null

Zo maak je reizen met kinderen iets aangenamer

Beeld Claudie de Cleen

Met kleine kinderen op vakantie? Of je nu met de auto gaat, het vliegtuig pakt naar een ver land of een stedentripje op de agenda hebt staan, deze spullen en tips maken je reis aangenamer.

Heleen van Lier

Opvoeden loslaten op vakantie? Beter van niet

Alles wat fijn was aan vakantie vieren als koppel (drie keer per dag uit eten), kan met jonge kinderen uitlopen op een catastrofe (veel toeschouwers bij driftbuien). Hoe vier je vakantie als jong gezin, zonder het gevoel dat je eigenlijk naar huis wilt? ‘Ik krijg geregeld aanvragen vanuit de tent, van gezinnen die willen langskomen omdat de spanningen tijdens de vakantie hoog oplopen’, zegt opvoedcoach Tea Adema. Verrassend vindt ze die crisissituaties niet. ‘Het ritme is opeens anders. Kinderen die daar gevoelig voor zijn, worden opeens heel lastig.’ Lees hier tips van experts hoe je daarmee om kunt gaan.

Luisterboeken in de auto

Als je een lange autorit maakt met kinderen achterin, pleiten wij voor het luisterboek. Veel minder irritant dan de geluiden van schreeuwende YouTubers of kirrende Disney-figuren. Wanneer je het juiste boek hebt, vliegen de uren voorbij in de auto. Echt. Het luistert wel nauw dat je het goede boek voor de goede leeftijd hebt. En een ander belangrijk criterium: zit er, net als bijvoorbeeld bij veel Pixar-films, een dubbele laag in de verhaallijn en een toefje humor? Want zo is het voor de sturende ouders ook een leuk tijdverdrijf. Bekijk hier onze favorieten luisterboeken.

Handige spullen

Een trolley waarmee je een bed van een vliegtuigstoel maakt, een campingbed annex strandtent van nog geen drie kilo en een kinderstoel die in je broekzak past, wij verzamelden in deze special negen essentiële reisitems die het reizen met kleine kinderen vergemakkelijken.

null Beeld

De vliegreis

Vaak het onderdeel waar ouders zich - meestal ten onrechte - flink wat zorgen over maken: de lange vliegreis. Met een goede voorbereiding kan een vliegreis prima en soms zelfs leuk zijn. Experts geven tips hoe je de vliegreis zo comfortabel mogelijk maakt.

‘De houding van de ouders is belangrijk, want kinderen spiegelen zich aan hun vader en moeder’, zegt Monique van Orden in de Opvoedrubriek. ‘Straal uit dat het vrij normaal is wat jullie gaan doen. Soms zie je ouders gillend binnenkomen en hun kinderen opjutten: ‘Dit is heel erg spannend!’ Ze raken helemaal over hun toeren.’

Gezondheid

Waar moet je op letten bij reizen met kleine kinderen op het gebied van gezondheid? Lees deze tips van experts, zoals: maak van te voren een overzicht van de beste ziekenhuizen/kinderartsen langs de reisroute. Als je er onverhoopt een beroep op moet doen, bespaart het tijd en stress als je niet eerst hoeft te zoeken.

Inpakken

Wat neem je mee, wat laat je thuis? Bekijk het advies van deskundigen: luiers en doekjes zijn vrijwel overal ter wereld te krijgen, neem dus alleen een voorraadje voor de eerste dagen mee. Zwemluiers zijn veel moeilijker verkrijgbaar. Neem die mee van thuis. Ook handig: eigen zwemvleugels, die voldoen niet overal aan dezelfde veiligheidsstandaarden.

null Beeld

Stedentrip met kinderen

Een stedentrip met kinderen is anders. Dat betekent niet dat je dan maar geen steden meer moet bezoeken. Dankzij Playground Buddy, een gratis (en onmisbare) app die je laat zien waar de dichtstbijzijnde speeltuinen zijn - sta je voor je het weet achter een schommel als de kleine even genoeg heeft van de stad. Je kunt je favoriete speeltuinen opslaan of de locatie van de speeltuin openen in je favoriete navigatie-app. En daar kun je dan tegelijk zien of er toevallig ook een terrasje in de buurt is.

null Beeld

Hotel

In toeristische gebieden als Bali en Marrakesh zijn volop kindvriendelijke hotels te vinden, maar als je goed zoekt kun je vaak ook kleinschalige accommodaties vinden met oppasservice. In Zuid-Afrika kun je bijvoorbeeld om 6 uur 's ochtends een game drive doen, terwijl een nanny over je kleintje waakt. Of check deze Portugese hotelketen voor ouders die wel toe zijn aan wat rust, met een crèche voor als de ouders bijvoorbeeld de spa ingaan .

null Beeld

Special: Grote reizen met kleine kinderen

Dilemma voor jonge ouders met reisplannen: gaan we op vakantie naar een gezinscamping of maken we nog één verre reis voordat de basisschool begint? Peuters zijn flexibeler dan je denkt, stellen vijf reisexperts. De tien beste bestemmingen voor peuters, met dank aan het panel van vijf kinderreisexperts.

Reizen met kinderen Beeld Claudie de Cleen
Reizen met kinderenBeeld Claudie de Cleen

Onderwijs op reis, zo is dat:

Met de kinderen op reis en ze onderweg zelf lesgeven, hoe ideaal is dat eigenlijk? ‘Achteraf zou ik het nooit meer zo doen.’

Raaf die met de handpoppen en ritmiekstokjes lettergrepen oefent. 'Palm-bo-men, ko-kos-noot’. Beeld Dani van Oeffelen
Raaf die met de handpoppen en ritmiekstokjes lettergrepen oefent. 'Palm-bo-men, ko-kos-noot’.Beeld Dani van Oeffelen

De leukste zomervakantiedoeboeken

Het zomervakantiedoeboek belooft kinderen die zich uren vermaken met één zoek-de-verschillenplaatje, het belooft zorgeloosheid en totale ontspanning: het belooft dingen die helemaal niet bestaan in dit aardse tranendal, maar we trappen er elke zomer weer in en dat is helemaal niet erg. Een greep uit de heerlijke loze beloftes van 2019.

Vakantiedoeboek Beeld Martyn F. Overweel
VakantiedoeboekBeeld Martyn F. Overweel

Oudere kinderen? Andere zorgen. Lees dan: van zuipreis tot zomerkamp: dit kunnen ouders verwachten wanneer hun kind voor het eerst alleen op vakantie gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden