WeekendwijsheidStella Bergsma

Weekendwijsheid van Stella Bergsma: ‘Je mag falen, maar doe het dan wel met verve’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Stella Bergsma (49) is auteur, muzikant en vaste gast bij talkshow Ladies Night.

Margot C. Pol
null Beeld

‘Ik denk dat iedereen het herkent, die aarzeling voordat je iets engs gaat doen: ik ben er nog niet klaar voor, ik ben nog niet goed genoeg, dit is niet het moment. De oplossing is te denken: dan doe ik het maar slecht. Als je last hebt van perfectionisme, raak je soms verlamd van angst om iets fout te doen, met als gevolg dat je niets meer doet. Maar als je bedenkt dat het gewoon slecht mag zijn, dan dóé je het in ieder geval. En soms blijkt dat je eigen standaard zo hoog is, dat jouw slecht eigenlijk heel goed is.

Ik heb altijd gedichten geschreven en muziek gemaakt, maar ik heb er heel lang over gedaan om ze naar buiten te brengen, uit angst dat het niet goed was; diepe, diepe doodsangst. Ik had vroeger last van paniekaanvallen en nog, op mijn allerslechtste momenten, denk ik: o god, als ik maar niet angstig word. Tot ik eens een TED-talk keek waarin onderzoeker Olivia Remes uitlegt dat een mens zich het meest zorgen maakt om alles wat fout kan gaan, maar áls het fout gaat, wat dan nog? Do things badly, zei ze dus, dan kom je uit die impasse. En ik dacht: mijn god. Wat een eyeopener. Ik was al tien jaar van plan een boek te schrijven, maar pas toen ik bedacht: het mag slecht worden, kreeg ik een letter op papier.

En als het echt mislukt? Je mag ook falen. Maar doe het dan wel met verve. ‘Maak er muziek bij’, zou Reve zeggen. Alles geven wat je hebt, dat is eigenlijk het enige wat je hoeft te doen. En dat kan alleen als je jezelf bevrijdt van de gedachte dat het goed moet zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden