Cultuurtips

We mogen weer! Dit is er te doen dit weekend

Anna van LeeuwenHerien WensinkMerlijn KerkhofRobert van Gijssel en Pauline Kleijer

Beeldende kunst

Surinaamse School, Stedelijk Museum Amsterdam, t/m 11 juli

Armand Baag? Cliff San A Jong? Quintus Jan Telting? Mogelijk zeggen deze namen u nog niks. Daar brengt het Stedelijk Museum Amsterdam dan graag verandering in met de tentoonstelling Surinaamse School. De schilderijen werden geleend bij 35 particuliere collecties. Ook is er kunst uit de staatscollectie van Suriname en de collectie van De Surinaamsche Bank te zien. Een deel van deze kunstenaars is sterk beïnvloed door de Nederlandse kunstenaar Nola Hatterman, die in haar schilderlessen in Suriname de nadruk legde op figuratieve kunst. Maar verwacht bij deze Surinaamse schilders ook Cobra-invloeden, magisch realisme en zelfs hommages aan oude meesters: de tentoonstelling is een snelcursus Surinaamse schilderkunst uit de vorige eeuw. Voor wie nog meer wil weten is een podcast gemaakt: Surinaamse school, de kunstgeschiedenisles die je nooit hebt gehad. stedelijk.nl

https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/surinaamse-school

Muziek

Ryuichi Sakamoto: Time, 19 & 20 juni, Gashouder, Amsterdam. Livestream 27 juni op hollandfestival.nl

Een dromer waakt bij het graf van een overleden vrouw en verliest zijn besef van tijd. Pas als zij in een witte lelie verandert, weet hij dat er honderd jaar voorbij is. Geïnspireerd op een surrealistisch verhaal van Soseki Natsume uit 1908, maakte componist Ryuichi Sakamoto samen met regisseur en beeldend kunstenaar Shiro Takatani een woordeloze opera met traditioneel Japans danstheater en magische elementen: Time. De uitvoeringen van deze Holland Festival-productie, zaterdag en zondag in de Gashouder in Amsterdam, zijn weliswaar al uitverkocht, maar wie niet hemel en aarde wil bewegen om erbij te zijn, kan volgende week zondag de stream kijken (16.00 uur).

Pop

Autarkh, 19 juni, TivoliVredenburg, Utrecht

Het is goed om de agenda’s van de podia uit uw buurt goed in de gaten te houden, want er gebeuren mooie dingen. Er duiken steeds meer echte concerten op in het programma, waar dus publiek bij aanwezig mag zijn. De kaarten vliegen dan al snel de deur uit, het is dus zaak er bovenop te zitten.

In de Ronda van TivoliVredenburg in Utrecht speelt zaterdag de Tilburgse band Autarkh, een mooie nieuwe band die is ontstaan uit de nalatenschap van de blackmetal Dodecahedron. Dat de muziek van Autarkh intens en overrompelend is, dat konden we al horen op de in maart verschenen plaat Form in Motion én bij de wereldwijd gestreamde versie van het festival Roadburn, eerder dit jaar. En nu spelen ze dan in een zaal, met mensen erbij. En al zitten die op stoeltjes, de vuistjes kunnen gelukkig altijd de lucht in. autarkh.com

https://autarkh.com/

Theater

Age of Rage - Internationaal Theater Amsterdam ism het Holland Festival, t/m 27 juni, ITA, Amsterdam

Na de spectaculaire ‘politieke’ theatermarathons Romeinse Tragedies (2007) en Kings of War (2015) presenteert regisseur Ivo van Hove bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA) nu een grootscheepse montagevoorstelling over wraak. In Age of Rage, dat 20 juni in première gaat op het Holland Festival, vertelt Van Hove een verhaal dat vertrekt vanuit de Griekse tragedies van Euripides over de Trojaanse oorlog en handelt over woede en wraak, en hoe wraak achtereenvolgende generaties ten gronde kan richten. Een verhaal over een oude oorlog, dat niettemin ook inzichten biedt in de mechanismen van radicalisering en geweld anno nu. De indrukwekkende cast telt dertien acteurs, onder wie het jonge talent Jesse Mensah, die met deze voorstelling zijn debuut maakt bij ITA. hollandfestival.nl

https://www.hollandfestival.nl/nl/programma/2021/age-of-rage/

Fotografie

Eregalerij van de Nederlandse fotografie, Nederlands Fotomuseum Rotterdam

U zou het nieuwe fotografieseizoen heel goed in Rotterdam kunnen beginnen, bij de Eregalerij van de Nederlandse fotografie (tegelijk verschijnt de gelijknamige publicatie). Fotokenners hebben 99 foto’s van 1842 tot ongeveer nu gekozen om een nieuwe blik te werpen op de geschiedenis van de Nederlandse fotografie.

Natuurlijk, u komt een aantal bekenden tegen, maar zet u schrap voor nieuwe namen en verrassingen. Iedere foto die onderdeel uitmaakt van de Eregalerij is van iconische waarde door zijn maatschappelijke en artistieke betekenis.

En nummer 100? Bewust is één plek open gelaten en dat is de keuze van het publiek. De foto die voor hen de Eregalerij compleet maakt: 99 plus 1.

En loop dan meteen even langs bij Ellen Thorbeckes China (t/m 3 oktober), met foto’s en fotoboeken uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

Film

American Utopia (Spike Lee)

Met American Utopia, geregisseerd door Spike Lee, is muzikant David Byrne opnieuw het brein achter een exceptionele muziekfilm. Meer dan 37 jaar geleden legde regisseur Jonathan Demme een optreden van de Talking Heads-zanger vast; Stop Making Sense staat nog altijd te boek als een van de beste concertfilms aller tijden. Beide films leunen op een sterk en glashelder concept, waarbij de muziek het belangrijkste blijft. American Utopia (eerder te zien tijdens Idfa en al enige tijd online te huur, maar nu gelukkig ook in de bioscoop), is tot de nok toe gevuld met songs van Byrnes recente soloalbums plus een flink aantal Talking Heads-klassiekers, waaronder Once in a Lifetime, Slippery People en Born Under Punches.

Toch zijn ook de korte gesproken intermezzo’s interessant. De 69-jarige Byrne toont zich daarin van zijn activistische en filosofische kant en is persoonlijker dan ooit.

Aan zijn uitstekende concertregistratie hoeft Spike Lee verder weinig toe te voegen. American Utopia besluit met beelden van Byrne en zijn bandleden terwijl ze de artiestenuitgang verlaten en door New York fietsen. Mooi, hoe ze daar zo uitwaaieren, na een intens en opzwepend optreden.

Trailer: https://youtu.be/OKSpv7lZo7M

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden