De GidsRemote working

Werken waar je wilt, werkt dat?

Met een glijbaan het kantoor binnenroetsjen, een yogales tijdens de lunchpauze of zelf bepalen hoe vaak je op vakantie gaat. Bedrijven experimenteren volop met maatregelen die gelukkigere, gezondere én productievere werknemers moeten opleveren. Daarom bij de Gids: wat je kunt leren van een andere bedrijfscultuur. Deze keer: remote working - oftewel: niet meer naar kantoor, maar werken waar je wilt.

Werken en tijd voor de kinderen hebben. Beeld Claudie de Cleen
Werken en tijd voor de kinderen hebben.Beeld Claudie de Cleen

Wie doen het?

Steeds meer bedrijven zeggen het kantoor vaarwel. Dit zijn bedrijven waar medewerkers volledig online werken, zoals softwarebedrijven en techbedrijven. Werknemers van online-projectplanner Trello, social-mediamanagement-app Buffer en task manager Todoist, werken over de hele wereld vanuit hun huizen, cafés of coworking-spaces in hun eigen stad of op een exotische locatie. Ook sommige consumentenbedrijven laten bijvoorbeeld hun klantenservice via e-mail of chat door remote workers uitvoeren.

Nederlandse bedrijven beginnen ook steeds vaker de voordelen te zien. Volgens de Remote Workers Index, waarbij Nederland als beste land voor Remote Workers wordt aangemerkt, werkt in Nederland ongeveer 13,7 procent van de werkende bevolking op een andere locatie dan het kantoor. Qikker Online, een Nederlands bureau dat complexe websites en apps bouwt, noemt zichzelf een remote digital agency. Oprichter Joost Cornelissen (37): ‘Een kwart van ons team werkt volledig vanaf een andere locatie. Daarnaast gaan veel collega’s, die normaliter vanuit ons kantoor in Amsterdam werken, regelmatig voor langere tijd naar het buitenland om vanuit daar te werken.’

Een remote-working-vakantie van het bedrijf Qikker op Kreta. Beeld Qikker
Een remote-working-vakantie van het bedrijf Qikker op Kreta.Beeld Qikker

Waarom bieden bedrijven het aan?

De voordelen zijn legio: voor werknemers geeft het flexibiliteit in hun leven. Het scheelt ze reistijd en geeft ze de mogelijkheid om te wonen waar ze willen - bijvoorbeeld in het buitenland of op het platteland. Voor bedrijven scheelt het dure kantoorruimte, reiskosten en - het grootste voordeel - ze hebben veel meer keuze in kandidaten voor hun vacatures.

Qikker is vanaf de start gericht op locatie-onafhankelijk werken, puur omdat de oprichters het zelf een fijn idee vonden hun vrijheid niet helemaal op te hoeven geven. Cornelissen: ‘Het brengt ons veel geluk om de wereld te kunnen ontdekken en ondertussen te kunnen werken.’ Maar al snel ontdekten ze de andere voordelen: ‘In de war on talent, vooral voor goede programmeurs, is het een pluspunt dat je niet vastzit aan een locatie, maar dat werknemers overal vandaan kunnen komen.’ Bij Qikker werken onder anderen een Portugees die net een halfjaar in China heeft gewoond, een Poolse dame die in Londen woont en een Engelsman die op het Engelse platteland woont. Cornelissen: ‘Ik weet eigenlijk niet eens precies waar’.

‘Onze medewerkers zijn allemaal tussen de 25 en 40 jaar oud en vinden een goede work-lifebalance belangrijk’, vervolgt de oprichter. ‘Zo binden wij goede mensen aan ons bedrijf. We geven ze vrijheid en dat krijgen we terug in hun betrokkenheid en de verantwoordelijkheid die ze nemen.’

Dat blijkt ook uit het rapport State Of Remote Work, dat social-mediamanagement-app Buffer liet uitvoeren onder 2500 remote workers: ‘Werknemers in hun twintiger en dertiger jaren waarderen betekenisvolle ervaringen boven bezittingen. Ze willen aandacht kunnen geven aan andere aspecten van hun leven, zoals reizen, hun sociale leven en andere activiteiten. Dit resulteert in minder werkgerelateerde stressklachten en hogere productiviteit.’

Medewerkers van Qikker overleggen tijdens een werkvakantie. Beeld Qikker
Medewerkers van Qikker overleggen tijdens een werkvakantie.Beeld Qikker

Werkt het?

Cornelissen: ‘Niet ieder bedrijf en niet iedere werknemer is er geschikt voor. Bij ons begint het met een strenge selectie aan de poort. Na de sollicitatieprocedure, waarin we ook al letten op factoren die iemand een in potentie goede remote worker maken, volgt een proefweek waarbij de kandidaat een opdracht krijgt en deze remote moet uitvoeren. Hierbij valt nog bijna de helft van de kandidaten af. Meestal vanwege slechte communicatieve vaardigheden, wat van cruciaal belang is om deze manier van werken te laten slagen.’

‘Het is belangrijk de verwachtingen goed af te stemmen en duidelijke afspraken te maken. De juiste technologie helpt om voor iedereen op elk moment duidelijk te maken hoe een project loopt, wat er op dat moment van ze wordt verwacht en waar en hoe ze moeten communiceren’, zegt Cornelissen. Zo gebruikt Qikker onder meer Slack om te chatten, project-management software (Podio), Google Suites om samen aan bestanden te werken, en een online whiteboard (Miro) waarop ze tijdens videocalls hun ideeën schetsen.

De remote workers zijn zelf tevreden, 99 procent van de respondenten uit State of Remote Work wil niet anders meer. Maar er zijn ook nadelen. De ceo van de populaire takenlijst-app Todoist Amir Salihefendic zegt in het rapport: ‘werken op afstand is niet alleen een andere manier van werken, het is een andere manier van leven. En, in tegenstelling tot wat je op Instagram zou kunnen zien, het betekent niet dat je tijdens werktijd op exotische locaties piña coladas op het strand drinkt.’ De meeste remote workers werken vanuit huis en dat kan best eenzaam zijn. ‘We moeten erkennen dat isolatie, angst en depressie belangrijke problemen bij werken op afstand vormen en we moeten manieren en systemen bedenken om deze complexe problemen op te lossen.’

Bedrijven als Buffer en Qikker proberen dit te bestrijden met regelmatige gezamenlijke werkvakanties. Ook borrels op kantoor of op locaties door het hele land, videocalls (niet alleen voor officiële meetings maar ook gewoon voor de gezelligheid) en informele chatkanalen helpen om toch een teamgevoel te creëren.

De ervaringsdeskundige:

Joost Cornelissen van Qikker zit, nu hij vader is geworden, niet meer zo vaak in het buitenland te werken en is in de praktijk toch vooral op zijn kantoor in Amsterdam. Toch blijft hij geloven in remote working en hij zou het liefst nog meer werknemers ‘remote’ hebben. ‘Onze remotees zijn over het algemeen productiever omdat ze minder ruis van kantoor ervaren.’ Momenteel zit Cornelissen met het hele team op Texel te werken. De verbinding wordt tijdens het telefonische interview een paar keer verbroken wegens slecht bereik. Of de schapen een bijdrage leveren aan de creativiteit en productiviteit? ‘Nou, het klinkt romantischer dan dat het is: we werken gewoon binnen.’

Joost Cornelissen Beeld Pim Hendriksen
Joost CornelissenBeeld Pim Hendriksen

Gidsoordeel?

Remote working heeft groot maatschappelijk voordeel: minder verstedelijking en overpopulatie van randstedelijke gebieden, minder files en minder milieubelasting. Tenzij de werknemers elke maand naar Bali vliegen natuurlijk. Maar niet iedereen is ervoor weggelegd, je moet zelfdiscipline hebben en het moet bij je persoonlijkheid passen. Ook het bedrijf moet er geschikt voor zijn, in de eerste plaats het soort werk, maar ook van leidinggevenden vergt het een andere manier van werken (lees: scherper aansturen en daarnaast ook vertrouwen hebben in hun werknemers).

Als aan al deze voorwaarden is voldaan, zijn de voordelen groot: gelukkigere werknemers, een florerend bedrijf en zelfs - wij bij De Gids schromen de grote bewoordingen niet - een betere wereld.

null Beeld

Van acterende koeien tot duurzame kleding en van betoverende fotografie tot levensgrote, kunstige drollen: wekelijks tipt onze V-vlogger Lisa een evenement dat het bezoeken waard is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden