Welke boeken zijn leuk om te kopen tijdens de Kinderboekenweek?

De Kinderboekenweek is begonnen. Welke boeken zijn de moeite waard? Jeugdliteratuurrecensent Pjotr van Lenteren tipt de leukste en mooiste boeken.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Ontzettend Irritant - Andy Griffiths en Terry Denton
Dit boek voor de beginnende lezer is van dezelfde auteurs als de erg populaire Waanzinnige Boomhut-reeks. Kinderen die dit boek lezen, zullen de hele middag aan het gniffelen zijn. Het boek zit goed in elkaar en is met liefde gemaakt. Het gaat over een jongetje dat op de achterbank van de auto zit, ze zijn net vertrokken en hij probeert zijn ouders steeds te irriteren, irritanter krijg je ze niet. Het is een lopend verhaal, met in de kantlijn maffe stripjes, tips en dilemma’s. Zoals de vraag: zou je liever horizontaal of verticaal doorgezaagd willen worden? Het is geen absolute topkwaliteit, maar deze boeken worden graag gelezen door kinderen, ze zijn echt grappig. Ze maken meters en leren nieuwe woorden. Het werkt.

Dolfje Weerwolfje - Paul van Loon
Aan het begin van de Kinderboekenweek verschijnt de 21ste aflevering van de successerie Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon, waarvan miljoenen exemplaren werden verkocht. Dit boek heeft eigenlijk geen aanbeveling nodig. Het is een klassieker. Deze nieuwe aflevering is bijzonder omdat Dolfje Weerwolfje achter zijn herkomst komt. Deze mag je als fan zeker niet missen.

Lees hier het interview met kinderboekenschrijver Paul van Loon: Paul van Loon: ‘Als ik negatieve mensen zie, denk ik bij mezelf: je zou eens een kinderboek moeten lezen’

Bob Popcorn - Maranke Rinck en Martijn van der Linden
Deze auteurs hebben eerder de Gouden Penseel en een Zilveren Griffel gewonnen. Nu is er een nieuw boek. Het gaat over een meisje dat erg van popcorn houdt: ze schrijft opstellen over popcorn en houdt spreekbeurten over popcorn. Op een gegeven verandert één maïskorrel in een nors mannetje. Samen beleven ze allerlei avonturen. Het boek lijkt een beetje op Dolfje Weerwolfje, met veel plaatjes en grapjes, een beetje in de graphic novel-hoek. Het is niet al te diepzinnig maar gewoon een goed verhaal. Dit boek mag van mij heel populair worden.

Van links naar rechts: Ontzettend Irritant, Dolfje Weerwolfje en Bob Popcorn Beeld
Van links naar rechts: Ontzettend Irritant, Dolfje Weerwolfje en Bob Popcorn

De man met de zeegroene ogen – Koos Meinderts en Sanne te Loo (prentenboek)
Mooi dromerig prentenboek over een man die aanspoelt op een onbewoond eiland. Hij bouwt een huisje van wrakhout en vangt vis als een oude hippie. Totdat er een fles met een brief komt langsdrijven, met de boodschap: zoek de schat. De man breekt zijn huisje af en maakt van het hout een boot om op zoek te gaan. Hij komt bij een ander eiland, vindt daar een mooie vrouw, maar blijft doorzoeken. Hij komt erachter dat hij die schat eigenlijk helemaal niet nodig heeft.

Wat je moet doen als je over een Nijlpaard struikelt - Edward van de Vendel (poëzie)

Wat moet je doen als je ouders je nooit eens laten winnen met spelletjes? Of als je in de winter naar de wc moet terwijl je voeten bevriezen? Edward van de Vendel geeft de poëtische oplossing voor deze en andere kinderproblemen in Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt. Gedichten waar je, zo belooft het omslag, ‘wat aan hebt’. Stel dat zijn woordkunst inderdaad nut heeft. Dan komt de lezer in grappige en soms ontroerende situaties terecht. Het laatste gedicht vertelt wat je moet doen als je een spreekbeurt houdt over dit boek. De spreker raadt de klas aan het boek vooral niet te lezen, vanwege de rare titel. Deze geestige en verrassende bundel is er een om écht niet te missen.

null Beeld

Mijn wonderlijke oom - Yvonne Jagtenberg (bekroond)
Schrijver en illustrator Yvonne Jagtenberg kreeg dit jaar de Gouden Penseel toegekend. ‘Ze illustreerde een ode aan alle details waar je als kind mee aan de haal kunt gaan', schrijft Wieteke van Zeil. ‘Jagtenberg, bij veel vaders en moeders bekend van het heerlijke Hondje, de enige echte, maakte met Mijn wonderlijke oom een boek over ongewoon kijken naar gewone dingen. Over een oom die op een kind past, maar dat zo wonderlijk invult dat je je kunt afvragen wie er op wie past. Over volwassenen die alles normaal willen, maar die helemaal niet normaal zijn. En vooral, over kleine dingen die allemaal iets anders kunnen zijn dan je misschien denkt.’

Brons – Linda Dielemans (informatief)
Wie er door dit boek over na gaat denken, beseft pas echt hoe fascinerend alledaagse metalen zijn. De punaise die je achteloos in je kozijn drukt, kan net uit de grond komen, maar ook al duizend jaar lang diverse vormen hebben gehad. De mens heeft het delven en bewerken van koper en tin tot brons eerder ontdekt dan schrijven. Daarom is het gissen hoe dat allemaal precies gegaan is. Gek: hoe kan het dat zulke kostbare materialen vooral teruggevonden worden in moerassen en rivieren? Knap hoe schrijver en archeoloog Dielemans in Brons de geschiedenis van brons én ons vertelt. Ze legt verrassende verbanden glashelder uit, maakt treffende portretten van vondsten zoals Ötzi en het meisje van Egtved en laat in aparte hoofdstukken het brons zelf spreken. Dit boek is vanaf de eerste bladzijde al bijna niet weg te leggen.

Drama Queen - Derk Visser (voor groep 8/brugklas)
Het boek beschrijft het leven van Angel, die in een achterstandswijk woont en tussen de flat van haar moeder, een lapdancer, en haar opa pendelt. Angel heeft adhd maar ze besluit haar pillen niet meer te nemen omdat ze vindt dat het leven saai is met Ritalin. Het klinkt ellendig, zo tussen die grauwe flatgebouwen, maar het is zo grappig geschreven. Je weet niet of je nou huilen moet of lachen.

Bizar - Sjoerd Kuyper (Young Adults)
Als je dit boek nog niet in huis hebt, dan is de kinderboekenweek het moment om ‘m potverdikke in huis te halen. Lees de recensie hier: ‘Nergens wordt dat ook maar een moment saai. Kuyper heeft het zeldzame talent om de lezer honderden bladzijden lang op het puntje van de stoel te houden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden