De gidsWeekendrecept
Weekendrecept: Rabarber-bietensalade
Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Rabarber-bietensalade (recept voor 4 personen)
Na Sint Jan op 24 juni (of na 21 juni, de langste dag van het jaar) worden er geen asperges en rabarber meer geoogst. Door de stand van de aardbol ten opzichte van de zon wisselen onze seizoenen af en na 21 juni keert het noordelijk halfrond zich verder van de zon af, dit noemen we de zomerwende (de winterwende is op 21 december). Dit heeft invloed op de natuur. Na de zomerwende gaan veel planten bloemen vormen, krijgen ze meer scheuten of schieten ze door.
Rabarber- en aspergeplanten worden daarna daarom niet meer geoogst. Zo kunnen ze in alle rust nieuwe scheuten aanmaken en daarmee nieuwe energie opdoen voor het volgende jaar. Bovendien maakt rabarber dichter naar 21 juni toe meer oxaalzuur aan, waardoor hij minder lekker wordt.
Deze week ligt de rabarber (én liggen de asperges) dus zo'n beetje voor het laatst in de schappen. Doe er uw voordeel mee. U moet weer lang op nieuwe oogst wachten.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg alle bieten in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en pof ze in zo'n 40 tot 50 minuten gaar. Meng de stukjes rabarber met de suiker en zet ze de laatste 13 minuten in de oven erbij.
Laat de bieten iets afkoelen en wrijf het velletje eraf. Breek ze in stukjes. Laat de rabarber uitlekken boven een kom.
Meng de rabarber voorzichtig met de bieten, peterselie, dragon, spinazieblad en feta. Klop van het rabarbersap en de olijfolie een dressing, breng op smaak met citroensap, peper en zout. Drup 'm over de salade.
Ingrediënten
750 g rauwe rode bieten
300 g rabarber, in stukken van 2-3 cm
60 g (4 eetl.) suiker
grote bos platte peterselie (30 g), grof gehakt
10 g dragon (of dille), gehakt
150 g (baby)spinazie
150 g feta, verkruimeld
drup citroensap
4 eetl. olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven