de gidsklimaatgids

Zo groen mogelijk barbecueën, hoe doe je dat?

Zodra het lekker weer is, halen veel Nederlanders de barbecue tevoorschijn. Op een typische zomerse dag staan veel tuinen en stadsparken al snel blauw van de rook. Hoe slecht voor het milieu is koken op zo’n rokerige buitenkeuken eigenlijk en hoe barbecue je klimaatbewust?

Joris Westerveld
null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Om te beginnen is het belangrijk welke brandstof je gebruikt. Op het eerste gezicht lijken houtskool en briketten een schone brandstof, ze zijn immers gemaakt van hout, dat tijdens de groei CO2 uit de lucht heeft opgenomen. Top, biomassa!

Toch niet. Veel houtskool wordt geproduceerd in Afrikaanse landen zoals Nigeria en Congo, waar men hout op open vuren laat smeulen, soms met toevoeging van verfresten. Daarbij komen een hoop broeikasgassen en giftige stoffen vrij, slecht nieuws voor mens en milieu. Bovendien is er voor één kilo houtskool tien kilo hout nodig.

Bij de verbranding van houtskool zelf komt ook een hoop CO2 vrij, bijna drie keer zoveel als in een gasbarbecue. Dat komt omdat propaan en butaan efficiëntere brandstoffen zijn: er is veel minder van nodig om de barbecue op dezelfde temperatuur te krijgen. Bovendien hoeft een gasbarbecue minder lang op te warmen en kan hij uit als er niks op ligt.

Een andere optie is een elektrische grill: als je thuis groene energie gebruikt, is dat de milieuvriendelijkste manier om te barbecueën. Maar is de elektriciteit volledig met kolen opgewekt, dan kan de netto uitstoot door energieverlies tijdens de productie van de stroom zelfs hoger zijn dan die van een kolenbarbecue.

De rokerige smaak van eten dat op een kolenbarbecue is bereid is volgens puristen niet te evenaren met een apparaat op elektriciteit of gas. Gelukkig zijn er ook houtskool en briketten gemaakt van hout uit gecertificeerd duurzaam beheerde bossen, dat niet in de openlucht wordt gebrand, maar in een oven. Daardoor is er voor een kilo houtskool niet tien kilo hout nodig, maar slecht vier of vijf kilo. Dit geldt bijvoorbeeld voor houtskool van het merk ECHT.

Vleesloze barbecue

Maar wat er óp de barbecue ligt is nog belangrijker dan waar hij op brandt. Het menselijk dieet is verantwoordelijk voor de uitstoot van bijna eenderde van alle broeikasgassen. Ongeveer de helft hiervan is afkomstig uit de vleesindustrie. Barbecueën is ook in deze tijden van groeiend duurzaam bewustzijn meestal nog een erg vlezige aangelegenheid. De makkelijkste manier om je barbecue de volgende keer wat milieubewuster te maken, is dus door minder vlees te gebruiken. Ook groenten kunnen heerlijke rokerig gaan smaken wanneer je ze op een houtskoolbarbecue bereidt.

Tips voor een worst- en burgerloze barbecue

Deze gemarineerde groentespiesjes met rozenblaadjes en korianderzaad van Nadia Zerouali smaken naar meer.

Of wat dacht je van geblakerde prei met vinaigrette, een zomers recept van Yvette van Boven.

Simpel en lekker: auberginetompouces met mozzarella en rucola-rozemarijnpesto.

De eerste pompoen van het seizoen? Die mag op de barbecue. Lekker met een salsa met gezouten citroen en olijven.

Of verleid de diehard-vleeseters met deze portobello’s met biet, gorgonzola en gekaramelliseerde rode ui.

Ben je een echte carnivoor en is een sausage-fest op de barbecue noodzaak? Zelfs dan zijn er mogelijkheden om je klimaatimpact te verminderen. Bij de productie van een kilo rundvlees komt bijvoorbeeld tot wel zeven keer zoveel broeikasgas in de lucht dan bij een kilo kip. Laat die steak een keer staan, en probeer bijvoorbeeld kip op een bierblik.

Ook kan er milieuwinst gehaald worden door het barbecueën wat efficiënter aan te pakken. Kook je voor weinig mensen? Gebruik dan een kleinere barbecue. Die is sneller warm en je hebt er minder brandstof voor nodig. Vaak is er na de barbecue veel eten over. Om voedselverspilling tegen te gaan kan je het best alles zo lang mogelijk in de koelkast laten. Vlees dat over is blijft, mits gaar, best nog één of twee dagen lang houdbaar in de koelkast.

Bij de gemiddelde barbecue wordt niet alleen veel eten weggegooid, maar ook veel plastic. Dat terwijl plastic bordjes niet meer nodig zijn. Gebruik borden van thuis, of bordjes van afbreekbaar materiaal, zoals van het merk Bio Futura. Dat bedrijf maakt biologisch afbreekbare borden van palmblad en suikerriet.

Uiteindelijk is barbecueën nou eenmaal niet de meest milieubewuste manier van koken. Maar zelfs als je niet over een elektrische grill en groene energie beschikt kan het volgende barbecuefeest een stuk groener: gebruik gecertificeerde houtskool, eet minder vlees en maak de restjes op.

De Volkskrant Klimaatgids

Hoe kun je groenere keuzes maken, zonder het gevoel te hebben dat je van alles moet opgeven? Doe de test en krijg persoonlijke tips in onze klimaatgids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden