Lodewijk Asscher bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad
Lodewijk Asscher bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad © ANP

'Geef ons maar Lodewijk Asscher'

PvdA-wethouders schrijven open brief

Met Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de PvdA brengen we Nederland én de PvdA samen vooruit.

Medio oktober beslis ik wat ik doe', zegt Lodewijk Asscher al een tijdje. Dat begrijpen we best. Het lijsttrekkerschap van de PvdA - en alles wat daar anno 2016 bij komt kijken: het is niet niks waar je ja - of nee - tegen zegt.

Zo kennen we Lodewijk Asscher ook: eerst goed nadenken, dan pas besluiten. En altijd op z'n eigen voorwaarden - niet omdat journalisten of collega-politici ongeduldig worden. Maar toch. Hoezeer we die afwegingen allemaal begrijpen, uiteindelijk komt het voor ons hier op neer: wij vinden dat-ie het moet doen. Dat Lodewijk Asscher eerst de PvdA moet gaan leiden, en vervolgens ons land.

Nederland verdient een optimistisch alternatief

De komende Kamerverkiezingen bepalen waar we naartoe gaan met dit land. Voor je het weet wordt het een tweestrijd tussen een voorman van een partij die maling heeft aan de Grondwet en een voorman die de verzorgingsstaat wil kortwieken. Tussen een voorman die groepen in Nederland tegen elkaar ophitst en een voorman die groepen in de steek laat. Tussen een voorman die de islam van alles de schuld geeft en een voorman die alle problemen weglacht. Nee bedankt.

Nederland verdient een optimistisch alternatief. Want er staat nogal wat op het spel. Het sociaal-democratische ideaal dat iedereen in Nederland gelijke kansen verdient om het beste uit zichzelf te halen, staat onder druk. De toekomst van kinderen wordt te vaak bepaald door de opleiding en het inkomen van de ouders, in plaats van inzet en talent van de kinderen zelf.

Te veel mensen zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt veroordeeld tot onzeker werk, tot flex-banen of nep-zzp-constructies. Te veel mensen zijn onzeker of ze nu of later wel de zorg krijgen die ze nodig hebben. Om nog maar te zwijgen van alle grote uitdagingen rond de vluchtelingenstromen of klimaatverandering.

Het antwoord zou niet moeten zijn: méér populisme, méér neoliberalisme of méér cynisme. We zien dat met lede ogen aan. Wij geloven dat Nederland behoefte heeft aan een optimistisch en hoopvol alternatief voor iedereen. Met een leider die heeft bewezen dat hij zelfs in moeilijke tijden - en in een ongemakkelijk kabinet - het verschil kon maken voor mensen. Die leider heet Lodewijk Asscher.

Als minister van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Integratie slaagde hij erin om eerlijk en fatsoenlijk werk weer op de agenda te krijgen, in Den Haag en in Europa. En daar werk en wetten van te maken: tegen de doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt - en mét de schoonmakers in dienst. Tegen oneerlijke concurrentie in het Europese vrachtvervoer - zodat Nederlandse chauffeurs weer een kans krijgen. Vóór het normaal betalen van jongeren en vóór de verruiming van het vaderschapsverlof, omdat we het mensen in de spitsuren van hun leven gemakkelijker willen maken, in plaats van moeilijker.

Maar Lodewijk Asscher maakte ook het verschil door normerend te zijn: stelling te nemen tegen de verruwing van het publieke debat, omdat de flanken zo hard schreeuwen dat niemand nog de mensen in het midden ziet.

Nederland heeft een leider nodig die meer is dan een manager met een hekel aan visie

Vóór een normaal gesprek over de toekomst van Zwarte Piet, zodat het Sinterklaasfeest weer voor alle kinderen leuk is. Door immigratie met een warm hart en koel hoofd te benaderen - vluchtelingen welkom te heten in onze gemeenschap, maar tegelijk glashelder te zijn over hoe je je gedraagt in ons land.

Nederland heeft een leider nodig die meer is dan een manager met een hekel aan visie, zoals onze huidige minister-president. Die waarden durft uit te dragen, in plaats van mensen toe te roepen dat ze moeten 'oppleuren'. Die ons niet uit elkaar laat spelen en er echt staat voor de middenklasse. Die hoopgevende projecten start: over de toekomst van ons werk, over wat ons bindt dwars over verschillen heen, over hoe we weer wat aardiger met elkaar kunnen omgaan in dit land. Die tegelijk in staat is die projecten via collectieve actie, met politieke en maatschappelijke bondgenoten te realiseren.

Lodewijk Asscher laat keer op keer zien dat hij begrijpt dat je de moderne tijd kunt omarmen op éigen voorwaarden, dat de markt niet heilig is, dat je kunt beschermen wat van waarde is. Zodat iedereen meeprofiteert, in plaats van alleen die mensen met mazzel in het leven of mensen met de juiste huidskleur en godsdienst.

Beslissen over z'n toekomst doet hij zelf. Maar wij willen hem laten weten dat wíj vinden dat hij ervoor moet gaan. Niet omdat we nou zo graag van Diederik Samsom af willen - hij heeft moedig gestreden, resultaten gebracht en daarvoor verdient hij respect. Maar omdat wij Lodewijk Asscher onze beste man vinden voor de toekomst. Wij geloven dat hij onze idealen het beste kan verwezenlijken. Geef ons maar Lodewijk Asscher. Dan brengen we Nederland én de PvdA samen vooruit.

Carine Bloemhoff - fractievoorzitter PvdA Groningen, Marleen Damen - wethouder in Leiden, Marco Florijn - ondernemer en oud-wethouder in Leeuwarden en Rotterdam, Eric Geurts, gedeputeerde in Limburg, Marleen Haage - fractievoorzitter PvdA Utrecht, Tjeerd Herrema - wethouder gemeente Almere, Tirza Houben - Statenlid in Limburg, Hamit Karakus - oud-wethouder in Rotterdam, Jaap Kuin - waarnemend burgemeester in Pekela, Martien Louwers - fractievoorzitter PvdA Arnhem, Marjolein Moorman - fractievoorzitter PvdA Amsterdam, Fouad Sidali - wethouder gemeente Culemborg, Mario Stam - wethouder gemeente Schiedam, Turgay Tankir - wethouder gemeente Nijmegen, Laurens van der Velde - fractievoorzitter PvdA Enschede

Volg en lees meer over:

Reacties (8)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • rope88 -
  Duidelijk dit tenminste: er zitten geen socialisten meer in de PvdA. Niets te kiezen dus dan meer van hetzelfde en dat komt de strot uit. De VVD is niet de enige die geen visie duldt, blijkt maar weer. Triest.
 • Tenred -
  Ascher heeft als minister van harte meegewerkt aan het slopen van de werkgelegenheid buiten de flex en de rest van het asociale beleid dat de pvda de afgelopen jaren heeft vertoond. Ascher is niets beter dan Samsom (en die deugt voor geen halve cent).
 • frame -
  Zie hier het probleem van de PvdA. Al meer dan 25 jaar is de partij in volstrekte verwarring hoe de sociaal democratie moet antwoorden op de actuele maatschappelijke problemen. En waar gaan de interne discussies over? Over de mannetjes die het moeten verkopen aan het electoraat. En dan vóór de verkiezingen links zijn en erna meewerken aan de agenda van de VVD. En als het slecht gaat spreken over linkse samenwerking en als het goed gaat de andere linkse partijen buitensluiten. Ik had mijn buik er altijd al vol van ....
 • M.A.R. Stravers -
  De PvdA heeft van harte meegewerkt aan zoals het nu is in dit land. Dus Asscher als redder van Nederland is hypocriet. Maar beschaafd is hij wel, en laten we daar dan maar voor gaan. Beter dan de rest in ieder geval. Onopvallend als persoon is hij ook. Prima.
 • wim fransdonk -
  'Dan brengen we Nederland én de PvdA samen vooruit.' Dát noem ik nog eens een trouvaille...Je moet er maar op komen!
 • Piet_Smulders -
  " Te veel mensen zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt veroordeeld tot onzeker werk, tot flex-banen of nep-zzp-constructies." Het zijn er zelfs méér dan in de landen om ons heen. Wie heeft dat mede veroorzaakt? Jazeker, de PvdA met Asscher.
 • goldfinger -
  Ach gut, de lokale bestuurdertjes zijn bang hun pluche te verliezen, en dan is het aloude en beproefde PVDA middel de lange messen. Sociaal democratie zoals we die elke 4 jaar weer zien. En VK is natuurlijk weer de gewillige beul. En ook de aardige en charismatische Asscher zal de partij er niet bovenop krijgen, hij heeft in het kabinet ook niets gepresteerd. De partij is intrensiek rot.
 • Déesse-en-France -
  Bloost u al, meneer Asscher? :-) Ik zou het maar doen!