De gidsBespaartips

Zo houd je aan het eind van de maand geld over: schrap (tijdelijk) alle luxe

Even een koffie-to-go op het station of een reep bij de kassa in de supermarkt; veel geld geef je gedachteloos uit. Een koopstop kan helpen om bewustwording te creëren.

Madelon Meester
Een koffietje halen is voor de een een luxe die makkelijk kan worden gemist, voor de ander is het een levensbehoefte. Beeld ANP
Een koffietje halen is voor de een een luxe die makkelijk kan worden gemist, voor de ander is het een levensbehoefte.Beeld ANP

Er zijn natuurlijk altijd uitgaven waar je niet omheen kunt. Een mens moet eten, bijvoorbeeld. De hypotheek of huur moet worden betaald en wat elektriciteit in je huis is ook wel fijn. Maar er zijn ook uitgaven waar je nauwelijks bij stilstaat. Je bent in de Ikea om een nieuwe kast te kopen, maar gooit ook nog wat kaarsen, bloempotten en kussentjes in je wagen, omdat ze zo goedkoop zijn. Vraag jezelf dan af: geef ik mijn geld nu uit om het uitgeven of word ik hier gelukkig van, adviseert financieel blogger Marjan Heemskerk.

Je financiën op orde krijgen, begint bij het creëren van overzicht. Sparen leuk(er) maken? Werk toe naar een doelstelling.

Ontdekken welke ‘luxe-uitgaven’ voor jou belangrijk zijn en welke je met gemak kunt missen, doe je het beste door een detoxmaand in te lassen, zegt Heemskerk. Dat kan tijdens No Spend November, maar je kunt er ook zelf een geschikt moment voor uitkiezen.

Tijdens deze maand skip je alle luxe lasten, zoals een werklunch, kleding of alle koffies die je onderweg koopt. ‘Na zo’n maand kun je er bijvoorbeeld achter komen dat je stationskoffie wel degelijk mist’, zegt Heemskerk. ‘Dan is dit voor jou dus een extraatje waarvan je gelukkig wordt.’

Vaste lasten

Neem ook je vaste lasten onder de loep, zegt Heemskerk. ‘Kijk kritisch naar de abonnementen en verzekeringen die je hebt lopen. Hoe vaak kijk je naar Netflix? En maak je eigenlijk wel gebruik van je sportabonnement?

‘Een abonnement voor je telefoon is vaak ook iets wat jarenlang doorloopt, zonder dat je er naar om kijkt. Maar naar de provider bellen om te vragen om een nieuwe aanbieding, werpt wel degelijk zijn vruchten af. Net als geregeld overstappen van energieleverancier’, tipt Heemskerk.

Stel ook budgetten in. Bedenk per maand hoeveel je kunt en wilt uitgeven aan zaken als kleding, etentjes en lunch op je werk. ‘Zit je al bijna aan de max die je had ingesteld voor uitgaan? Organiseer dan een etentje thuis in plaats van uiteten te gaan. Dat scheelt veel geld’, vertelt Heemskerk.

Of je niet heel ongezellig en obsessief wordt van constant met geld bezig te zijn? Valt mee. ‘Misschien dat je in het begin wel de neiging hebt om door te slaan en er zuinig en gierig van wordt, maar uiteindelijk is het doel juist: relaxter worden. Als ik op het terras zit, weet ik: het kan. Ik kom aan het einde van de maand niet in de knoei door de drankjes die ik nu drink’, zegt Heemskerk.

Wil je weten of je genoeg verdient? Vul het Salariskompas van Intermediair in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden