Beter LevenZelfpluk

Zelf appels plukken in de boomgaard? Hier doe je dat

Tot eind oktober is de oogsttijd van appels. Appels (en peren) zijn het meest geteelde fruit in Nederland, en steeds meer fruittelers zien brood in zelfpluk. Waar kun je dit het beste doen? (Plus: lekkere appelrecepten)

Heleen van Lier
Appels verzamelen. Beeld Colourbox
Appels verzamelen.Beeld Colourbox

Columnist Aaf Brandt Corstius sleept elke herfst haar gehele gezin mee naar een boomgaard. ‘Het regent altijd net heel hard op die dag, maar dat is niet erg, zeg ik dan, want straks zitten we thuis bij het vuurtje.’ Met warme chocolademelk en een zelfgebakken appeltaart in de oven natuurlijk.

Voor de prijsbewuste consument is het ritje naar de boomgaard niet zozeer lucratief. Integendeel, vaak betaal je meer voor een zelfgeplukte appel dan voor eentje uit de supermarkt. Fruitteler Ton Verbeek van Fruittuin Verbeek in Oldebroek vindt het logisch om meer te vragen voor de zelfpluk dan voor de bakjes fruit in de boerderijwinkel. ‘Zelfpluk is vooral een leuk en leerzaam dagje uit: kinderen maken kennis met de productie van gezond voedsel en ervaren de seizoenen. Tijdens het plukken wordt er geregeld een appeltje gegeten, wat helemaal niet erg is als het binnen de perken blijft.’ Na de pluk kunnen de kinderen de speeltuin in en de ouders een terrasje pakken met uitzicht op de boomgaard. Verbeek: ‘Al met al een goedkoper en zinvoller uitje dan een pretpark’.

Ook voor de fruitteler zelf is het organiseren van zelfpluk en bijbehorende horeca en evenementen in de boomgaard gunstig: ‘Nederland krijgt als appelland steeds meer concurrentie vanuit Oost-Europa. In Polen, de grootste appelproducent van Europa, liggen de arbeidskosten voor de pluk veel lager. Er valt steeds minder te verdienen met grootschalig produceren, daarom hebben wij het over een andere boeg gegooid’, aldus Verbeek.

Meer telers zien de voordelen van fruitbeleving. Bij de opening van het oogstseizoen, eind september, wordt jaarlijks de landelijke appelplukdag gehouden. Tientallen telers stellen hun boomgaarden open en organiseren activiteiten als treintjes door de boomgaard, springkussens en muziek. Niet iedere boomgaard houdt zich aan een vaste datum, mede doordat de verschillende appelrassen allemaal een iets andere oogstperiode hebben. Zo wordt de Elstar in september geoogst en Goudreinette en Jonagold in oktober. Ook zijn er een handvol boomgaarden die de hele herfst door open zijn voor zelfpluk en andere fruitbeleving. We zetten de leukste boomgaarden en evenementen op een rij:

Fruittuin Verbeek in Oldebroek

Bij aankomst bij Fruittuin Verbeek in Gelderland onder Zwolle loop je eerst naar de luxe, grote boerderijwinkel vol vers fruit, groente, appelsap en jam uit eigen boomgaard en andere streekproducten. Hier weten ze precies welke appels op dat moment rijp zijn om te plukken. Eenmaal naar het appelveld doorverwezen leer je met informatiebordjes alles over de appels en de pluk. Neem een eigen tas of mand mee (een paar laarzen zijn ook geen overbodige luxe) en weeg je oogst af bij de boerderijwinkel. Mocht je eigenaar Verbeek tegen het lijf lopen, hij weet gepassioneerd te vertellen over zijn fruit.

Hierna kun je op het terras of binnen in de tuinkamer met uitzicht op de boomgaard lunchen, verschillende appelsappen proeven en gebak met fruit uit eigen boomgaard eten. Kinderen kunnen zich ondertussen vermaken in de boomgaardspeeltuin met speelheftruck, airtrampoline en een trekkerparcours of een speurtocht door de boomgaard waar ze van alles leren over het telen van fruit.

Meer informatie: Geopend van woensdag tot en met zaterdag, tot 16.30 uur. Fruittuinverbeek.nl

Fruittuin van West, Amsterdam

De Fruittuin van West is een groen paradijs tussen Amsterdam en Halfweg. In de boomgaard groeien appels in allerlei rassen, afgewisseld met peren, bessen in allerlei kleuren. Tussen de bomen scharrelen kippen rond waarvan je de eieren mag rapen. Ideaal voor stadskinderen die geen idee meer hebben hoe voedsel groeit. De oprichters wilden een plek maken waar stad en het platteland samen komen. In principe wordt alles hier geteeld voor de zelfpluk, en dat gebeurt op hele relaxte wijze. Proeven mag, maar verwacht wordt dat je dat eerlijk aangeeft bij de kassa zodat je dit ook af kunt rekenen. Op de website en bij de ingang zie je dagelijks wat er rijp is voor de pluk, en in de boomgaard staat dit nog eens met vlaggetjes aangegeven.

In het tuincafé en het winkeltje eet of koop je biologische en lokale producten. Ook kun je witlof en paddenstoelen oogsten in een ‘grot’. Er zijn geregeld activiteiten zoals snoeicursussen, lezingen of kleinschalige festivals, of muzikanten die spontaan een optreden geven tussen de fruitbomen.

Meer informatie: De boomgaard is van dinsdag tot en met zondag van 10.30 – 18.00 uur geopend. Op Fruittuinvanwest.nl zie je wat er die dag geplukt kan worden.

De Olmenhorst in Lisserbroek

Landgoed de Olmenhorst bij Lisse is één van de populairste zelfplukboomgaarden, wat te merken is aan de professionele aanpak van de zelfpluk. Bij aankomst word je door parkeerwachten naar de juiste plek geleid en in de boomgaard lopen medewerkers rond om toezicht te houden en informatie te geven. Ze laten zien welke vruchten al rijp zijn en welke nog niet zo geschikt zijn en hoe je ze het beste plukt (met een handige polsbeweging zodat het steeltje netjes aan de vrucht blijft en de bladeren aan de boom). Bij Olmenhorst kun je ook je eigen appelboom adopteren. Je mag een eigen tekst bij de boom plaatsen en krijgt een mailtje wanneer je van je eigen boom kunt oogsten.

Op het terrein is meer te doen dan alleen plukken. Op de open plek met speeltuin worden activiteiten georganiseerd als ponyrijden, een Franse markt op zondagen en er zijn diverse winkeltjes, ateliers en horecagelegenheden.

Meer informatie: de Zelfpluk 2022 is tot 30 oktober. Je kunt een tijdslot reserveren op woensdag van 13:00 – 17:00 uur en zaterdag en zondag van 10:00 – 17:00 uur. Tijdens de herfstvakantie is er dagelijks zelfpluk van 10:00 – 17:00 uur. Olmenhorst.nl.

Meer zelfplukboomgaarden:

Ol Diek, Nieuwolda (Groningen)
Bij dit fruitteeltbedrijf is een fruitboomgaard met appels, peren en kersen, die zelf geplukt mogen worden tijdens de oogsttijd. Er is ook een landwinkel.

Buytenhof, Rhoon (Zuid-Holland)
Wanneer de appels en peren rijp zijn is het een gezellige drukke tijd op zorgboerderij de Buytenhof, vlakbij Rotterdam. Je plukt o.a. de rassen Delcorf, Elstar, Jonagold en Goureinet appels. Perenrassen zijn Doyenne de Comice en Conference en rekent af op gewicht. Na het plukken kun je op het terras van de theeschenkerij met aangrenzende speelweide een kop koffie met verse appeltaart of een lunch nuttigen.

Schorre, Vrouwenpolder (Zeeland)
Fruitteeltbedrijf, minicamping en landwinkel Schorre ligt aan de rand van de duinen bij het Zeeuwse Vrouwenpolder. In de oogsttijd is de boomgaard op woensdag en zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur open voor iedereen om zelf appels en peren te komen plukken. Van het fruit wordt Zeeuwse appel- en perensap gemaakt. Ook verdwijnt een deel in ijs, dat – net als de sappen en het fruit – te koop is in de Landwinkel op eigen erf.

’t Keetje, Lutjebroek (Noord-Holland)
Bij Fruitkwekerij en zorgboerderij ‘t Keetje kun je zelf appels plukken in de kleine boomgaard. Daarna huisgemaakte appeltaart op het terras eten. De winkel staat vol met streekproducten. Geopend voor pluk van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur.

Recepten

Wat te doen met de buit? Appeltaart maken natuurlijk. Ga voor een Franse appeltaart, een niet te zoete variant of een appeltaart à la mode.

Maar iets anders kan natuurlijk ook. Wat dacht je van deze goed gevulde appeltjes, appels in de soep, een aardappelgratin met appel of pannenkoeken met gebakken appel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden