de gidsklimaatgids

Zo profiteer je van zonnepanelen, ook zonder een grote investering te doen of een eigen dak te hebben

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

Hoe kun je nou het best besparen op je rekening, als je zelf zonne-energie wilt opwekken? Is dat niet heel duur? Kan het wel in jouw woonsituatie? Het is voor vrijwel iedereen een haalbare kaart, zo blijkt, en de bodem van de spaarpot hoeft niet eens in zicht te komen.

Ik wil graag duurzamer worden met zonne-energie. Waar moet ik beginnen?

Begin bij het begin: je eigen dak. Niet alle daken kunnen zonnepanelen dragen, dus controleer eerst of het jouwe er wel voor geschikt is. Blijkt dit niet het geval, deins dan niet meteen terug: ook als je een verouderd dak hebt, in een huurhuis woont of praktisch ‘dakloos’ bent (bijvoorbeeld omdat je in een flat woont), kun je zelf zonne-energie opwekken.

Hoe doe je dat dan?

Huurders zonder eigen dak, of zonnepaneelbezitters die vinden dat hun eigen panelen te weinig opleveren, kunnen zonnepanelen huren via een coöperatie: samen met andere energie-opwekkers vul je dan een zonnecentrale. Al vanaf één zonnepaneel kun je meedoen.

Er zijn belastingvoordelen voor deze ‘daklozenregeling’: als je in het postcodegebied woont waar de coöperatie energie wint, kom je in aanmerking voor korting op je energiebelasting. Wel vooraf even controleren of je energieleverancier hieraan meewerkt. Een overzicht van coöperaties bij jou in de buurt vind je op hieropgewekt.nl/initiatieven.

Heb je wel een paneelvriendelijk dak? Dan is het natuurlijk beter om daar je zonne-energie op te wekken.

Hoera, mijn dak is geschikt! Hoe nu verder?

Zonnepanelen kun je zelf aanschaffen, maar je kunt ook kijken naar een huurconstructie. Het grootste voordeel van leasen is dat je niet in één keer een flinke investering hoeft te doen, maar deze maandelijks kunt uitsmeren terwijl je wel meteen bespaart op je energierekening.

Maar er zijn ook nadelen. Een lease-contract sluit je namelijk af voor tien tot twintig jaar. In die periode kun je niet profiteren van voor jou aantrekkelijke prijsveranderingen. Daalt de prijs van zonne-energie, zoals bijvoorbeeld onderzoeksbureau SEO voorspelt, dan profiteer je daar niet van omdat je een vast maandbedrag hebt afgesproken.

Ook kun je niet besparen op zaken als installatie, transport en onderhoud door dat allemaal te doe-het-zelven. Aanbieders willen geen risico lopen dat je toch niet zo handig bent als je zelf denkt en de montage verprutst, daarom plaatsen ze de panelen zelf op de daken.

Door te huren bespaar je wel op de uiteindelijke aanschafprijs, door de korting die je opbouwt. Na pakweg vijftien jaar huren heb je de investering eruit, afhankelijk van het aantal zonnepanelen en je stroomgebruik.

Toch is het kopen van zonnepanelen uiteindelijk altijd kostenbesparender dan leasen, omdat de investering zich sneller terugbetaalt. Maar heb je hoogtevrees, twee linkerhanden en geen budget voor een grote investering, dan is leasen een goed alternatief.

Zonnepanelen dalen snel in prijs, maar wat merkt de consument daarvan?

Dit is het ‘eindspel’ op de energiemarkt, zegt Peter Desmet, directeur van Solarclarity, een grote Nederlandse importeur van zonnepanelen. ‘Als de prijs zo snel daalt als voorspeld, is zonne-energie over twee of drie jaar de goedkoopste manier om energie op te wekken. Goedkoper dan wind, biomassa, olie of kolen. Dat is eigenlijk alleen maar goed nieuws.’

Toch maar leasen dan. Hoe gaat dat in zijn werk en waar moet ik rekening mee houden?

Bij het leasen van zonnepanelen sluit je een contract voor een afgesproken periode en een vast maandbedrag. Het is dus handig om eerst even te checken of het stroomgebruik van je huishouden in die periode niet terugloopt – bijvoorbeeld doordat de kinderen uit huis gaan en de spelcomputer opeens onaangeroerd blijft.

Laat de duur van het contract hier dus van afhangen. Sluit je een contract voor tien jaar af, kun je na afloop ervoor kiezen te stoppen of de zonnepanelen met korting aan te schaffen.

Waar moet ik nog meer op letten?

Zonnepanelen verschillen van elkaar qua rendement: het ene paneel kan meer zonlicht omzetten in stroom dan het ander. Controleer dus vooraf hoeveel ruimte je op je dak hebt en hoeveel je hoopt te besparen. Heb je een klein dakje maar een hoog energiegebruik, dan is het verstandig om voor krachtige panelen te gaan.

Verder geldt op het gebied van zonnepanelen geen one-size-fits-all oplossing: per huishouden verschilt het stroomgebruik, de dakruimte, kwaliteit van het dak en de maandelijkse opbrengsten. Doe dus vooraf goed je huiswerk en ga vooral ook gesprekken aan met mensen die je kent die ze al hebben liggen. Wat zijn hun ervaringen?

Een laatste tip: het is handig om vooraf een besparingsdoel vast te stellen en na te gaan hoeveel geld je er (in een keer of maandelijks) voor over hebt. Zo houd je controle over de kosten, terwijl de zon je ondertussen helpt om je energierekening te verlagen.

De Volkskrant Klimaatgids

Op vliegvakantie, een mals biefstukje, lekker lang douchen: je weet inmiddels wel dat veel dingen die je leuk vindt, niet zo goed zijn voor het klimaat. Hoe kun je groenere keuzes maken, zonder het gevoel te hebben dat je van alles moet opgeven? Deze klimaatgids helpt je op weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden