Beter leven

Zomerse kost: zeven recepten voor pastasalades

Pastasalade met knalgroene pestodressing Beeld Oof Verschuren
Pastasalade met knalgroene pestodressingBeeld Oof Verschuren

Het lijkt zo simpel: even een pastasalade in elkaar flansen. Toch gaat het vaak mis. De pasta te droog, de saus te overdadig. Met deze zeven recepten lukt het wel vanavond een fijne pastasalade op de (tuin)tafel te zetten.

Yvette van Boven, Volkskok en tv-presentatrice, heeft een haat-liefdeverhouding met pastasalade. Toen ze eerder deze zomer, geveld door covid-19 op bed lag, kon ze aan niets anders denken, schrijft ze. ‘Ik wilde gemak, gezond, zomer, iets wat lang meegaat in de koelkast en iets wat ik met één lepel naar binnen kon schuiven.’

Toch is de pastasalade ook verguisd. Het gaat mis als de salade te droog is, schrijft ze, en dat gebeurt gauw. Pasta blijft immers vocht opslurpen nadat het gekookt is.

Ze bedacht daarom regels voor een wél lekkere pastasalade. Doe de dressing er op het allerlaatst doorheen, zodat alles lekker sappig blijft. Wees niet te royaal met de pasta, het heet pastasalade, maar het is in feite een salade met pasta. Pas ook de maat van de pasta aan naar de maat van de ingrediënten (kleine pasta dus). Kies niet voor rauwe komkommer en andere rauwkost. Want, zegt Van Boven, je moet nadenken over de textuur: ‘Pasta is gekookt, de ingrediënten moeten ook een beetje dat gevoel hebben.’ En tot slot: serveer de salade op kamertemperatuur.

Voor wie het nog aandurft: zes recepten voor zomerse pastasalades.

Pastasalade met knalgroene pestodressing

Orechiette met onder andere courgette, snijbonen, groene olijven en spinazie. Liever geen ansjovis in de dressing? Vervang het dan door mosterd.

Salade van gansettes

In een half uurtje staat deze salade van vlinderpasta met groene groenten en feta op tafel. Of sneller als je niet zo treuzelt zoals Volkskok Pay-Uun Hiu.

Pastasalade met groene groenten en feta Beeld Pay-Uun Hiu
Pastasalade met groene groenten en fetaBeeld Pay-Uun Hiu

Pastasalade met wilde spinazie en omelet

Volkoren fusilli met kastanjechampignons, ei en spinazie van een stevige, grofbladige soort. Lekker met pijnboompitjes en basilicum.

Pastasalade met zeebanket

Doe de schelpjespasta in een grote kom met garnalen, mosselen, surimi, courgette en zeekraal. Breng op smaak met zout en peper en een dressing van limoensap, dille en lente-uitjes. Heerlijk met een knapperig stokbrood erbij.

Pastasalade met zeebanket Beeld Loethe Olthuis
Pastasalade met zeebanketBeeld Loethe Olthuis

Olijven-pastasalade met zachte knoflook-basilicumdressing

Lekker voor bij een picknick met Italiaanse slag. Leg een kleed op de kade en doe net of je in Italië bent. Zonnebril op, groepsnegroni’s voor iedereen: het wordt een heerlijke middag.

Italiaans picknick van Yvette van Boven Beeld Oof Verschuren
Italiaans picknick van Yvette van BovenBeeld Oof Verschuren

Pastasalade met zongedroogde tomaten en mozzarella

Volkskok Tallina van den Hoed maakte jarenlang geen pastasalade. In haar jeugd kreeg ze het gerecht namelijk geserveerd met augurk, blokjes ham, jonge kaas en – gruwel – mandarijntjes uit blik. Gelukkig bestaat er ook pastasalade die daar totaal niet op lijkt. Dit recept is gewoon: afgekoelde pasta. Met muntpaprika, pijnboompitten, mozzarella, zongedroogde tomaten en rucola.

De guilty pleasure, pastasalade van Volkskok Tallina van den Hoed Beeld Tallina van den Hoed
De guilty pleasure, pastasalade van Volkskok Tallina van den HoedBeeld Tallina van den Hoed

Pastasalade met chorizo en rucola

Een snelle pastasalade, handig als je hebt afgesproken voor een picknick. Haal het gerecht een half uur voor het eten uit de koelkast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden