Groen of grijsVerzorging

Welke drogisterijproducten zijn de betere keuze voor mens en milieu?

In de rubriek Groen of grijs zoekt Loethe Olthuis uit welke producten beter zijn voor mens en milieu. Is duurkoop bijvoorbeeld nou echt duurzamer? Dit is wat je het beste kunt kopen in de drogisterij.

Tandpasta in kunststof tube én een kartonnen doosje. Is dat niet slecht voor het milieu? Beeld RV
Tandpasta in kunststof tube én een kartonnen doosje. Is dat niet slecht voor het milieu?Beeld RV

Deodorant

Veel mensen gebruiken dagelijks deodorant. Maar wat is beter voor mens en milieu: spuiten, rollen of een ‘natuurlijke’ deo?

In haar stuk schrijftOlthuis: ‘Pompjes en de nieuwe deodorantsprays met luchtdruk bevatten geen drijfgassen. En je kunt er ietsje preciezer mee doseren. Maar ze zijn vooral klimaatvriendelijker doordat hun verpakking kleiner is dan die van gewone sprays én, net als bij rollers, van ­recyclebaar kunststof in plaats van aluminium.’ Maar wat is nou het beste voor het milieu? ‘Natuurlijk ’of ‘chemisch’ maakt niks uit. Het beste: niet te veel gebruiken en een zo klein mogelijke, recyclebare verpakking. Liever een roller of een (luchtdruk)pompje dan een spray.’

Tandpasta

Tandpasta wordt steeds vaker verpakt in een kunststof tube én een kartonnen doosje. Is dat niet slecht voor het milieu?

‘Vroeger zat alle tandpasta in een aluminium tube met een beschermdoosje. De introductie van kunststof ‘sta-tubes’ die geen doosje nodig hadden, werd begin jaren negentig als een enorme milieuoverwinning gezien. Toch rukken de doosjes de laatste jaren weer op, ondanks de grote milieudruk van verpakkingen.’Waarom producenten nu weer dubbel verpakken en of die redenen wel kloppen lees je in dit stuk.

Zelfbruiner

Bakken in de zon is véél ongezonder dan het gebruik van een zelfbruiner. Maar hoe zit het met zelfbruinende crèmes en het mileu?

‘Zelfbruiners kunnen ook zonnefilters zoals oxybenzon of titaniumdioxide bevatten, parfums, siliconen en conserveringsmiddelen. En die kunnen wel schadelijk zijn voor milieu, water en zelfs je gezondheid.’, Schrijft Olthuis. Maar: ‘Zelfbruiner-bruin is echt gezonder dan zonnebruin! Kies er eentje zonder zonnefilters of parfum.’ Welke je dan moet kopen en waar, lees je hier.

Wasmiddel

Seepje heeft wasmiddelen, gemaakt van de vruchtschillen van de Nepalese Sapindus-zeepboom. Die bevatten een natuurlijke zeepachtige stof, saponine. Hoe duurzaam zijn die gedroogde schillen?

‘Hoe sympathiek het merk ook is: dat is de vraag. Ze hebben wel net een Ecocert-certificering gekregen. Dat is een betrouwbaar keurmerk dat hoge milieueisen stelt aan de samenstelling van een product. Maar wasmiddelen als Ecover, Klok en andere Eco-producten hebben ook zo’n certificering. Om wasmiddelen te kunnen vergelijken, zou een ‘levenscyclus’-onderzoek nodig zijn waarin de herkomst van de grondstoffen, dosering, gebruik en concentratie in het milieu worden bekeken.’ Hoe je nou echt het aller-milieuvriendelijkst kunt wassen lees je hier.

Rituals

‘Rituals cares’, claimen polulaire crème- en luchtjeswinkels zoals Rituals- maar hoe duurzaam zijn die zalfjes eigenlijk?

Olthuis is niet te spreken over Rituals na haar onderzoek: ‘Vage termen als ‘waarde hechten aan’ en ‘verwachten’ zetten geen zoden aan de dijk. Zo volgt vrijwel elk groot bedrijf de International Labor Organization-standaard. Wat ontbreekt: concrete, meetbare inspanningen en een onafhankelijk keurmerk als Fairtrade.’

Tampons en maandverband

Menstruatie en milieu: bij de productie van tampons en maandverband is nog een wereld aan duurzaamheid te winnen

‘In de supermarkt vind je tegenwoordig tampons en maandverband van biologisch katoen met een laagje bioplastic. Biologisch katoen verbruikt nauwelijks bestrijdingsmiddelen en veel minder water dan gangbaar katoen, en dat is milieuwinst. Helaas is de opbrengst per hectare lager. Afbreekbaar bioplastic heeft weinig voordelen, omdat je ook deze tampons en maandverband niet kunt recyclen.’ Er zijn wel twee andere opties die veel beter zijn voor het milieu.

Zonnebrand

Welke zonnecrème kies je deze zomer? Als we straks weer in de zon kunnen zitten, waar moeten we dan op letten als we het goed willen doen voor onze gezondheid en voor het milieu?

‘Kies een product met een betrouwbaar keurmerk zoals Ecocert. Op de Keurmerkenwijzer vind je ze allemaal. Gecertificeerde zonneproducten bevatten over het algemeen geen parabenen, chemische filters, aardolie of nanodeeltjes en hoogstens duurzamer geteelde palmolie.’, schrijft Olthuis.

Luiers

Wasbare luiers zijn zo gek nog niet. De moderne wasbare luier is een broekje met inlegvel. Je bespaart er grondstoffen, energie en geld mee.

‘Wasbare luiers zijn helemaal hip. Vergeet driehoekige doeken met een veiligheidsspeld en wasmachines vol poep. Moderne wasbare luiers zijn kleurige, superabsorberende broekjes die je aandoet als een wegwerpluier. Er zit een inlegvelletje in, dat je samen met de poep weggooit. De broekjes kunnen in de wasmachine.’, zegt Olthuis. Hier lees je hoe je nog beter bezig kunt zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden