Partijkantoor van GroenLinks in Utrecht.
Partijkantoor van GroenLinks in Utrecht. © ANP

'Fatsoensnormen ver overschreden' bij discussie over Dibi

De gang van zaken rond de beoordeling van Tofik Dibi als kandidaat-lijsttrekker voor GroenLinks heeft alle betrokkenen onnodig beschadigd. Dat concludeert een geschillencommissie van de partij. Dan gaat het om Dibi, het partijbestuur en de kandidatencommissie.

Het oordeel van de kandidatencommissie dat Dibi ongeschikt is als kandidaat-lijsttrekker is volgens de geschillencommissie tot stand gekomen op 'een zeer smalle basis'. Zo werd de beschikbare tijd ingekort en zijn referenties niet nagetrokken.

'Wij constateren dat er onevenredig zware druk op de kandidatencommissie is uitgeoefend van binnen en buiten de partij', aldus het oordeel van de geschillencommissie. 'Deze druk is vooral uitgeoefend vanwege de discussie over een lijsttrekkersreferendum. Dit gebeurde op manieren waarbij fatsoensnormen ver zijn overschreden. Wij constateren ook dat de kandidatencommissie zo verantwoordingsvol en gewetensvol als mogelijk heeft geopereerd.'

Door de druk op de kandidatencommissie is haar werk volgens de geschillencommissie 'ernstig bemoeilijkt'. Bezwaar van Dibi tegen de procedure is gegrond verklaard omdat een zorgvuldige procedure uitbleef. De geschillencommissie spreekt zich niet uit over de geschiktheid van Dibi als kandidaat-lijsttrekker.