Beter Leven

Zit u vast in de lift? Blijf kalm, busje komt zo

Tot nu toe was de e-auto als stroomleverancier voornamelijk theorie, maar de Nissan Sakura wist vorige week tien uur lang een lift op en neer te laten gaan. En dat is pas het begin.

Bard van de Weijer
Nissan Sakura Beeld
Nissan Sakura

Wie tijdens stroomuitval in een wolkenkrabber zit, kan niet even de lift pakken naar de begane grond. Dan resteert een helletocht van duizenden traptreden. Hopelijk niet lang meer.

In Nederland speelt het wolkenkrabber-liftprobleem niet zo snel, met een leveringszekerheid van 99,99963 procent is de kans op langdurige stroomuitval hier niet zo groot. In Japan is dit anders. Vooral vanwege de zware aardbevingen die zich daar voordoen is de kans op verstoringen in de stroomvoorzieningen er groter. Om te voorkomen dat bewoners en kantoorpersoneel vast komen te zitten in een wolkenkrabber, staan noodaggregaten paraat.

Elektrische auto’s kunnen ook helpen. Tot nu toe was de e-auto als stroomleverancier voornamelijk theorie, omdat veel e-auto’s niet of nauwelijks elektrische energie kunnen terugleveren.

Maar na de tsunami in 2011 zagen veel Japanse fabrikanten een rol voor de opkomende elektrische auto bij het zeker stellen van de stroomvoorziening. Veel Japanse auto’s hebben sindsdien een laadsysteem (Chademo geheten) dat in staat is stroom terug te leveren.

Stadsbusje voor stroom

Het Japanse stadsbusje Sakura blijkt geschikt om tijdens stroomuitval mensen uit wolkenkrabbers te krijgen. Het busje is klein van stuk en dat geldt ook voor zijn accu, die slechts 20 kilowattuur groot is (ongeveer een derde van de gemiddelde Europese e-auto). Maar dat blijkt nog altijd genoeg om een lift op te laten werken, bleek vorige week uit een proef door de Japanse bedrijven Nissan en Hitachi. Zij sloten hun Nissan Sakura aan op een ‘defecte’ lift. Met de accu van het autootje werd in Tokio een lift aangedreven die negen mensen tegelijk kan vervoeren. De lift kon tien uur achtereen gebruikt worden voordat de accu leeg was.

Nissan en Hitachi zeggen nu dat ze dit soort toepassingen vaker willen inzetten. In april moet het systeem beschikbaar komen voor grotere appartementen en flatgebouwen. Of dit ook in Europa gaat gebeuren is onzeker. Maar voor inwoners van Japan die vast komen te zetten, geldt vanaf binnenkort het credo: busje komt zo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden