destijds in voor verbetering van zwakke schoelen en gaf sindsdien enkele keren, ook nog nadat hij naar Den Haag vertrok, les op het Calvijn College. De middelbare school voor vmbo en mbo telt veel leerlingen met een niet-westerse achtergrond. Leerlingen, docenten en directie  mochten meedenken over de indeling van de nieuwbouw.

Met deze fractieleider maakt de PvdA de meeste kans op de overwinning:

  • 35% (2577)

    Jacques Monasch

  • 53% (3901)

    Lodewijk Asscher

  • 12% (937)

    Diederik Samsom

7415 stemmen