WeekendwijsheidEls Jacobs

Weekendwijsheid: zolder opruimen? Doe weg wat je in minder dan 20 minuten voor 20 euro kunt kopen

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week Els Jacobs (53), huishoudcoach.

Els Jacobs Beeld Els Jacobs
Els JacobsBeeld Els Jacobs

Els Jacobs: ‘Je wilt niet weten wat mensen allemaal bewaren ‘voor het geval dat’. Een complete baby-uitzet voor als er ooit een kleinkind komt, studieboeken van dertig jaar oud, stapels dekens voor als de verwarming uitvalt; dingen die je heel weinig gebruikt, maar wel veel ruimte innemen. Spullen zijn bovendien niet zomaar spullen, maar dragers van emoties en herinneringen. Doe die zooi toch weg, kan een buitenstaander denken, maar voor de klant die ik help met opruimen, staat zo’n fondueset symbool voor de tijd dat de kinderen nog thuis woonden – al hebben ze ‘m misschien maar twee keer gebruikt. Daarom is de 20/20-regel zo fijn: het is een objectieve graadmeter, in plaats een emotionele. Ik heb ‘m ontdekt op The Minimalists, een Amerikaans blog over ontspullen, en hij werkt zo: kun je een ‘voor het geval dat’-ding opnieuw kopen voor minder dan twintig euro en in minder dan twintig minuten? Doe het dan weg.

Ja, maar dan doe ik dus éérst alles de deur uit en moet ik het later opnieuw kopen, hoor ik vaak, maar dat is niet zo. Ik heb bij mijn klanten nog nooit spijt gemerkt; de opluchting is vele malen groter dan de gedachte: had ik dit maar gehouden. Ik heb die spullen nou eenmaal, denken mensen onbewust, nu moet ik er tot in lengte van dagen voor zorgen – maar als dat fresiavaasje of die vuurkorf toch naar de kringloopwinkel gaat, valt er een last van hun schouders. En heb je écht ineens een set kampeerpannen nodig, dan hoef je ze vaak niet eens te kopen, maar leen je ze gewoon bij vrienden. Die hebben dat allemaal nog staan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden