WeekendwijsheidRuben van der Meer

Weekendwijsheid van Ruben van der Meer: ‘Tel even tot tien’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Ruben van der Meer (49) speelt vanaf 30 december in de nieuwe Videoland-serie Baantjer: het begin.

Margot C. Pol
null Beeld Hollandse Hoogte / Anneke Janssen
Beeld Hollandse Hoogte / Anneke Janssen

‘Mijn broer was drummer in een punkband en ik was supergabber; mijn moeder had twee heel drukke jongetjes. Eerst even tot tien tellen, zei ze dus regelmatig als we elkaar weer met stokken te lijf gingen. Als puber moest ik van mijn vader zelf mijn fietsband plakken. Toen ik dat ten slotte had gedaan, met teiltjes water en veel gedoe, en dus eindelijk aan mijn krantenwijk kon beginnen, liep hij weer leeg. Woest was ik. Zo kwaad dat ik mijn gettoblaster tegen de muur van de kelderbox kapotsloeg. Pas daarna kon ik weer bedenken: wacht even, ik heb die krantenwijk omdát ik zo graag een gettoblaster wilde.

Trouwens, op sociale media: dat zijn toch mensen die allemaal vaker tot tien zouden moeten tellen? Terwijl er alleen maar verliezers zijn als je je kwaadheid zo de wereld in slingert. Ik ben nog steeds opvliegerig, maar ik weet dat als ik gehoor geef aan die emoties ik vaker spijt voel dan trots. Even de woede negeren dus, en mezelf afvragen: is het wel slim wat ik nu wil doen? Eigenlijk is tot tien tellen een meditatief momentje.

Gisteren heb ik het zeker drie keer gedaan. Ik geef voetbaltraining aan het team van mijn jongste dochter, meiden van 13, 14, 15. Drie van hen komen standaard een kwartier te laat, dat vind ik al bloedirritant, maar wat nog erger is: alles bij deze meiden is reden tot zinloze, niet ter zake doende discussie. Zit ik net midden in een uitleg, zegt er één: ‘Ja, maar ik ben naar Thailand geweest.’ En dat gaat dan anderhalf uur zo door tot ik denk: wíllen jullie wel voetballen? Maar goed: tot tien tellen dus, dan stroomt de woede weg en kun je weer lachen. Al wil dat geenszins zeggen dat het niet ontzettend moeilijk is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden