WeekendwijsheidPeter R. de Vries

Weekendwijsheid van Peter R. de Vries: ‘Wat het ook is, doe het nu’

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Dit weekend: misdaadverslaggever Peter R. de Vries (62).

Margot C. Pol
null Beeld ANP
Beeld ANP

‘Ik noem dit het onmiddellijkheidsbeginsel: stel niet uit tot morgen wat je meteen kunt doen. Daarmee bedoel ik dat ik mezelf heb aangeleerd om onmiddellijk te reageren op nieuws, mails en telefoontjes. Daarmee steek je namelijk heel eenvoudig je concurrenten de loef af.

Ik heb regelmatig meegemaakt dat iemand me benaderde met een mooie tip. Als ik dan vroeg waarom hij bij mij terecht was gekomen, was het antwoord vaak dat een kennis mij ook had benaderd en meteen een reactie had gekregen, waardoor die kennis zo verrast was dat hij anderen óók aanraadde om contact met mij op te nemen. Zo ben ik aan menig primeur gekomen.

Toen het Auschwitz-monument in Amsterdam werd vernield, was dat een geruchtmakende zaak: het zou door neonazi’s zijn bewerkt. Een paar dagen later kreeg ik een vaag telefoontje van een verslaafde jongen die beweerde de glazenier van het monument te zijn. Hij zou het zelf kapot gemaakt hebben. Het kwam me niet uit, maar in plaats van te zeggen: laten we een afspraak maken, ben ik er toch direct naartoe gegaan en het bleek waar: er was een constructiefout gemaakt in het monument en door het kapot te slaan, had hij dat willen verdoezelen, zich niet realiserend wat een enorme ophef het zou veroorzaken. Meteen reageren is dus een soort handelsmerk geworden dat me veel voordeel heeft gebracht. Mijn medewerkers weten het ook. Ik vraag ze weleens waarom ze nog niet hebben gereageerd op een mailtje of waarom hun bureau zo’n troep is. ‘Te druk’, zeggen ze vaak. En ik weet dat ze er een bloedhekel aan hebben, maar dan antwoord ik altijd: ‘Netheid kost geen tijd, maar bespáárt tijd.’’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden