Een Erdogan-sympathisant loopt over een foto van Fethullah Gülen.
Een Erdogan-sympathisant loopt over een foto van Fethullah Gülen. © AFP

Aanhangers van Gülen ook in Nederland bedreigd

Turkse Nederlanders met openlijke sympathie voor de moslimgeestelijke Fethullah Gülen worden ernstig bedreigd na de mislukte couppoging in Turkije. Dat gebeurt in Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Zaandam, zeggen Gülen-aanhangers tegen de Volkskrant.

Op internet circuleren zwarte lijsten van Turks-Nederlandse bedrijven die zouden moeten worden geboycot omdat de eigenaren met Gülen zouden sympathiseren.

Bij een Turks-Nederlandse ondernemer is afgelopen weekend de deur van zijn huis geforceerd. Met een mes is zijn naam in de deur gekerfd en de mededeling: wij weten dat je hier woont. 'Hij wil niet dat zijn woonplaats in de krant komt', zegt hoofdredacteur Mehmet Cerit van de krant Zaman Vandaag, uit het Gülenkamp. Er zijn naar schatting een paar duizend openlijke Gülen-aanhangers in Nederland.

'Landverraders'

Ik word al twee jaar bedreigd, maar sinds dit weekend is de situatie veel erger geworden

Mehmet Cerit, Gülen-aanhanger

Een Turkse-Nederlandse ondernemer uit Amsterdam kreeg op zijn Facebookpagina de boodschap: 'We gaan jouw bloed laten vloeien'. Ook zijn gezin wordt bedreigd. Daarom wil hij niet met zijn naam in de krant. Hij heeft maandagmiddag aangifte gedaan van de bedreiging.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigt de geestelijke Fethullah Gülen ervan achter de mislukte couppoging te zitten. De gebeurtenissen in Turkije leiden ook in Nederland tot spanningen onder de ongeveer 400 duizend Turkse Nederlanders. Erdogan-aanhangers zouden zich hier tegen Gülen-aanhangers keren.

Turkse Nederlanders die Gülen blijven steunen, leven in angst na de mislukte coup, vertellen ze. 'Ik word al twee jaar bedreigd, maar sinds dit weekend is de situatie veel erger geworden', zegt Mehmet Cerit. 'Veel Turkse Nederlanders volgen de lijn van de Turkse politiek, en die is bezig met haatzaaien. Ik ben in hun ogen nu een landverrader.'

Strengere beveiliging

De redactieruimte van zijn krant, die overigens met zomerreces is, wordt strenger beveiligd. Cerit: 'Ik heb de politie om extra aandacht gevraagd voor ons gebouw. Veel Gülen-aanhangers voelen zich in Nederland niet meer welkom in de Diyanet-moskeeën, die ons openlijk de deur wijzen. Dat raakt mijn persoonlijke leven.' Het merendeel van de Turkse moskeeën valt onder Diyanet, het Turkse ministerie van Godsdienstzaken.

Vicepremier Lodewijk Asscher en burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam roepen de Turkse gemeenschap in Nederland op het hoofd koel te houden. Gebruik geen geweld en importeer geen problemen van daar naar hier, is hun boodschap.

Ik vertrouw erop dat de Nederlandse overheid haar onderdanen weet te beschermen

De Utrechtse ondernemer Ahmet Taskan, openlijk Gülen-aanhanger

De Utrechtse ondernemer Ahmet Taskan, openlijk Gülen-aanhanger, zegt hij dat zich niet wil laten intimideren door de bedreigingen. 'Ik vertrouw erop dat de Nederlandse overheid haar onderdanen weet te beschermen.'

Voorzitter Yucel Aydemir van de Utrechtse Ulu-moskee zegt dat juist de Gülen-aanhangers spanningen creëren, door bijvoorbeeld naar de Diyanet-moskeeën te wijzen. 'Degenen die onze doelstellingen willen ondermijnen, zijn niet welkom in onze moskee, heb ik gezegd. Daarbij heb ik Gülen niet genoemd.'

Een speciaal politieteam onderzoekt de mishandeling van een cameraman die afgelopen weekeinde voor de NOS opnamen maakte van een demonstratie van Turken in Rotterdam. Dat zei burgemeester Aboutaleb maandagavond na afloop van een gesprek dat hij had met Turkse organisaties.