Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam. Rolkoffers zijn een van de problemen van toenemende populariteit van Airbnb.
Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam. Rolkoffers zijn een van de problemen van toenemende populariteit van Airbnb. © ANP

Amsterdam wil toestroom toeristen indammen: 'Voor veel bewoners niet leuk meer'

Na jaren van citymarketing wil Amsterdam nu serieuze maatregelen treffen om de alsmaar groeiende toestroom van toeristen in te dammen. De stad onderzoekt welk deel van de circa honderd te vestigen hotels zonder juridische problemen kan worden tegengehouden. Om het weren van de zoveelste toeristische ijs-, kaas- of wafelwinkel mogelijk te maken, wil de Amsterdamse burgemeester dat de wet wordt aangepast.

Van der Laan is voorstander om het aantal toegestane nachten om een woonhuis te verhuren te beperken tot 30 nachten

Dit zei Eberhard van der Laan dinsdagavond in een toespraak tijdens De Staat van de stad, een bijeenkomst in de Stadsschouwburg over stedelijke problemen. De burgemeester zegt te begrijpen dat de alsmaar toenemende drukte in de stad een zegen is voor ondernemers, maar een bron van grote ergernis voor bewoners. 'Het is voor velen niet leuk meer.' Hij voegde eraan toe dat een echte oplossing voor de problematische drukte - 'Het is even voor twaalf'- nog niet is gevonden.

Het groeiend aantal hotelkamers en de opkomst van Airbnb heeft de toeristische overnachtingen in de hoofdstad doen toenemen van 4 miljoen in 2000 tot bijna 7 miljoen in 2015. In een poging dit tij te keren voorkwam de burgemeester drie jaar geleden al dat aan de Weesperzijde een 'megahostel' verrees. 'Dit plan was aan mijn aandacht ontsnapt, en ik heb me er persoonlijk hard voor gemaakt dat dit niet doorging.'

Airbnb

Waar het stadsbestuur een hand heeft in het tegenhouden van hotels, is dit lastiger bij horeca en winkels. Een wetswijziging moet de mogelijkheid bieden tot 'brancheren', wat in de praktijk betekent dat Amsterdam 'de 25ste wafeltent in de Warmoesstraat' kan tegenhouden en kan bepalen dat op die plek bijvoorbeeld een boekhandel komt. Op dit moment hebben burgemeesters geen instrumenten om dit af te dwingen.

Om een vuist te maken tegen 'gesloten' ondernemingen als huizenverhuurplatform Airbnb wil Amsterdam gezamenlijk optrekken met Europese hoofdsteden als Berlijn, Londen en Barcelona, die met dezelfde problemen worstelen. Van der Laan is voorstander ervan om het aantal toegestane nachten om een woonhuis te verhuren te beperken tot dertig nachten - nu is dit zestig nachten. New York nam recentelijk een wet aan die het verhuren van een volledige woning verbiedt, wat Van der Laan als ruggensteun ziet voor zijn plannen om de macht van Airbnb te beperken.

Crisis

Er staan in China en India 300 miljoen mensen klaar om zich te voegen bij de middenklasse

Burgemeester Van der Laan

Van der Laan prijst ondanks de overlast het toerisme, 'dat de stad door de crisis heeft geholpen', maar zegt dat er een grens is. 'Er staan in China en India 300 miljoen mensen klaar om zich te voegen bij de middenklasse.' Daar hoort volgens hem reizen (naar Nederland) bij. Van der Laan wil zich hiertegen wapenen en ervoor zorgen dat ze niet allemaal naar Amsterdam komen.

De stad doet verwoede pogingen de toerist buiten de grachtengordel (+) te houden. Door de citymarketeers wordt Zandvoort aangeprezen als Amsterdam Beach, Muiderslot is Amsterdam Castle. Van der Laan herhaalde dat toeristen wat hem betreft nog verder weg mogen overnachten: in Rotterdam. Ook het Mauritshuis in Den Haag zou volgens hem een prima alternatief zijn voor het Amsterdamse Rijksmuseum. Een gratis OV-verbinding naar Rotterdam en Den Haag moet toeristen over de streep trekken.