Zo voorkom je dat je kind kwijtraakt op het strand

Drukte op het strand van Kijkduin, Den Haag Beeld Arie Kievit
Drukte op het strand van Kijkduin, Den HaagBeeld Arie Kievit

Kinderen die zoekraken is van alle tijden. Zo voorkom je dit.

Redactie

Verlies ze niet uit het oog

Volgens de vrijwilligers van de reddingsbrigade in Kijkduin is de smartphone een van de schuldigen van de toename in strandvermissingen. 'Mensen zitten tegenwoordig de hele tijd op hun telefoon. En ondertussen laten ze de kinderen bij de zee spelen, zegt senior lifeguard Mark Beeloo van de reddingsbrigade in Kijkduin. Of ze zijn in slaap gevallen of letten om andere redenen even niet op. Beeloo: ‘Kinderen moet je nooit alleen laten op het strand. Pas als ze een jaar of 16 zijn, snappen ze de gevaren van de zee.' Volgens de reddingsbrigade beseffen ouders vaak niet hoe lastig het kan zijn om vanuit de branding de eigen parasol terug te vinden.

Moeder Astrid Tuin kijkt bij de Kinderbewaarplaats door een verrekijker opzoek naar haar zoontje. Beeld Arie Kievit
Moeder Astrid Tuin kijkt bij de Kinderbewaarplaats door een verrekijker opzoek naar haar zoontje.Beeld Arie Kievit

Kind kwijt op het strand? Komt doordat ouders op hun telefoon zitten te kijken, menen ze bij de Haagse reddingsbrigade in Kijkduin.

Doe ze een polsbandje om

Geef jonge kinderen een polsbandje met je telefoonnummer erop. Die zijn gratis af te halen bij de reddingsbrigade. Je kunt ook allerlei bandjes via internet bestelen, zoals het siliconen SOS Naambandje met de naam en een telefoonnummer erin gegraveerd. Ook KidsPlaza heeft watervaste exemplaren van zacht, comfortabel materiaal, waarop je gegevens kunt zetten. Ook leuk en functioneel: een kralenarmbandje met het te bellen noodnummer op de kraaltjes.

null Beeld

Maak een foto

Maak aan het begin van een stranddag een foto van je kind. Zo kun je aan hulpdiensten laten zien hoe het eruit ziet en welke kleding het die dag draagt.

Kinderbewaarplaats van de reddingsbrigade.  Beeld Arie Kievit
Kinderbewaarplaats van de reddingsbrigade.Beeld Arie Kievit

Kies een ontmoetingsplek

Spreek een duidelijke plek af voor als je elkaar kwijt bent. Een ‘verdwaalpaal’ met een pictogram of tekening is beter dan een strandtent, want strandtenten zien er vaak ongeveer hetzelfde uit. Of instrueer kinderen om direct naar de reddingsbrigade te lopen. De reddingsbrigade in Kijkduin heeft bijvoorbeeld zo'n kinderbewaarplaats met vrijwilligers die weten hoe ze in zo'n situatie moeten reageren.

Een herkenningspunt op het strand. Beeld Arie Kievit
Een herkenningspunt op het strand.Beeld Arie Kievit

Schakel een gps-tracker in

Volg je kind met een gps-tracker. Je kind volgen per app op een mobieltje of via een horloge, ketting of andere gadget voorzien van gps-signaal. De gps-trackers kennen wel enkele nadelen, zo zijn ze vaak duur en moet je meestal een telefoonabonnement afsluiten. Sommigen werken ook met bluetooth, maar die hebben een bereik van maximaal 25 meter, of met wifi - dat je niet overal hebt. En - zo bleek uit Noors onderzoek - kunnen ze soms gehackt worden waardoor ook kwaadwillenden de locatie van je kind kunnen volgen of manipuleren. Ook zijn er pedagogen die waarschuwen voor het helicopter-parenting-effect van deze tools. Toch zijn er ouders die de voordelen ervan zien. Lees hier het artikel van Ianhthe Sahadat hierover of bekijk onderstaande video.

Moeder Astrid is weer herenigd met haar zoontje na hem drie kwartier kwijt te zijn geweest Beeld Arie Kievit
Moeder Astrid is weer herenigd met haar zoontje na hem drie kwartier kwijt te zijn geweestBeeld Arie Kievit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden