Archiefbeeld: Kaatsheuvel
Archiefbeeld: Kaatsheuvel © ANP

'Asielzoekers betalen toch mee aan opvang'

Asielzoekers in Nederland hebben de laatste drie jaar voor bijna een half miljoen euro meebetaald aan hun eigen opvang. Dat blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vorderde het geld terug bij asielzoekers die zelf aangaven over eigen inkomsten of vermogen te beschikken. Alleenstaande asielzoekers moeten een bijdrage aan hun opvang leveren als ze een eigen vermogen hebben van meer dan 5.895 euro. Voor gezinnen ligt de grens op 11.790 euro.

Het merendeel van het teruggevorderde geld komt volgens de krant uit inkomsten uit werk van de vluchteling. Een asielzoeker mag na 6 maanden in Nederland 24 weken per jaar werken. De terugbetalingsregeling geldt alleen voor asielzoekers in reguliere azc's, niet in noodopvangcentra.

Een asielzoeker in een azc krijgt wekelijks eet- en leefgeld. Dat moet worden terugbetaald bij een inkomen van meer dan 185 euro per maand.

Dijkhoff

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) zei eerder deze week nog dat hij er niets voor voelde om asielzoekers mee te laten betalen aan opvangkosten. Hij reageerde op berichten uit Duitsland waar vluchtelingen werd gevraagd om contant geld en sieraden af te staan. 'Dit is niet iets waarvan ik zeg: dat gaan we hier ook doen. Wij hebben het op andere manieren geregeld.'

Een woordvoerder van Dijhoff heeft aan het AD laten weten dat de staatssecretaris reageerde op de inbeslagname 'van lagere bedragen'. 'Dat is hier nu niet aan de orde, omdat we niet verwachten dat de instroom daardoor gaat dalen.'