Zeilende veerboot met Waddengevoel

En weer is er een veerdienst bij op de Waddenzee. Lagen de eilanden er een paar jaar geleden nogal geïsoleerd bij (alleen toegankelijk via de grote veren vanuit Den Helder, Harlingen, Lauwersoog en Holwerd), inmiddels is het eilandhoppen een begrip geworden en kun je, met wat uitkienen, in de zomer...

Toine Heijmans

Die reis verloopt dan zigzaggend door spannende zeegaten tussen de eilanden, of door ondiepe geulen met vervaarlijk stromend water. Dat is dus niet alleen handig, maar ook een kans iets van het echte Waddengevoel te grijpen – zeker in de zomer, als de eilanden belaagd worden door hordes vakantiemensen.

Het Waddengevoel: je kunt er varen, maar alleen als je je neerlegt bij de natuurkrachten van het getij en de weersomstandigheden.

De nieuwe veerdienst is wat dat betreft ook echt nieuw: ze vaart onder zeil. Het is de klipper Willem Jacob uit 1889, die deze zomer dagelijks twee eilanden verbindt volgens een aan het getij aangepaste dienstregeling: 6 juli Ameland-Terschelling, 7 juli Terschelling-Texel, 8 juli Texel-Terschelling.

Trek er een hele of halve dag voor uit, want zeilen gaat langzaam en de schipper zegt er alles aan te doen om te voorkomen dat-ie de motor moet starten. Voor wie niet van puzzelen houdt zijn arrangementen bedacht, inclusief overnachtingen in de Stayokay-jeugdherbergen. Overnachten kan ook aan boord.

Wie meevaart (lange tochten 59 euro, korte 29 euro) moet wel zelf meehelpen met zeilen. Maar dan ben je wel, voor even, een echte beurtschipper.

Toine Heijmans

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden