EetwijzerGroentechips

Zijn groentechips gezonder dan aardappelchips?

Loethe Olthuis
null Beeld

Wat zijn groentechips eigenlijk?

Flinterdun geschaafde schijfjes groente die net als aardappelchips in olie worden gefrituurd.

Groente is toch altijd beter dan aardappels?

Dat is te kort door de bocht! Groenten en aardappels hebben elk hun eigen gezondheidswaarde. Groenten zijn ook gezond, doordat ze goed verzadigen terwijl ze toch weinig calorieën leveren. Maar door frituren verliezen de groenten veel water en nemen vet op. Daardoor bevat 100 gram groentechips veel meer calorieën dan 100 gram verse groenten.

Maar hoe zit het met vitamines?

Het is niet bekend hoeveel vitamines er precies in groentechips zitten, zegt het Voedingscentrum. Dat varieert ook per groente. Maar door het frituren gaat een (flink) deel van de vitamines verloren. Omdat er in aardappelchips nog wel wat vitamines (zoals B en C) en mineralen zitten, geldt dit waarschijnlijk ook voor groentechips. Maar uiteindelijk krijg je per calorie veel minder vitamines en mineralen binnen dan met verse groente (of aardappel).

Maar bevatten aardappels niet veel koolhydraten?

Groenten die geschikt zijn om er chips van te maken, zoals zoete aardappel, wortel, biet en pastinaak, bevatten net zoveel koolhydraten als aardappels. Anders zou er niks overblijven: probeer maar eens een (koolhydraatarm) blaadje sla te frituren. Maar er is wel verschil. De helft van de koolhydraten in groentechips bestaat uit suikers die van nature in de groenten voorkomen: pakweg 2 eetlepels suiker per 100 gram chips, doordat door het frituren ook de suikers in de groenten zijn geconcentreerd. In dezelfde hoeveelheid naturel aardappelchips zit nog geen 1 procent suiker.

Maar natuurlijke suiker is toch beter dan toegevoegde suiker?

Je lijf maakt geen onderscheid tussen ‘natuurlijke’ en toegevoegde suiker: ze worden op dezelfde manier verwerkt.

Zijn groentenchips niet minder vet en zout?

Nee. De meeste groentechips bevatten gemiddeld net zoveel vet en zout als gewone chips: een derde vet en 1,2 gram zout per 100 gram. Het vet is weliswaar gezonde, onverzadigde (zonnebloem-)olie, maar het zorgt er wel voor dat ook groentechips calorieënbommetjes zijn. Ook groentechips maken je dus dik.

Dus wat is nu gezonder, aardappel- of groentechips?

Geen enkele soort chips is gezond. Het zijn snacks en je moet ze met mate eten. Groentechips hebben één voordeeltje ten opzichte van aardappelchips: ze zijn heel vezelrijk en bevatten 12 tot 14 procent vezels. Maar of dat opweegt tegen het hoge suikergehalte, is je eigen keuze.

Prijs: bv. Bio+ biologische groentenchips, 100 gram: € 1,89
Oordeel: **
Verkrijgbaar: supermarkt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden