Werken

Zo belangrijk is een gezinsvriendelijke werkgever: ‘Minder ziekmeldingen en gelukkigere werknemers’

Als je als man of als vrouw van plan bent om – op termijn – een gezin te stichten, is de manier waarop je dat kunt combineren met werk van groot belang. Maar hoe herken je een werkgever met oog voor jouw gezinssituatie?

Heleen van Lier
Afgekolfde melk in een koelkast.  Beeld Getty Images
Afgekolfde melk in een koelkast.Beeld Getty Images

Zou je het een ranzig hok kunnen noemen? Jazeker: een kastachtige ruimte van één bij anderhalve meter met klein bureau, een harde stoel en een smoezelige koelkast met flesjes afgekolfde melk erin. De kolfruimte van de uitgeverij is verre van aantrekkelijk.

En had je het gereserveerde tijdslot gemist? Dan moest je je heil zoeken in een verlaten vergaderruimte. Er zijn genoeg vrouwen afgehaakt met kolven wegens deze barre omstandigheden.

Maar toch, als je me tien jaar geleden had gevraagd of ik een werkgever zou afwijzen op basis van de kolfvoorzieningen? Dat denk ik niet.

En dat terwijl de gezinsvriendelijkheid van een bedrijf het verschil kan maken tussen een goede werkgezinsbalans of een stressvolle tijd. De manier waarop de werkgever omgaat met borstvoedende moeders, zwangere vrouwen of jonge vaders kan grote gevolgen hebben.

Volgens Joyce Knappe, directeur van Pro Parents en expert op het gebied van werk en ouderschap, kunnen negatieve ervaringen op de werkvloer ertoe leiden dat moeders bijvoorbeeld voortijdig stoppen met borstvoeding geven of zelfs stoppen met werken.

De eerste duizend dagen

Knappe: ‘De eerste duizend dagen, van conceptie tot het kind 2 jaar is, zijn een kwetsbare periode. Het goed integreren van deze nieuwe taak in het leven van beide ouders is van belang voor de mentale gezondheid van moeder, vader én kind op lange termijn.’ Knappe schreef eerder in samenwerking met TNO en het ministerie voor Sociale Zaken het document ‘Goed werkgeven aan ouders met jonge kinderen’.

‘Het is niet alleen een privé-aangelegenheid voor ouders, maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel de werkgever, als werknemer en de overheid’, zegt Knappe hierover. Een goed voorbeeld is het organiseren van ruimhartig vaderschapsverlof. ‘Hoe meer tijd vader en de baby samen krijgen om gehecht te raken, hoe beter. Dit heeft een positief effect op het herstelproces van de moeder en de vader krijgt meer zelfvertrouwen om zelfstandig voor het kind te zorgen. Dit heeft aantoonbaar effect op de lange termijnspositie van vrouwen op de arbeidsmarkt en de gelijke verdeling van werk- en zorgtaken.’

Dat steeds meer bedrijven de positieve effecten van gezinsvriendelijk beleid begrijpen, blijkt uit onderzoek naar gezinsvriendelijke werkgevers van Intermediair en Ouders van Nu. Veertig grote bedrijven zijn geïnterviewd over hoeveel oog ze hebben voor de gezinssituatie van medewerkers. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) kwam als meest gezinsvriendelijke werkgever van Nederland uit het onderzoek, gevolgd door a.s.r., Hema, Tony’s Chocolonely en Deloitte.

Wat is volgens Intermediair-hoofdredacteur Madelon Meester dan een familievriendelijke werkgever? Dat is een bedrijf dat aanvullende verlofregelingen heeft: bijvoorbeeld een uitgebreider vaderschapsverlof of regelingen voor regenbooggezinnen. Natuurlijk wegen de mogelijkheden tot parttime werken, flexibele werktijden en thuiswerken ook mee.

Gezinsvriendelijke werkgevers herken je verder aan oppas- of opvangvoorzieningen, een zwangerschapscoach en – jawel – een comfortabele kolfruimte. Zo heeft Greenpeace een kolflounge, inclusief walvisgeluiden.

Meester: ‘En zeker niet onbelangrijk is de bedrijfscultuur. Ik denk dat als een leidinggevende zelf open is over een slechte nachtrust of dat ze later zijn omdat ze de kinderen naar de crèche moeten brengen, dit een positieve invloed heeft.’

Hoe kom je er achter?

Maar hoe kom je erachter of het bedrijf waar jij wilt solliciteren ook echt een gezinsvriendelijk bedrijf is? We onderhandelen keihard over zaken als loon, vakantiedagen of een auto van de zaak. Maar weinig werknemers zullen bij een sollicitatie of een arbeidsvoorwaardengesprek hun kinderwens aankaarten.

Meester adviseert om ook vooral vooraf op onderzoek uit te gaan. ‘Check de sociale media van bedrijven of ze zich actief over het onderwerp uitlaten, vraag aan andere werknemers wat hun ervaringen zijn. En als je via een recruiter solliciteert, kun je die ook vragen naar regelingen binnen het bedrijf.’

Op papier kunnen de voorwaarden nog zo goed zijn, als er slecht gecommuniceerd wordt over regels en rechten hebben jonge ouders er nog niets aan. Knappe ziet dat jong ouderschap in een bedrijf echt als privékwestie wordt beschouwd. ‘Aanspraak maken op extra verlof wordt soms weggezet als een gebrek aan ambitie of motivatie’.

En dat is niet altijd slim, zegt Knappe. Een investering in een goed werkklimaat zorgt voor minder ziekmeldingen en gelukkigere werknemers.

FACEBOOKGROEP DE WERKGIDS

Hoe kun je efficiënter werken? Hoe pak je het aan als je een nieuwe baan wil? Verdien je wel genoeg? En hoe sla je je door een functioneringsgesprek heen? In de Facebookgroep de Volkskrant Werkgids delen we artikelen over werk en carrière. Meld je aan en deel zelf ook vragen en tips.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden