WonenInspiratie

Wonen: natuurelementen voor in huis

Volkskrant bureauredactie

Natuur maar dan anders

null Beeld RV
Beeld RV

Textielvormgever Christel van Calsteren bekeek haar eigen bloed onder de microscoop en vertaalde het naar de ‘Bloodline’-stoffencollectie. Kussen van 80 x 80 cm, € 395.
cocon-textiles.nl

null Beeld RV
Beeld RV

Om aandacht te vragen voor de luchtkwaliteit in Rotterdam kleuren architect Iris de Kievith en ontwerper Annemarie Piscaer hun porseleinen ‘ser-vies’ met Rotterdams fijnstof, vanaf € 25.
ser-vies.nl

null Beeld RV
Beeld RV

Vochtplekken, mos- en schimmelgroei vormen voor ontwerper Lizan Freijsen een bron van inspiratie. Haar met de hand getufte wollen tapijten zijn kunstwerken voor op de vloer of aan de muur, prijs op aanvraag. lizanfreijsen.com

null Beeld RV
Beeld RV

Theedoek ‘nummer 1’ uit de ‘Fungy’-collectie van textielontwerper Roos Soetekouw die zich liet inspireren door schimmels, € 39,95.
roossoetekouw.nl

In hoger sferen

null Beeld rv
Beeld rv

Begin dit jaar dook de Britse antiekhandelaar Drew Pritchard ineens op bij het Nijmeegse Vivre Interieur Authentique (interieur-vivre.nl). Hij ging in de 3.000 vierkante meter grote loods schatjagen voor zijn Discovery-hitshow Salvage Hunters. Drew reed met een volle bus weg, want Vivre-eigenaar Ebert Roest, bekend van het Max-programma Van Onschatbare Waarde, heeft een neus voor bijzondere meubels en interieurobjecten. Nieuw binnen is deze anderhalf meter hoge preekstoel uit circa 1850, die in een Normandische schipperskerk stond. Hier sprak de priester zijn gebeden en gelukwensen uit over de schippers van de regio. ‘De houten stoel is zo fantastisch mooi gemaakt’, vertelt Eberts zoon Tom, die meehelpt in het bedrijf van zijn vader. ‘Alsof de engel over het water loopt.’ Hij kost 14.500 euro. Duur? Niet volgens Tom. ‘Als je al iemand kunt vinden die tegenwoordig zoiets kan maken, kom je op een fors hoger bedrag uit.’ Danny Post

Meer tips: gowiththevlo.nl

Spelen tussen de windmolens

null Beeld

Bewustwording is een niet meer weg te denken functionaliteit van design. Meestal gaat het dan om producten die niets meer doen dan dat: bewustmaken. De vaas waar geen bloemen in kunnen, omdat dat iets zegt over natuurvervuiling. Of een klok zonder wijzers die aldus een andere beleving van tijd wil bieden. Maar als een ontwerper mensen echt aan het denken wil zetten, kan er beter iets worden bedacht dat mensen wél gebruiken. Het liefst ook met hun neus erbovenop. Het Circular City Carpet van Floris Schoonderbeek maakt kinderen op een speelse maar indringende manier bewust van hoe een klimaatneutrale stad eruitziet. De overbekende stadsplattegrond op het speelkleed is door Schoonderbeek voorzien van windmolens, huizen met zonnepanelen, een energiecentrale met aardwarmtepompen en elektrische oplaadpalen voor auto’s. Kinderen zijn inderdaad makkelijk te beïnvloeden. Maar wie is er tegen schone energie? Bovendien hebben kinderen de toekomst en dus heeft deze vorm van bewustwording een langetermijneffect. Daar hangt wel een prijskaartje aan: van het kleed (2 x 3 meter) zijn er acht gemaakt. Ze kosten dan ook € 1.234 per stuk.

florisschoonderbeek.com

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden