de gidsboeken

Wéér een biografie over Churchill en andere aanraders van onze boekenredactie

null Beeld

Lieve lezer,

Woensdag presenteerde KVB Boekwerk, het kennisplatform van de boekenbranche, drie rapporten over de impact van het boek. Voor het eerst is in kaart gebracht wat de zogeheten algemene boeken (fictie en non-fictie) bijdragen aan de Nederlandse economie. Ook de veranderende rol van boekhandels is onderzocht; dat zijn min of meer sociaal-culturele instellingen geworden. Moeten ze dan ook subsidie krijgen? Onze Volkskrant Boekenraad reageert. En waarom gaat er maar zo’n klein deel van de boekenomzet naar schrijvers en vertalers?

VOLKSKRANT BOEKEN

Ontvang iedere vrijdagmiddag de boekennieuwsbrief in uw mailbox met daarin de recensies, interviews en rubrieken die boekenliefhebbers gelezen moeten hebben. Inschrijven kan hier.

De Boekenweek zit er bijna op. Wie zondag met Jas van belofte van Jan Siebelink de trein in stapt, mag gratis reizen (de poortjes maak je open met de speciale code achterop het Boekenweekgeschenk)en loopt ook nog kans onderweg Siebelink of Murat Isik in levende lijve tegen te komen. De Boekenweek opende vorige week vrijdag met het Boekenbal, waar onverwacht de Franse schrijver Michel Houellebecq naar binnen schuifelde, in gezelschap van zijn in een lederen tuigje gehulde echtgenote en zijn Nederlandse vertaler Martin de Haan. Dansen deed hij niet en om 00.40 uur verliet hij het bal om naar zijn hotel te gaan (een hotel waar hij mocht roken, dat was de enige voorwaarde die hij aan zijn komst had gesteld). Aan het begin van de avond werd kort stilgestaan bij de gebeurtenissen van afgelopen maandag in Utrecht, althans dat was de bedoeling; maar een van de gasten besloot door te stilte heen te schreeuwen.

Veel aandacht was er deze week voor Marie Colvin, de Amerikaanse oorlogscorrespondent die in 2012 bij een mortieraanval in de Syrische stad Homs om het leven kwam; de aan haar gewijde film A Private War ging in roulatie. Eerder schreef onze Midden-Oostencorrespondent Ana van Es over de Colvin-biografie In Extremis, geschreven door Lindsey Hilsum.

Filosoof René ten Bos neemt afscheid als Denker des Vaderlands en dat doet hij in stijl, met zijn mooie boek Extinctie, over het verdwijnen van soorten. ‘Het klimaat is een complex fenomeen, omgeven door onzekerheden. Baudet maakt gebruik van die complexiteit door te zeggen dat er niets aan de hand is’, zegt Ten Bos in een interview met Cor Speksnijder. Daan Roovers is zijn opvolger.

Boek van de week

Nóg een biografie over Churchill? Jawel. Maar deze jongste biografie (1.171 pagina’s!) door historicus Andrew Roberts gaat geen moment vervelen, volgens Sander van Walsum. Dat komt niet alleen doordat historicus Andrew Roberts nieuwe bronnen heeft kunnen raadplegen, maar ook omdat het boek zo goed geschreven is. ‘Alles aan Churchill was groot’, schrijft Van Walsum. ‘Zijn consumptie van sigaren, die hem sterkte in het geloof dat een gezonde levensstijl niet noodzakelijkerwijs tot een langer leven leidde. Hij maakte ruim vijfhonderd schilderijen – van wisselende kwaliteit.’ Ook het volume van zijn publicitaire en literaire productie was ontzagwekkend. ‘Omstreeks zijn 25ste was hij ’s werelds best betaalde oorlogsverslaggever. Aan het eind van zijn leven had hij, met 37 boeken in uiteenlopende genres, een omvangrijker oeuvre geschapen dan Shakespeare en ­Dickens samen. Zijn redevoeringen besloegen samen zo’n vijf miljoen woorden.’

Winston Churchill met hond.  Beeld Mark Kauffman/The LIFE Picture Collection/Getty
Winston Churchill met hond.Beeld Mark Kauffman/The LIFE Picture Collection/Getty

Interview van de week

En alweer was het de week van de Brexit (of toch niet). Het vertrek van de Britten uit de EU (of toch niet) is het onderwerp van Middle England, het jongste boek van Jonathan Coe, dat recent in Nederlandse vertaling verscheen. Voor Coe’s doen is Middle England een conventionele roman, zegt hij tegen onze geplaagde VK-correspondent Patrick van IJzendoorn, maar als hij nu zou zijn begonnen, had hij het anders aangepakt. ‘Ik zou een absurder boek hebben gemaakt, of een farce met het Lagerhuis als decor. De Brexit is zo vreemd. Wie had kunnen bedenken dat we ons zo in de nesten zouden werken?’

Jonathan Coe Beeld Joe Hart
Jonathan CoeBeeld Joe Hart

Aanraders van de redactie

Lang na zijn dood kunnen we eindelijk genieten van de absurdistische verhalen en gedichten van de grote Russische schrijver Daniil Charms, schrijft Arjan Peters, die de door Yolanda Bloemen uit het Russisch vertaalde Werken vijf sterren geeft.

Het is Manon Uphoff gelukt iets te vertellen waarvoor amper taal bestaat, schrijft Bo van Houwelingen.

Geen zin om te lezen maar wel om te luisteren? Stan Putman tipt de podcast Boeken FM.

Volkskrant Boekenraad

De boekentip van Ronnie Terpstra (boekhandel Van de Velde): De grote angst in de bergen van Charles-Ferdinand Ramuz

‘In de jaren twintig van de vorige eeuw verscheen dit boek, waarvan de titel de lading volledig dekt. Want wat gebeurt er wanneer je een kleine groep mensen in afzondering plaatst? Dan kruipen de paranoia en angst bij de individuen naar binnen. Bijgeloof is van alle tijden, maar in deze roman, waar geleefd wordt volgens de wetten van de natuur, is het ontzag voor het onnoembare tastbaar. Met alle gevolgen van dien.’

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden