Weekendgids
Weekendgids: wat kun je dit weekend doen/eten/kijken?
Of je nu thuisblijft of zin hebt om eropuit te gaan, wij selecteren de beste tips voor het weekend van 23 en 24 juni.
Allereerst, wat wordt het voor weer?
Gisteren was de eerste dag van de zomer, maar daar hebben we weinig van gemerkt. Ook de komende dagen blijft het fris, pas na het weekend lijkt de zomer echt te beginnen. Lees hier het uitgebreide weerbericht.
Weekendrecept: plofkoek
Ga uitgebreid ontbijten of brunchen met een Dutch baby: een gigantische, opgepofte pannekoek uit de oven. Heerlijk met steenfruit in het beslag. Bekijk hier het recept van Yvette van Boven.
Meer eten:
Zondag is het Sint Jan, een dag die je best mag vergeten ware het niet dat hiermee ook traditioneel het einde van het asperge- en rabarberseizoen wordt ingeluid. Mocht je nog ergens het allerlaatste bosje asperges of rabarber op de kop kunnen tikken, dit kun je ermee doen.
Uit eten: De Nieuwe Winkel
Restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen serveert opwindend eten dat zich onttrekt aan reguliere smaakcategorieën. Lees de recensie van Mac van Dinther.
WK-voetbal:
België neemt het zaterdag op tegen Tunesië, en Duitsland tegen Zweden. Hier verschijnen onze voorbeschouwingen.
Driemaal naar de bios:
The Last Son (regie: John Curran)
Op 18 juli 1969 veroorzaakte senator Ted Kennedy, de enige overgebleven broer van de vermoorde John F. en Robert F. Kennedy, een dodelijk auto-ongeluk – iets dat tegenwoordig het einde van zijn politieke carrière zou hebben betekend. Regisseur John Curran richt zich in dit integere en voortreffelijk geacteerde drama op het ongeluk en vooral op de pogingen die Kennedy en co doen om de feiten naar hun hand te zetten.
Western (regie: Valeska Grisebach)
Net als in de jaren zestig dient de Balkan opnieuw als decor voor een western, of beter, voor een film die helemaal geen western lijkt en toch de belangrijkste trekken van het genre aanneemt. Western draait om de doorleefde, introverte oorlogsveteraan Meinhard, die zich met nog wat andere Duitse rouwdouwers heeft opgegeven voor een bouwklus in Bulgarije en na verloop van tijd tussen zijn makkers en zijn lokale vrienden komt te staan.
Met kinderen: Het ongelooflijke verhaal van de mega grote peer (regie: Amalie Næsby Fick, Jørgen Lerdam en Philip Einstein Lipski)
In het idyllische kustplaatsje Solby leven mens en dier zorgeloos samen, totdat de vriendelijke burgemeester plotseling verdwijnt. Een jaar later vinden vrienden Mitcho en Sebastiaan flessenpost met een zaadje, waarmee een (mega)groot avontuur begint. Het is de liefdevolle aandacht voor zelfs de kleinste bijrollen waarmee de film zich onderscheidt van het gemiddelde, doorgaans vlakkere kinderanimatie-aanbod.
Installatiekunst: Carne y Arena. Casco, Amsterdam via Eye, Amsterdam, t/m 26 augustus.
‘Mijn installatie verandert de bedrading in je brein’, zei filmmaker Alejandro Gonzalez Iñárritu zelf over zijn Oscarwinnende virtualreality-installatie Carne y Arena. Met VR-bril op belandt de bezoeker midden in de Amerikaanse woestijn, tussen een groep uitgeputte vluchtelingen. Iñárritu voegt magisch-realistische elementen toe aan de grimmige realiteit, die soms ineens van gedaante wisselt: dit is dromen met je ogen open.
Tentoonstelling: Hugo Claus, Con Amore. Bozar Brussel t/m 22 juli.
Vijftig jaar na mei ’68 en tien jaar na het overlijden van Hugo Claus herdenkt Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, Vlaanderens meest bekroonde auteur in de multidisciplinaire tentoonstelling Hugo Claus, Con Amore. ‘Hugo Claus, Con Amore wijkt af van de typische literaire tentoonstelling. Claus was niet alleen een belangrijk auteur, maar ook een artistieke duizendpoot: hij schreef romans en poëzie, hij maakte theater en film en hij was beeldend kunstenaar’, zegt co-curator Ann Geeraerts.
Al die aspecten worden benaderd door de ogen van curator Marc Didden. De regisseur, scenarist, schrijver en bewonderaar van Claus schiep geen chronologisch overzicht, maar een eigenzinnig portret. ‘Hij maakte de tentoonstelling niet over, maar voor Hugo Claus’, benadrukt Geeraerts. Con amore, met liefde dus. De tentoonstelling bevat naast archiefbeelden, foto’s en tekstfragmenten ook kunstwerken van Karel Appel, Roger Raveel en Luc Tuymans. ‘Het is een associatief samengestelde tentoonstelling die verschillende facetten belicht en op een toegankelijke en originele manier Hugo Claus laat kennen’, besluit Geeraerts. Wegens succes verlengd.
Naar het museum? Met deze trucjes haal je meer uit je museumbezoek:
Op tv
Lekker thuis voor de buis? Bekijk dan de tv-tips en de filmtips van de Volkskrant voor zaterdag, en voor zondag. Zin in een nieuwe serie? Succession, te zien op HBO/ Ziggo, krijgt vier sterren van onze recensent. ‘Een mooie balans tussen drama en farce.’ Of bekijk onze seriespagina.